Σε θέση μάχης για τον τελικό Δούκας – Ανδρουλάκης

Με το βλέμμα στραμμένο στους ψηφοφόρους των ηττημένων του α’ γύρου, οι δύο μονομάχοι ετοιμάζονται για τηλεμαχία

Ανδρουλάκης και Δούκας παίρνουν θέση για τον μεγάλο τελικό της πρεοσεχούς Κυριακής στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. που θα αναδείξει τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος. Αναρωτιούνται όλοι ποιον θα στηρίξουν και με ποιον θα πάνε οι ηττημένοι της μάχης. Πρόκειται για ερώτηση χαμηλής αξίας, αφού, όπως αναγνωρίζουν στα επιτελεία τους, και να ήθελαν να υποδείξουν κάποιον από τους δύο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το κοινό τους θα τους ακολουθούσε.

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Παύλος Γερουλάνος, όπως σημειώνεται, έφεραν «νέο κόσμο» στις κάλπες και ειδικά ο δεύτερος λίγο έλειψε να κάνει την έκπληξη, αφού έχασε από τον δήμαρχο Αθήνας «στις καθυστερήσεις». Οι ψηφοφόροι αυτοί, όπως παρατηρούν οι εκλογολόγοι των επιτελείων, δεν καθοδηγούνται εύκολα ούτε και συνιστούν μια εύπλαστη μάζα. Για πολλούς από αυτούς η αποχή στον δεύτερο γύρο εξαιτίας της απογοήτευσης που εισέπραξαν είναι μια αναμενόμενη επιλογή.

Eκτίμηση

Εξ αυτού, η εκτίμηση στα στρατηγεία των δύο μονομάχων που απέμειναν στο παιχνίδι είναι ότι οι κάλπες της Κυριακής θα κλείσουν νωρίτερα λόγω απροθυμίας προσέλευσης όσων θεωρούν ότι στα πρόσωπα κυρίως του Γερουλάνου και δευτερευόντως και της Διαμαντοπούλου χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία να ανανεωθεί ο στεγνός κομματικός λόγος και να επιστρέψουν στην πολιτική ψηφοφόροι που, αντί για τις εθνικές κάλπες, προτιμούν τις εκδρομές στις παραλίες, αποδοκιμάζοντας μαζικά το παρακμιακό πολιτικό σύστημα.

Μήνυμα

Χαμηλότερη συμμετοχή, την άλλη Κυριακή, σημαίνει και χαμηλότερο βαθμό αντίστοιχα νομιμοποίησης του νέου προέδρου, ο οποίος, όπως όλοι συμφωνούν στη Χαριλάου Τρικούπη, θα πρέπει να κινηθεί σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Επιπλέον, θα μεταφέρει το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. δεν είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης στον χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς. «Μόνοι μας δεν μπορούμε» είπε ο Μιχάλης Κατρίνης. Η άνοδος του κόμματος, κάτι που γνωρίζουν -όσο και αν δεν το ομολογούν δημόσια-, είναι συγκυριακή και οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αποφάσισε» να αυτοδιαλυθεί, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι αφήνει πολιτικά άστεγους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους, τους οποίους εξακολουθεί να απωθεί το ΠΑΣΟΚ και προσδοκούσαν κάτι καλύτερο από την «κυβερνώσα Αριστερά».

Οι 300.000 που προσήλθαν στις προχθεσινές κάλπες δεν είναι αμελητέο μέγεθος στις μέρες μας, δεν προσφέρεται όμως για πανηγυρισμούς. Και τούτο την ώρα που το πολιτικό σύστημα, όπως διαπιστώνουν στην αντιπολίτευση, χωρίς όμως και να κάνουν κάτι γι’ αυτό, έχει απόλέσει κάθε συμμετρία και κινείται χωρίς θεσμικές σταθερές υπό τη διεύθυνση ενός ανεξέλεγκτου πρωθυπουργού, που οδηγεί τη χώρα στα βράχια. Η σύνθεση του εκλογικού σώματος επιβεβαιώνει ότι κοντά στους μισούς από όσους ψήφισαν το 2021 δεν πέρασαν ούτε καν έξω από τα εκλογικά τμήματα.

Ο κόσμος που ψήφισε δεν έδειξε ότι υπάρχει «κύμα επιστροφής» στο ΠΑΣΟΚ ούτε ανανέωσε επί της ουσίας τη γερασμένη βάση του κόμματος. Είναι κοινή παραδοχή πλέον ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα ηλικιωμένων», αλλά, όπως διαπιστώνεται, και «νοσταλγών» της εποχής, όπου οι εργαζόμενοι του Δημοσίου αποχωρούσαν νωρίτερα από την υπηρεσία τους και με υψηλό εφάπαξ, που στην πραγματικότητα δεν δικαιούνταν. Κρίνοντας εκ των υστέρων, η στρατηγική της πρώτης Κυριακής αποδείχθηκε αποδοτική για τον Ανδρουλάκη, που τρέχει στην τελική ευθεία με 8,5 μονάδες διαφορά από τον αντίπαλό του. Μπορεί να υποστηρίζει ότι εξαιτίας του το ΠΑΣΟΚ ξαναμπήκε στον πολιτικό χάρτη, αλλά, όπως του «λέει» το 70% των αντιπάλων, στα χέρια του το κόμμα δεν μπορεί να ψηλώσει παραπάνω.

Από την άλλη, ο δήμαρχος Αθηναίων Χ. Δούκας, που πρότεινε πρώτος τη διεξαγωγή ντιμπέιτ, το οποίο -όπως φαίνεται- θα διεξαχθεί τις επόμενες ώρες, έχει πάθει ένα ανεπανάληπτο στραπάτσο, χάνοντας (με τη βοήθεια και της γνωστής Οικογένειας, λένε οι πληροφορίες…) την ίδια του την πόλη! Τα εγκαίνια και οι δενδροφυτεύσεις που έκανε στο παρά πέντε δεν τον βοήθησαν και πολύ.


Ανακούφιση σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ που ο Γερουλάνος βγήκε εκτός παιχνιδιού

Με ανακούφιση είδαν στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ τα αποτελέσματα στο ΠΑΣΟΚ, κυρίως την πρώτη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη, που βάζει ισχυρή παρακαταθήκη για την επανεκλογή του, αλλά και τον αποκλεισμό από τον β’ γύρο του Παύλου Γερουλάνου. Κι αυτό γιατί θεωρούν πως o μεν πρώτος δεν συνιστά απειλή, αφού έχει δοκιμαστεί και δεν έχει κάνει τη διαφορά, ο δε Γερουλάνος, που θα μπορούσε να τους απειλήσει και να ανατάξει το ΠΑΣΟΚ, είναι εκτός παιχνιδιού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως «κάθε εσωκομματική, κάθε ανοιχτή διαδικασία είναι μία πολύ καλή είδηση και εξέλιξη για το πολιτικό μας σύστημα» και τόνισε πως «αυτό που περιμένουμε όλοι, κυβέρνηση και πολίτες, είναι να αποκτήσει η χώρα μία αξιόπιστη και κοστολογημένη εναλλακτική πρόταση».

Θα παραμείνει ακίνδυνο

Ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να αναπτύσσει «απειλητική» δυναμική και θα παραμείνει ακίνδυνο αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δοκιμαστεί τρία χρόνια και δεν έχει κάνει τη διαφορά, ενώ ο Χάρης Δούκας, όπως λένε, απαξιώνεται με την τέταρτη θέση στον Δήμο της Αθήνας. Στον ΣΥΡΙΖΑ η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη δεν κρύβει την ικανοποίησή της για την επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στον α΄ γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα ακυρωθούν τα σενάρια για τη μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη και το ΠΑΣΟΚ δεν θα αποκτήσει δυναμική. Από τη μεριά του ο Παύλος Πολάκης τόνισε πως «ο πλατύς αριστερός, δημοκρατικός, προοδευτικός κόσμος που έχει απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 μέχρι το 2024 δεν έχει πάει ακόμα αλλού! Είναι στην άκρη και περιμένει (όχι για πολύ ακόμα)».


Τι ποσοστά πήραν οι έξι υποψήφιοι ανά περιφέρεια

Τα βλέμματα όλων στο ΠΑΣΟΚ στρέφονται πλέον στο δεύτερο ημίχρονο και στη σκληρή μονομαχία μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα, πλην όμως οι «6» κάνουν ταμείο, μετρώντας κέρδη και ζημιές από την εσωκομματική κούρσα και τη σκληρή μάχη τριών μηνών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έκοψε πρώτος το νήμα, με ποσοστό 29,64%, με τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα να πλασάρεται δεύτερος με 21,41% και τον Παύλο Γερουλάνο, με 21,12%, να χάνει το πολυπόθητο εισιτήριο για την ερχόμενη Κυριακή για 858 ψήφους. Τέταρτη τερμάτισε η Αννα Διαμαντοπούλου με 19,52% και ακολούθησαν ο Μιχάλης Κατρίνης με 6,03% και η Νάντια Γιαννακοπούλου με 2,29%.

Η εσωκομματική κάλπη του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε το τεράστιο χάσμα που χωρίζει το λεκανοπέδιο από την υπόλοιπη Ελλάδα. Τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη υπήρξαν η αχίλλειος πτέρνα της «πράσινης» παράταξης κατά τις εθνικές εκλογές αλλά και την ευρωκάλπη, ενώ η εικόνα της Κυριακής με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα να κατατάσσονται τρίτοι και τέταρτοι αντίστοιχα στην Αττική έχει προκαλέσει εύλογους προβληματισμούς, επιβεβαιώνοντας το μείζον πρόβλημα της «πράσινης» παράταξης στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στην Αττική πρώτος έκοψε το νήμα ο Παύλος Γερουλάνος με 27,18% και ακολούθησαν η Αννα Διαμαντοπούλου με 25,53% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 20,79%, με τον δήμαρχο της πρωτεύουσας να τερματίζει τέταρτος με 17,98%, έναν χρόνο μετά την ανάληψη του θώκου.

Διαφορετική εικόνα στην περιφέρεια

Εντελώς διαφορετική η εικόνα στην περιφέρεια, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να σαρώνει στην Κρήτη, τόπο καταγωγής του, αφήνοντας πίσω τους Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρη Δούκα και Παύλο Γερουλάνο. Μεγαλύτερη είναι η διασπορά των ψήφων στην Κεντρική Μακεδονία, όπου καταγράφηκε πρωτιά Ανδρουλάκη και από κοντά οι Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος. Συνολικώς, ο Νίκος Ανδρουλάκης κέρδισε στις εννέα από τις 13 Περιφέρειες, καθώς είναι πρώτος σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Νότιο Αιγαίο, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα. Ο Χάρης Δούκας ήρθε πρώτος στην Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ κατέγραψε το χειρότερό του ποσοστό στην Περιφέρεια Κρήτης (11,81%) και στην Περιφέρεια Αττικής (17,93%). Ο Παύλος Γερουλάνος πρώτευσε όχι μόνο στην Αττική ( 27,18%), αλλά και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (31,98%). Πρώτος στην εκλογική του περιφέρεια, την Ηλεία, ήλθε ο Μιχάλης Κατρίνης με ποσοστό (26,09%). Η Αννα Διαμαντοπούλου κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό της στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας (29,95%) και Κεντρικής Μακεδονίας (24,16%).

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα