Πόρτα στον Μητσοτάκη από Καραμανλή και Σαμαρά!

Ευθεία αποδοκιμασία της πολιτικής του η άρνησή τους να παρευρεθούν στο street party για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ν.Δ., στην οδό Ρηγίλλης, με ομιλητή τον πρωθυπουργό

Ως ευθεία αποδοκιμασία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη λόγω της πολιτικής που ακολουθεί ερμηνεύεται η άρνηση των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά να παραστούν χθες στο street party για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ν.Δ., που διοργανώθηκε στη οδό Ρηγίλλης, με ομιλητή τον πρωθυπουργό. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έχουν αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν με ομιλίες τους ασκήσει σκληρή κριτική σε πολλές κρίσιμες και καθοριστικές επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής.

Μετά τη γνωστοποίηση της απουσίας τους άρχισε στο διαδίκτυο μία προσπάθεια «δολοφονίας χαρακτήρα» των δύο πρώην πρωθυπουργών από κατευθυνόμενα «γαλάζια» τρολ με απαράδεκτες αναρτήσεις, ενώ επικριτικά δημοσιεύματα μείωσης της προσωπικότητάς τους υπήρχαν και σε «φιλομητσοτακικές» ιστοσελίδες. Αργότερα λάδι στη φωτιά έριξε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Mega ήταν αιχμηρός κατά των δύο και εμφανώς ενοχλημένος: «Εγώ έκανα το καθήκον μου, τους κάλεσα προσωπικά. Από εκεί και πέρα θα επαναλάβω ότι η μέρα είναι αφιερωμένη όχι στους αρχηγούς, αλλά στους απλούς νεοδημοκράτες και νομίζω ότι μία μέρα γιορτής είναι μέρα ενότητας και έτσι θα τη θυμόμαστε. Εγώ το καθήκον μου το έκανα, ο κόσμος θα κρίνει».

Ωστόσο, ο κόσμος που μαζεύτηκε έξω από το κτίριο όπου στεγάζονταν τα γραφεία της Ν.Δ. από την ίδρυσή της το 1974 έως το 2011 δεν ήταν σε καμία περίπτωση 3.000 άτομα, που υπολόγιζε η Ν.Δ., αλλά πολύ λιγότεροι. Ηταν υπουργοί, βουλευτές, παλιά στελέχη, αλλά και βουλευτές που υπέγραψαν τις τελευταίες ερωτήσεις. Η απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο Μέγαρο Μαξίμου. Ηταν προετοιμασμένοι από τη μέρα που τους τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός, κι αυτό γιατί στη συνομιλία τους δεν του απάντησαν, αλλά επιφυλάχτηκαν. Ομως το κλίμα που έβγαζε το Μέγαρο Μαξίμου ήταν διαφορετικό, με σκοπό να τους εκθέσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την περασμένη Τρίτη είχε δηλώσει πως «δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ν.Δ. οι δύο πρώην πρωθυπουργοί».

Η απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών από τη χθεσινή εκδήλωση ήρθε ως συνέχεια της ηχηρής κριτικής τους στην κυβερνητική πολιτική σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, τον περασμένο Ιούλιο, για το βιβλίο «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» του Μανώλη Κοττάκη. Ο κ. Σαμαράς τότε ήταν πιο επιθετικός και επί της ουσίας τον είχε κατηγορήσει ότι οργάνωσε «σαμποτάζ» με άδεια έδρανα κατά την ομιλία του για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ μίλησε για υπουργούς που πανηγύριζαν αγκαλιά με ΛΟΑΤΚΙ την ψήφιση του νομοσχεδίου. «Επειδή λοιπόν ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έκανε το σωστό με αυτό το νομοσχέδιο, αναρωτιέμαι αν άκουγε τι του έλεγαν οι βουλευτές μας πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή. Αν άκουσε την ψήφο του ελληνικού λαού. Δεν ξέρω ποιους ακούει, αλλά ας καταλάβει ότι κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος» είχε πει. Ο κ. Σαμαράς είναι ενοχλημένος και από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό. Στην ομιλία του είχε μιλήσει για την ανάγκη ύπαρξης πολιτικής που θα αποφύγει την ταπείνωση με «Νέες Πρέσπες του Αιγαίου», αλλά και στον τομέα των σχέσεων με την Αλβανία, όπως και με την Τουρκία.

Ενστάσεις

Ο Κ. Καραμανλής είχε εκφράσει σοβαρές ενστάσεις όσον αφορά τα εθνικά θέματα. «Είναι αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο Δ.Δ. της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις δικαιώματος στο Δ.Δ. να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό» είχε πει. Κριτική είχε ασκήσει εμμέσως και για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. «Απόλυτος σεβασμός στην ελευθερία επιλογών και τρόπο ζωής, ναι. Οχι όμως αβασάνιστη αποδοχή ενός καταχρηστικού δικαιωματισμού» τόνισε.


Προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις απουσίες

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχειρεί η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τους προεδρικούς να προσπαθούν να υποβαθμίσουν την ηχηρή απουσία των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά από το πάρτι της Ρηγίλλης. Είναι χαρακτηριστικός ο ισχυρισμός της γραμματέως της Νέας Δημοκρατίας ότι… δεν υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες. «Εγώ θα ήθελα να ήταν στη γιορτή, αλλά έχουμε κάνει ένα συνέδριο, πολιτικό, στο οποίο ήταν και οι δύο εκεί» δήλωσε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η Μαρία Συρεγγέλα, ισχυριζόμενη πως «σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι υπάρχουν πολιτικές διαφορές.

Η Ν.Δ. είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα, δεν εκφράζει μόνο ένα ιδεολογικό αποτύπωμα από ένα μέρος του πληθυσμού, είμαστε όλοι και όλες μαζί. Αυτό που είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι ότι ακόμα και αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, που πρέπει να υπάρχουν, εδώ μέσα σε μια οικογένεια υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, στο τέλος επικρατεί η λογική ότι πάμε μαζί ενωμένοι σαν οικογένεια» όπως υποστήριξε.

Ερωτήσεις

Οσο για τις ερωτήσεις των «γαλάζιων» βουλευτών οι οποίοι ζητούν εξηγήσεις από το υπουργικό συμβούλιο για τα κακώς κείμενα, η Μαρία Συρεγγέλα υποστήριξε πως είναι συνταγματική υποχρέωση των βουλευτών να κάνουν ερωτήσεις και πως οι βουλευτές της Ν.Δ. έχουν κάνει πάρα πολλές ερωτήσεις από το 2019 μέχρι σήμερα στους υπουργούς. Ολα αυτά, βεβαίως, την ώρα που βρίσκονται προ των πυλών και άλλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις από νεοδημοκράτες βουλευτές, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί το Μέγαρο Μαξίμου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα