Στρατιωτικές σχολές: Μισθός 609 € για τους σπουδαστές

Οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσαν Δένδιας και Πιερρακάκης για να γίνει ελκυστικότερη η εισαγωγή και φοίτηση στα ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ

Δράσεις που θα καταστήσουν ελκυστικότερη την εισαγωγή και φοίτηση στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) και στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης. «Προσπαθήσαμε από κοινού να προσεγγίσουμε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επεκταθώ στο τι σημασία έχει για την πατρίδα η δυνατότητα παραγωγής νέων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και τι τεράστιο πρόβλημα δημιουργεί η σημερινή κατάσταση, αν αυτή προχωρήσει στον χρόνο» δήλωσε κατά την παρουσίαση των μέτρων ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

«Από κοινού θα σας παρουσιάσουμε ορισμένα μέτρα, τα οποία θα πάρουμε ως πρώτη αντίδραση. Δεν είμαστε αφελείς. Δεν θεωρούμε ότι αυτή η απάντηση είναι η επαρκής και ότι είναι η τελική απάντηση της Ελληνικής Δημοκρατίας απέναντι στην κρίση την οποία ζούμε. Αλλά νομίζω ότι αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν στερείται αντανακλαστικών και δεν στερείται εθνικής ευθύνης» εξήγησε ο κ. Δένδιας. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε ότι «πρόκειται για κορυφαίο ζήτημα στο οποίο προσπαθήσαμε να συμβάλουμε και εμείς ως υπουργείο Παιδείας, με μια σειρά από προτάσεις οι οποίες είναι μια πρώτη αντίδραση σε ένα πρόβλημα το οποίο έχει παρατηρηθεί και το οποίο οφείλουμε να θεραπεύσουμε». Επίσης, επεσήμανε την ιδιαίτερη φύση του θέματος.

Οι πρώτες δράσεις

«Δεν είναι μόνο θέμα εκπαιδευτικό. Εγώ θα έλεγα ότι είναι πρωτίστως θέμα εθνικό, είναι θέμα υπόστασης της χώρας, και ακριβώς για αυτόν τον λόγο θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτά τα πρώτα μέτρα, όπως κάναμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

Μεταξύ των πρώτων παρεμβάσεων περιλαμβάνονται:

• Η δυνατότητα εισαγωγής από τρία Επιστημονικά Πεδία (κατευθύνσεις), τα 2ο, 3ο και 4ο, και από τα Επαγγελματικά Λύκεια σε ποσοστό 10%.

• Η αύξηση των αποδοχών των σπουδαστών, από τα 165 ευρώ στα 609 ευρώ (τετραπλασιασμός) για τα ΑΣΕΙ και από τα 124 ευρώ στα 249 ευρώ (διπλασιασμός) για τις ΑΣΣΥ. Η παροχή ακαδημαϊκής ταυτότητας στο σύνολο των σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές.

• Η βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού, μέσω έργων εκσυγχρονισμού και ενεργειακής αναβάθμισης 19,7 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων, και 18,1 εκατ. ευρώ από δωρεές.

• Οι νέες δυνατότητες για έρευνα, εξειδίκευση και εξέλιξη στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030.

• Η διενέργεια εκστρατείας ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού.

Των ανακοινώσεων των υπουργών είχε προηγηθεί η παρουσία των παρεμβάσεων στην Αίθουσα «Καποδίστριας» του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στην οποία παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Αντώνιος Οικονόμου και ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Νικόλαος Παπαϊωάννου.


Από το 2020 άρχισε η μείωση των εισακτέων

Η μείωση του αριθμού των εισακτέων στις ανώτατες στρατιωτικές σχολές άρχισε το 2020 (το ποσοστό κάλυψης των θέσεων ανήλθε σε 99%) και συνεχίστηκε με αυξανόμενους ρυθμούς το 2021 (98%), το 2022 (75%), το 2023 (79%) και το 2024 (64%). Ιδιαίτερα προβληματική είναι η κατάσταση στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, όπου τα ποσοστά κάλυψης των θέσεων ήταν 100% για τα 2020 και 2021, 53% για το 2022, 59% για το 2023 και μόλις 34% το 2024. Αυξανόμενο πρόβλημα είναι επίσης οι αποχωρήσεις σπουδαστών κατά τη διάρκεια της φοίτησης. Το ποσοστό αποχωρήσεων κατά το πρώτο έτος φοίτησης ανήλθε σε 6% για το 2020, σε 20% για το 2021, σε 15% για το 2022, σε 18% για το 2023 και για την περίοδο των πρώτων 10 ημερών του 2024 σε 7%.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα