Πολύ κακό για το τίποτα οι κάλπες στο ΠΑΣΟΚ!

Ο Ανδρουλάκης παραμένει στην ηγεσία του Κινήματος μετά τη χθεσινή εσωκομματική αναμέτρηση με τον Δούκα. Στα χαμηλά η προσέλευση στα εκλογικά κέντρα

Mεγάλος νικητής του χθεσινού τελικού για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. αναδείχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης με 59,92%, έναντι 40,08% του Χάρη Δούκα. Δεν είναι βέβαιο όμως, σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, αν αυτό συμφέρει το ίδιο του το κόμμα. Στις χθεσινές κάλπες ψήφισαν συνολικά 212.269 (303.223 ήταν στον πρώτο γύρο), αριθμός που επιβεβαίωσε την απογοήτευση των πολιτών από την κυριαρχία των απρόσωπων μηχανισμών. Από το βράδυ των περασμένων ευρωεκλογών στο ΠΑΣΟΚ άρχισε μια μακρά και παρατεταμένη πορεία, εν πολλοίς αδιάφορη για την ελληνική κοινωνία. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι πολίτες δεν άκουσαν προγραμματικό λόγο, με αποτέλεσμα όλα να επιστρέψουν χθες στην αρχική αφετηρία.

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος αμφισβητήθηκε έντονα από μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού που του καταλόγισαν συγκεντρωτισμό και ανεπάρκεια. «Εβρεχε ψήφους στις εκλογές κι εμείς κρατούσαμε ομπρέλα» ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. οδεύει μαθηματικά για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς, ωστόσο, κατά γενική ομολογία να το αξίζει. Η εκλογή του κατά πολλούς συνεπάγεται την παράσταση της πολιτικής ρευστότητας, δεδομένου ότι ο Ανδρουλάκης δεν πρόκειται, όπως έχει διακηρύξει, να συμμετάσχει στις εν εξελίξει διαδικασίες για την ανασύνταξη των δυνάμεων του κεντροαριστερού/προοδευτικού χώρου. Από την άποψη αυτή, έλεγαν στη «δημοκρατία» στελέχη, παραμένει ένας προβλέψιμος αντίπαλος για τον Μητσοτάκη.

Χθες πάντως ο Ανδρουλάκης επιβεβαίωσε ότι τα ερείσματά του στον κομματικό μηχανισμό είναι για την ώρα αδιαφιλονίκητα. Με εξαίρεση την Ηπειρο, κέρδισε τον αντίπαλό του σε όλες τις περιφέρειες και στην ίδια την Αττική, αλλά και στην Αθήνα. Από τις κάλπες εξέρχεται παντοδύναμος. Απέναντί του ωστόσο, όπως προβλέπουν όλοι, θα έχει μια ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία δεν δείχνει διατεθειμένη να του επιτρέψει να συνεχίσει τους αυτοσχεδιασμούς. Πρώτος ο Παύλος Γερουλάνος, που απέδειξε ότι δεν έχει σκοπό να καταθέσει τα όπλα. Το σημαντικό στέλεχος που έμεινε έξω από τον 2ο γύρο, επειδή, όπως εκτιμά, του έκοψε τον δρόμο η συμμετοχή της Αννας Διαμαντοπούλου, έχει ήδη διαμορφώσει κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο θα υποχρεωθεί να λάβει υπόψη του ο Ανδρουλάκης. Εξίσου συστηματική, όπως τουλάχιστον υπόσχεται η ίδια, αναμένεται να είναι και η παρουσία της Αννας Διαμαντοπούλου, που υπόσχεται ότι αυτή τη φορά δεν θα αποχωρήσει, αλλά και του Μιχάλη Κατρίνη, που δηλώνει θεματοφύλακας των αξιακών αρχών του Κινήματος.

Eσωστρέφεια

Η επικράτηση Ανδρουλάκη, όπως εκτιμάται, εγκαινιάζει μια νέα περίοδο εσωστρέφειας και χαμηλών προσδοκιών. Ο νέος, παλαιός στην πραγματικότητα πρόεδρος δεν έχει δώσει καμία εγγύηση ότι θα λειτουργήσει με τρόπο που θα εξασφαλίσει συναινέσεις και μια νέα, πιο αντιπροσωπευτική σύνθεση στα κορυφαία όργανα, σύμφωνα με τα ποσοστά που έλαβαν στον πρώτο γύρο οι υπόλοιποι υποψήφιοι. Ο ίδιος δήλωσε κάποια στιγμή ότι την επόμενη μέρα θα τους καλέσει όλους ώστε να συνδιαμορφώσουν τη στρατηγική για την εξουσία. Κανένας δεν το έδεσε κόμπο. Απεναντίας, καταγράφηκε η απειλητική του προειδοποίηση «δεν θέλω τέτοιους πλάι μου» που αποκαλύπτει τις πραγματικές του διαθέσεις. Οι δικοί του έλεγαν χθες ότι δεν υπάρχει αίτημα αλλαγής που υποστηρίχτηκε, όμως, από το 70% της κομματικής βάσης και των φίλων του κόμματος που προσήλθαν στις κάλπες της πρώτης Κυριακής.

Ακόμα βέβαια, όπως έλεγαν χθες στελέχη στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη, είναι νωρίς να κριθεί. Οι περισσότεροι όμως περιμένουν ότι θα έχει τη γενναιοδωρία και κυρίως την πολιτική ευφυΐα αυτή τη φορά να μοιράσει σωστά την εσωκομματική τράπουλα, ανοίγοντας το παιχνίδι, διότι στα χέρια του επανεκλεγέντος προέδρου το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. δεν κατάφερε να επωφεληθεί από την προϊούσα της Ν.Δ. και την κατηφορική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τη διάλυση. Ο Ανδρουλάκης, λέει στη «δημοκρατία» παλαιός υπουργός, «απέδειξε ότι έχει “ταβάνι”». Με τον Νίκο Ανδρουλάκη επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τον συνεχάρη για τη νίκη του. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στον κ. Ανδρουλάκη την επιθυμία του να έχουν σύντομα μια συνάντηση. Επίσης τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συνεχάρη τηλεφωνικά και ο Στέφανος Κασσελάκης.


Μεγάλος χαμένος των «πράσινων» εκλογών ο δήμαρχος Αθηναίων

Ο μεγάλος χαμένος συνολικά των δύο γύρων είναι ο Χάρης Δούκας. Ο δήμαρχος Αθηναίων έκαψε τα τρυφερά φτερά του γιατί όπως, ειπώθηκε, «πλησίασε πολύ κοντά στα φώτα της εξουσίας». Προσπάθησε να καβαλήσει το κύμα της συγκυρίας, έχοντας καταφέρει να ραγίσει την αήττητη εικόνα της αυτάρεσκης εξουσίας του Κ. Μητσοτάκη, αλλά επιστρέφει τώρα αστεφής και άδοξος στη θέση που του υπέδειξαν ότι οφείλει να βρίσκεται οι πολίτες.

Τον Χάρη Δούκα, που πρόλαβε πάντως να χτίσει σχέσεις με ένα τμήμα των φίλων του κόμματος στην περιφέρεια, αποδοκίμασε παραδειγματικά ο λαός της Αθήνας -όπου διέπρεψε ο Γερουλάνος-, επειδή, προτού προλάβει καν να δώσει επαρκή δείγματα γραφής στον πρώτο δήμο της χώρας που υπέφερε στα χέρια του Κώστα Μπακογιάννη, διάλεξε να αλλάξει πίστα προκαλώντας γενική δυσφορία. Χθες το βράδυ, την ώρα που οι οπαδοί του Ανδρουλάκη φώναζαν έξω από τη Χαριλάου Τρικούπη «Και τώρα η σειρά του Μητσοτάκη/ Ανδρουλάκη – Ανδρουλάκη», ο Δούκας δήλωνε ότι θα είναι παρών.

«Θέλω να συγχαρώ τον Νίκο Ανδρουλάκη για τη νίκη του. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, που στήριξαν την υποψηφιότητά μου. Καταφέραμε μέσα 3,5 μήνες να κάνουμε έναν καθαρό και έντιμο αγώνα, χωρίς συμβιβασμούς, απέναντι σε ακραίες επιθέσεις και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό πολιτικό ρεύμα. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τις αρχές και τις αξίες μας, της δημοκρατίας, τη δικαιοσύνης, της συμμετοχής, της διαφάνειας, της λογοδοσίας, με ενότητα με τη συμμετοχή όλων, για ένα μεγάλο, ανοιχτό, δυνατό ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να κυβερνήσει. Θα είμαι πάντα εδώ, στην πρώτη γραμμή». Προφανώς θα πρέπει τώρα να επιστρέψει στα πραγματικά του καθήκοντα κουβαλώντας στην πλάτη μια ήττα που ίσως αποδειχθεί καθοριστική για το πολιτικό του μέλλον.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα