Εκτός ελέγχου πλέον το σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ!

Η κίνηση Κασσελάκη να στείλει εξώδικο για τη διαρροή του «πόθεν έσχες» του άνοιξε τον ασκό του Αιόλου – Παραπέμπεται στην Κ.Ε. για διαγραφή

Τον δρόμο για την έξοδο έδειξε χθες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στον Στέφανο Κασσελάκη. Υπακούοντας στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης, οι δυνάμεις της πλειοψηφίας παραπέμπουν τον τέως πρόεδρο, ο οποίος έχει χάσει την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειονότητας των μελών, στην έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές Σάββατο με το ερώτημα της διαγραφής.

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Η κομματική μοίρα του Κασσελάκη, ενός κατά γενική ομολογία αλεξιπτωτιστή και ξένου προς τα ήθη της Αριστεράς πολιτικού γυρολόγου, κρέμεται από μια κλωστή. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις διαφορές τους, δηλώνουν αποφασισμένα να κόψουν τον «γόρδιο δεσμό» αυτού του ολέθριου εναγκαλισμού με τον Κασσελάκη, που κρατά σε ηθική και πολιτική ομηρία το κόμμα τους εδώ και έναν χρόνο.

Αιτία αποτέλεσε το εξώδικο που έστειλε χθες ο έκπτωτος πρόεδρος στην Πολιτική Γραμματεία και στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, μετά τη δημοσιοποίηση από την «Εφημερίδα των Συντακτών» της δήλωσης «πόθεν έσχες» που κατέθεσε για λογαριασμό του η Θεοδώρα Τζάκρη στη συνεδρίαση του περασμένου Σαββάτου. Με απλά λόγια, ο Κασσελάκης απειλεί να σύρει στα δικαστήρια το κόμμα που, κατά δήλωσή του, «αγαπάει», επειδή θεωρεί ότι η αποκάλυψη της δήλωσης της περιουσιακής του κατάστασης -αμφίβολης αξιοπιστίας, όπως λένε οι γνωρίζοντες- παραβιάζει προσωπικά δεδομένα.

Το επιχείρημα προκάλεσε θυμηδία στην πολιτική αγορά, που σχολιάζει ότι ένα πολιτικό πρόσωπο οφείλει να έχει διαμπερή οικονομική συμπεριφορά, αδυνατώντας να εξηγήσει την οργή Κασσελάκη, ο οποίος μάλιστα, μέχρι χθες, διαβεβαίωνε ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. «Καλώ τα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουν σε άμεση και κατεπείγουσα έρευνα, αυθημερόν, για την πρόωρη και επιλεκτική διαρροή που έλαβε χώρα, σε αντίθετη περίπτωση θα υποχρεωθώ να αιτηθώ όπως η ίδια έρευνα ανατεθεί νόμιμα σε αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές» διεμήνυσε απειλητικά στο εξώδικο το οποίο υπέγραφε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο και κανένα ίχνος περί διαρροής από το κόμμα προς οποιαδήποτε πλευρά. Η δημοσιοποίηση των εγγράφων θα γίνεται θεσμικά και συντεταγμένα μέσω της ιστοσελίδας του κόμματος» απαντούσε την ίδια ώρα επισήμως η Κουμουνδούρου. Νωρίτερα, ο διευθυντής του γραφείου του Μανώλης Καπνισάκης έκανε λόγο για «απαράδεκτη διαρροή πληροφοριών» και ζητούσε να παραιτηθεί η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου. Στη εύφλεκτη συνεδρίαση της Π.Γ., η Ολγα Γεροβασίλη αξίωσε τη διαγραφή Κασσελάκη, χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανή την ενέργεια υποψηφίου να στείλει εισαγγελέα στο κόμμα του οποίου θέλει να ηγηθεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ζήτησε τη σύγκληση της Κ.Ε., κάτι που βρήκε σύμφωνους τους Κατερίνα Νοτοπούλου, Κώστα Ζαχαριάδη και Γιάννη Ραγκούση. Τα αίματα άναψαν για τα καλά, με τον Νίκο Παππά να ζητά εξηγήσεις από την Τζάκρη, που είπε στην τελευταία Κ.Ε. «οι δρόμοι μας χωρίζουν οργανωτικά», για να του απαντήσει ότι ήταν σχήμα λόγου, την ώρα που ο Παύλος Πολάκης, σε μια ακόμα άσκηση ισορροπίας, δήλωνε κατά της διαγραφής…


Τι ανέφερε η εφημερίδα στη δήλωση Καπνισάκη

Λιτή απάντηση στη δήλωση του Μανώλη Καπνισάκη έδωσε και η «Εφημερίδα των Συντακτών». Ο διευθυντής του γραφείου του Κασσελάκη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτού του είδους η διαρροή, πέρα από την ηθική διάσταση, εγείρει σοβαρά ζητήματα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τη διαφάνεια, αξίες που υποτίθεται ότι πρεσβεύει το κόμμα.

Η «Εφ.Συν.» απαντά: «*Η εφημερίδα έχει τις πηγές της και δεν έχει καμία υποχρέωση να τις αποκαλύπτει.

*Η επίκληση προσωπικών δεδομένων, στην περίπτωση των δηλώσεων “πόθεν έσχες” πολιτικών προσώπων, αντίκειται στην ουσία τους, που είναι ο έλεγχος και η δημοσιότητα.

*Στην ίδια, με του κυρίου Κασσελάκη, δημοσιογραφική αξιολόγηση θα υποβληθούν, φυσικά, όλα τα “πόθεν έσχες” των υποψήφιων προέδρων, είτε δημοσιοποιηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είτε προκύψουν από τη δημοσιογραφική έρευνα».


Ομαδικά πυρά κατά του έκπτωτου στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Η Πολιτική Γραμματεία επέστρεψε στον Κασσελάκη το εξώδικο σαν απαράδεκτο. Η μπάλα, όμως, πήρε κι άλλους. Η Κατερίνα Νοτοπούλου τόνισε, κοιτώντας τη Θεοδώρα Τζάκρη, ότι «στην Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν μπορούν να κατέχουν θέσεις ευθύνης άνθρωποι που δεν σέβονται τις αποφάσεις του κόμματος».

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που ζήτησε να συγκληθεί η Κ.Ε., κάτι που τελικά συμφωνήθηκε, παρατήρησε ότι η υποψηφιότητα Κασσελάκη «δεν πληροί τις προϋποθέσεις που έθεσε η Κ.Ε.. Είχαμε ζητήσει σεβασμό των συλλογικών οργάνων και κατατέθηκε εξώδικο στα κομματικά όργανα με την ιδιότητα “πρόεδρος”». Για πρωτοφανή φαινόμενα τραμπισμού μίλησε ο Γιάννης Ραγκούσης, προσθέτοντας: «Η σημερινή εξέλιξη με την ποινικοποίηση της κομματικής ζωής -λόγω ιστορικής και πολιτικής βαρύτητας- εκφεύγει της αρμοδιότητας της Πολιτικής Γραμματείας».

Κάποιοι, όπως ο Κ. Ζαχαριάδης, υποστήριξαν ότι «αν ο Κασσελάκης θέλει να διαλύσει το κόμμα, ας προσπαθήσει να το κάνει εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να είναι μέλος του κόμματος, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Ποτέ κανείς δεν έχει στείλει εξώδικο σε κόμμα που θέλει να ηγηθεί». Αντίθετος με την εισήγηση για διαγραφή του τέως προέδρου δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, που, εν όψει εκλογών, κλείνει συστηματικά το μάτι στο κοινό του τέως προέδρου.

Κάλεσε, μάλιστα, έξω από τα κεντρικά τον Στέφανο Κασσελάκη να αποσύρει το απαράδεκτο εξώδικο. «Να προχωρήσουμε με όρους πολιτικής και όχι παραπολιτικής και κακομοιριάς» προέτρεψε. «Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση και να ρίξει αύριο μεθαύριο τον Μητσοτάκη». Διαφώνησε με τη σύγκληση της Κ.Ε., όπως και οι Ρένα Δούρου και Πάνος Ρήγας.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα