Ανδρουλάκης και Δούκας δεν τα βρήκαν ούτε για debate

Εξέλιξη που πυροδότησε βολές από την πλευρά του δημάρχου, χαρακτηρίζοντας προσχηματική την αρχική συναίνεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κυριακάτικη εσωκομματική αναμέτρηση στο ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα. Οι δύο υποψήφιοι, παρά την εκδηλωμένη πρόθεσή τους για διεξαγωγή debate, δεν κατάφεραν εν τέλει να βρουν κοινή ημερομηνία και όλα δείχνουν πως η τηλεμαχία οδεύει σε οριστικό ναυάγιο. Η εξέλιξη αυτή, πάντως, πυροδότησε πυρά κυρίως από την πλευρά του Χάρη Δούκα, η οποία χαρακτήρισε προσχηματική την αρχική συναίνεση του επιτελείου Ανδρουλάκη, επιρρίπτοντας σαφείς ευθύνες για την ακύρωση της τηλεοπτικής αναμέτρησης.

Στο επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν πως κατέβαλλαν προσπάθειες να διεξαχθεί η τηλεμαχία όμως δεν κατέστη εφικτό, ενώ απέρριψαν κατηγορηματικά την πρόταση Δούκα για διεξαγωγή του debate το Σάββατο ή ακόμα και την Κυριακή το πρωί. Η κλεψύδρα για την κρίσιμη αναμέτρηση αδειάζει και οι δύο μονομάχοι εκκινούν από διαφορετικές εκλογικές αφετηρίες στον απόηχο των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πέτυχε μια πρώτη νίκη, με σχετικά μεγάλη διαφορά, χωρίς όμως τα ποσοστά του να εγγυώνται και την τελική επικράτησή του.

Αλλαγή ηγεσίας

Στην πραγματικότητα το 29% που έλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει μια ισχυρή πρόθεση για αλλαγή στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ, εκείνο όμως που κράτησε εντός μάχης τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του κατακερματίστηκε σε τρεις υποψηφιότητες, με τον Χάρη Δούκα εν τέλει να καταφέρνει στο νήμα να βρεθεί στον δεύτερο και τελικό γύρο. Για τον δήμαρχο Αθηναίων η αναμέτρηση της προηγούμενης Κυριακής αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση.

Αναμφίβολα ο στόχος του δεύτερου γύρου επετεύχθη, όμως η τέταρτη θέση που έλαβε στην Αττική και η τρίτη θέση στον Δήμο της Αθήνας προβληματίζουν το επιτελείο του. Ο δήμαρχος της Αθήνας φαίνεται να αποδοκιμάστηκε από τους κατοίκους της πόλης που συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές κι ενώ ακόμη βρίσκεται στον πρώτο χρόνο της θητείας του. Στη μεγάλη εικόνα, πάντως, η Χαριλάου Τρικούπη βγαίνει ευνοημένη από αυτή την εσωκομματική διαδικασία.

Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει ανοδική πορεία, σε μια αντιστρόφως ανάλογη πορεία με τον βασικό ανταγωνιστή του, που συνταράσσεται από ένα ατέρμονο εσωκομματικό ριάλιτι. Για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια το ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει τον πρώτο λόγο για την επόμενη ημέρα του προοδευτικού χώρου. Οι πρωτοβουλίες κινήσεων για το επόμενο διάστημα ανήκουν στον επόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και το μέλλον του κόμματος δεν εξαρτάται πλέον από τις επιδόσεις του έτερου πόλου στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Αυτό που μένει να μάθουμε είναι ποιος θα είναι ο νικητής, καθώς αυτομάτως θα κρίνει και την κατεύθυνση που θα πάρει το κόμμα. Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας έχουν αρκετά διαφορετική φιλοσοφία και στρατηγική κι όποιος καταφέρει να επικρατήσει θα πυροδοτήσει διαφορετικές εξελίξεις στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Κεντροαριστεράς ευρύτερα.


«Χρειάζεται συνέδριο ανασυγκρότησης»

Συνεχίζονται οι επαφές των δύο υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ με τους συνυποψηφίους τους στον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής. Μετά τον Παύλο Γερουλάνο ήταν η σειρά της Αννας Διαμαντοπούλου να υποδεχτεί τους δύο μονομάχους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξερχόμενος μετά τη συνάντηση δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, ενώ ο κ. Δούκας ανέφερε πως «μιλήσαμε για την αναγκαία σύνθεση διαφορετικών ρευμάτων και τάσεων για ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ που θα νικήσει. Σε κάθε περίπτωση με την Αννα θα είμαστε μαζί την επόμενη μέρα». Η κυρία Διαμαντοπούλου με τη σειρά της δήλωσε μεταξύ άλλων πως «είναι πολύ σημαντική για την επόμενη ημέρα και το Κίνημα η συνάντηση με τους δύο. Αποτυπώθηκε την Κυριακή μια νέα ανθρωπογεωγραφία, χρειάζεται συνέδριο ανασυγκρότησης. Δεν θα δώσω κατεύθυνση στους πολίτες, ο καθένας θα κρίνει».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα