Ενοχος ο Κ. Αγοραστός για τον «Ιανό»

Καταδικάστηκε σε 15 μήνες για τις πλημμύρες, αλλά απαλλάχθηκε από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια

Ενοχοι για τη φονική πλημμύρα του «Ιανού», που προκάλεσε καταστροφές περιουσιών αλλά και τον θάνατο της 43χρονης φαρμακοποιού Ευδοκίας Πλακιά, στις 18 Σεπτεμβρίου 2020, στο Μουζάκι Καρδίτσας, κρίθηκαν τέσσερις κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους και ο τέως περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος αμφισβητεί την ομόφωνη δικαστική απόφαση, αφήνοντας αιχμές για… δίκες σκοπιμότητας. Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας καταδίκασε ομόφωνα τον τέως περιφερειάρχη, τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κώστα Νούσιο και δύο προϊσταμένους Τεχνικών Εργων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας αντιστοίχως για το πλημμέλημα της πρόκλησης της πλημμύρας από αμέλεια διά παραλείψεως.

Το δικαστήριο τους επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή, αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Με την ίδια απόφαση, το δικαστήριο απάλλαξε κατά πλειοψηφία και τους 10 κατηγορουμένους για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια που αφορά τον θάνατο τριών ατόμων, μεταξύ των οποίων η Ευδοκία Πλακιά, που πέρασε από την κεντρική γέφυρα του Μουζακίου. Το οδόστρωμα υποχώρησε και η 43χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στα ορμητικά νερά του ποταμού. Η σορός της εντοπίστηκε έξι ημέρες μετά, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων. Την αντίφαση να καταδικάζονται για την πλημμύρα αλλά όχι για την ανθρωποκτονία επεσήμανε ο συνήγορος της οικογένειας της άτυχης φαρμακοποιού Δημήτρης Σκύφτας, ο οποίος δήλωσε ότι η οικογένεια «θα κάνει χρήση όλων των νόμιμων δικαιωμάτων της για να διεκδικήσει το δίκαιο ανθρώπου που χάθηκε», προσθέτοντας ότι «ο θάνατος των ανθρώπων στην πλημμύρα “Ιανός” δεν ήταν ατύχημα ή κακιά στιγμή, ήταν αποτέλεσμα συλλογικής αποτυχίας του κρατικού μηχανισμού».

Από την πλευρά τους, πληγέντες από την κακοκαιρία δηλώνουν δικαιωμένοι από την καταδικαστική απόφαση. «Συνεχίζουμε στο επόμενο βήμα, που είναι οι αστικές μας διεκδικήσεις στα διοικητικά δικαστήρια. Σεβόμαστε το τεκμήριο αθωότητας, ωστόσο θεωρούμε ότι η απόφαση είναι εμπεριστατωμένη και αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δικαίωση των εντολέων μου» δήλωσε ο συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας εκ μέρους πληγέντων Βασίλειος Κωστής. Σε δηλώσεις του, ο καταδικασθείς τέως περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα δικαιωθεί στο Εφετείο, αφήνοντας αιχμές για την καταδίκη του, κάνοντας λόγο για «δίκες σκοπιμότητας».

«Πιστεύω ότι σε δεύτερο βαθμό θα δικαιωθούμε και η Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της και στο ύψος των περιστάσεων, διότι καταλαβαίνω ότι στην πολιτική ζωή της χώρας υπάρχουν και δίκες σκοπιμότητας, για να ικανοποιήσουν το κοινό αίσθημα και να βγουν κάποιοι από το κάδρο. Εδώ φαίνεται καθαρά, και μετά τον “Ιανό” αυτό επιχειρείται από πολλούς και από μια άτυπη διακυβέρνηση και τον λαϊκισμό, που οπλίζει τα χέρια στα τρολς, στα μπουτς και στις συκοφαντικές διαδικασίες» υποστήριξε ο κ. Αγοραστός.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα