ΕΥΠ: Εγχειρίδιο αποφυγής παρακολουθήσεων

Μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθούν οι…συμβουλές της ΕΥΠ προς τους πολίτες για το πώς θα προστατεύσουν τα κινητά τους από κακόβουλα λογισμικά!

Με τις μνήμες από τη σκανδαλώδη υπόθεση των παρακολουθήσεων από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε φίλους, γνωστούς, υπουργούς, επιχειρηματίες, αλλά και πολιτικούς αντιπάλους να είναι εξαιρετικά νωπές, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών θεώρησε λογική και θεμιτή κίνηση να εκδώσει έναν οδηγό για την παραβίαση κινητών τηλεφώνων αλλά και υπολογιστών, με τα εν λόγω εγχειρίδια να παρουσιάζουν τα σημάδια που μπορεί να εντοπίσει ο χρήστης για να καταλάβει πως η συσκευή του έχει παραβιαστεί.

Μάλιστα, διευκρινίζεται πως οι οδηγίες απευθύνονται κυρίως σε εργαζομένους του Δημοσίου, που διαχειρίζονται ευαίσθητα ή διαβαθμισμένα δεδομένα, με σκοπό την προστασία των πληροφοριών και την ασφάλεια των επικοινωνιών τους. Ωστόσο, σε αυτά υπάρχουν και γενικές οδηγίες, οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες για όλους τους χρήστες. Ποια είναι, λοιπόν, τα σημάδια πως το κινητό έχει παραβιαστεί; Μεταξύ άλλων, τα αναδυόμενα παράθυρα (pop – ups) με διαφημίσεις, τα ύποπτα μηνύματα και οι κλήσεις από ή προς άγνωστους αριθμούς, η μεγάλη χρήση δεδομένων, η ασυνήθιστη απώλεια μπαταρίας ή η υπερθέρμανση του κινητού, η μείωση απόδοσης, οι αλλαγές στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου -κυρίως σε άδεια χρήσης κάμερας ή μικροφώνου-, αλλά και οι ασυνήθιστες χρεώσεις στον λογαριασμό.

Μάλλον το εγχειρίδιο αυτό θα πρέπει να σταλεί και στους πολιτικούς εχθρούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, ώστε να είναι ενήμεροι για τα σημάδια πιθανής παραβίασης του κινητού τους. Ποια μέτρα συνιστούν οι… ειδικοί της ΕΥΠ για την προστασία μας; Την απενεργοποίηση και επανεκκίνηση του κινητού τηλεφώνου μία φορά την ημέρα, τη λήψη των πιο πρόσφατων εκδόσεων λογισμικού, καθώς και το κλείδωμα της οθόνης είτε με βιομετρικό κλείδωμα είτε με PIN/κωδικό. Αραγε, τα κεντρικά του Μεγάρου Μαξίμου ενέκριναν την έκδοση αυτής της ανακοίνωσης ή μήπως δεν ήταν καν ενήμερα;

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα