ΠΑΣΟΚ: Ανδρουλάκης και Δούκας στον β’ γύρο

Πρώτος ο νυν πρόεδρος. Θρίλερ για τη 2η θέση, όπου ο Γερουλάνος έδινε μάχη στήθος με στήθος έως την ύστατη ώρα με τον δήμαρχο Αθηναίων

Οι χθεσινές εκλογές για τον νέο πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ εξελίχθηκαν σε ένα ανεπανάληπτο θρίλερ. Το αποτέλεσμα, αντικειμενικά, ήταν μια επιβεβαίωση του σημερινού προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη (29,7%), ο οποίος πήρε μια στις τρεις ψήφους, αλλά χάνοντας σε σχέση με την προηγούμενη επίδοσή του, στις εκλογές του 2021, ενώ για τη δεύτερη θέση του αντιπάλου του, με τον οποίον θα πάει στον μεγάλο τελικό της επόμενης Κυριακής, μάχη στήθος με στήθος έως την ύστατη ώρα έδιναν ο Χάρης Δούκας (21,4%) με τον Παύλο Γερουλάνο (21,2%).

Με διαφορά μερικών εκατοντάδων ψήφων, το νήμα έκοψε πρώτος ο δήμαρχος Αθήνας, ο οποίος πάντως υπέστη δεινό πλήγμα, χάνοντας ολοσχερώς τη μάχη της Αθήνας, όπου κατετάγη τέταρτος. Αυτό το αποτέλεσμα πιθανότατα έφερε τους… πανηγυρισμούς και του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς ο δεύτερος γύρος με υποψηφίους τους κ. Ανδρουλάκη και Δούκα θα βγάλει έναν αντίπαλο που θα είναι βούτυρο στο ψωμί του. Με δεύτερο τον Παύλο Γερουλάνο, η χώρα θα είχε μια ευκαιρία να ξεφύγει από το τέλμα που βρίσκεται, γιατί ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ έχει την ικανότητα να ενώσει διαφορετικά κοινά και να έχει πιθανότητες νίκης απέναντι στον κ. Μητσοτάκη.

Η αναμέτρηση εξελίχθηκε σε ένα τετραπλό ντέρμπι για γερά νεύρα, καθώς όσο προχωρούσε η εκλογική βραδιά τα προβαδίσματα μεταβάλλονταν, ανάλογα με τον βαθμό ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά κέντρα της Επικράτειας. Η αβέβαιη έκβαση των πραγμάτων αντικατοπτριζόταν από το υποτονικό κλίμα που επικρατούσε στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου δεν υπήρχε ο ενθουσιασμός και το κλίμα αναμονής της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης. Οι υποψήφιοι ήταν ταμπουρωμένοι στα επιτελεία τους, οι πληροφορίες που μετέδιδαν ήταν φειδωλές και η αγωνία τους έκδηλη, αφού η εικόνα άλλαζε λεπτό με λεπτό. Το ενδιαφέρον, όπως ήταν πρόδηλο, επικεντρώθηκε όχι τόσο στην περιφέρεια, όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης φαινόταν να διατηρεί τα ερείσματά του, αν και με ισχυρές απώλειες όσον αφορά την πλευρά του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα και των άλλων δύο ισχυρών ανταγωνιστών του, Παύλου Γερουλάνου και Αννας Διαμαντοπούλου.

H Αθήνα

Ολα έδειχναν ότι η μάχη θα κρινόταν στην Αθήνα. Ο Παύλος Γερουλάνος, που εκλέγεται βουλευτής στην πρώτη περιφέρεια και έχει χτίσει εδώ και πολλά χρόνια προσωπική σχέση με τους ψηφοφόρους, που υπερβαίνουν το στενό κομματικό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ, κονταροχτυπιόταν μέχρι τέλους με την Αννα Διαμαντοπούλου. Εκανε την έκπληξη, αλλά, δεν κατάφερε, όπως έδειχναν όλα, να υπερβεί το κρίσιμο όριο για ελάχιστες ψήφους. Ο νυν δήμαρχος, ο οποίος κατέβηκε με τον αέρα του πολιτικού που υποχρέωσε το σύστημα της οικογένειας Μητσοτάκη σε μια πρώτη καθοριστική ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές προσπαθώντας να χτίσει, όπως εκτιμούσαν οι σχολιαστές, το προφίλ ενός ανθρώπου που μπορεί να σπάσει τα κομματικά στεγανά και να απευθυνθεί στον κόσμο της Κεντροαριστεράς, που έχει απογοητευθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπέστη στο λεκανοπέδιο δεινή ήττα.

Το γεγονός ότι ήρθε τέταρτος είναι γι’ αυτόν ένα ηχηρό καμπανάκι, που του δείχνει τον τρόπο που πρέπει να πορευτεί στο εξής. Η ηχηρή αποδοκιμασία που εισέπραξε, πάντως, δεν συνιστά απλώς πλήγμα γοήτρου. Είναι ένα μήνυμα από τους πολίτες ότι έχει μπερδέψει τους στόχους του. Οι πολίτες δεν εκτίμησαν τη βιασύνη του. Κυρίως επειδή, όπως σημειώνεται, χωρίς να δώσει ακόμα επαρκή δείγματα γραφής στον πρώτο δήμο της χώρας, αποφάσισε να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να αλλάξει πίστα, μπαίνοντας στα βαθιά νερά της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ο Δούκας, εξάλλου, όπως εκτιμήθηκε, δεν τα κατάφερε στο ντιμπέιτ, όπου εμφανίστηκε αμήχανος και εντελώς απροετοίμαστος να πείσει ότι έχει θέσεις που θα φέρουν το ΠΑΣΟΚ σε απόσταση βολής από τη Ν.Δ. Η ανάδειξή του στη δεύτερη θέση, βεβαίως, ανοίγει το παιχνίδι στην Κεντροαριστερά. Το αποτέλεσμα αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα εν όψει της προσεχούς Κυριακής, οπότε οι κάλπες θα ξαναστηθούν για να αναδειχθεί ο επόμενος πρόεδρος.


Αξιοπρεπής ήττα για τον Κατρίνη, τελευταία η Γιαννακοπούλου

Ο Μιχάλης Κατρίνης τα κατάφερε να πετύχει μια αξιοπρεπή ήττα. Δεν περιλαμβανόταν ανάμεσα στα φαβορί και το γνώριζε από την αρχή. Εδωσε όμως έναν τίμιο αγώνα, προσπαθώντας να επαναφέρει στο προσκήνιο τις ιδρυτικές αρχές του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Στη βάση αυτής της πολιτικής βρίσκεται η αρχή που επαναλάμβανε διαρκώς, ότι ο μοναδικός πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος του Κινήματος είναι η πολιτική της Ν.Δ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κατρίνης, που άσκησε με επάρκεια κατά γενική ομολογία τα καθήκοντα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, όσον καιρό ο Νίκος Ανδρουλάκης παρεπιδημούσε στις Βρυξέλλες, αμφισβήτησε εξαρχής τις δημοσκοπήσεις, υποστηρίζοντας ότι ήταν αποτέλεσμα εξωθεσμικών «μαγειρείων». Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι από όλους τους υποψηφίους για την προεδρία ήταν ο μοναδικός που έθεσε με καθαρούς όρους το ζήτημα της ανασύνθεσης του προοδευτικού/αριστερού χώρου, υπογραμμίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι «το ΠΑΣΟΚ μόνο του δεν μπορεί» να φέρει την ανατροπή απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του Κ. Μητσοτάκη. Εχασε με μεγάλη διαφορά την ευκαιρία να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Αποδείχθηκε, ωστόσο, ότι οι προτάσεις του συγκινούν ιδίως την περιφέρεια, όπου φάνηκε να έχει χτίσει σταθερές σχέσεις.

Η δεύτερη από τις λεγόμενες «αδύναμες υποψηφιότητες», η Νάντια Γιαννακοπούλου, έχασε επειδή κανείς δεν κατάλαβε για ποιον λόγο πήρε το ρίσκο μιας τέτοιου μεγέθους δημόσιας έκθεσης. Υπενθυμίζεται πως ήταν η πρώτη η οποία το βράδυ των ευρωεκλογών πήρε σβάρνα τα κανάλια και έθεσε ζήτημα αλλαγής ηγεσίας, βάζοντας ζήτημα Ανδρουλάκη. Οι θέσεις που προβάλλει ήταν αρκετά… μητσοτακικές, κοντά σε αυτές που είχε εκφράσει ανεπιτυχώς ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ομως, αυτόν τον χώρο τον εκφράζει καλύτερα, όπως αποδείχθηκε, η Αννα Διαμαντοπούλου, που μπορεί να εκφράζει με μεγαλύτερη συνέπεια το σημιτικό «εκσυγχρονιστικό» και φιλομητσοτακικό στρατόπεδο. Γύρισε εντατικά τις τελευταίες μέρες τη χώρα. Δημοσιοποίησε φιλμάκια πότε τρώγοντας πατσά στο παραδοσιακό πατσατσίδικο του Τσαρούχα στη Θεσσαλονίκη και πότε τρώγοντας προβατίνα στην Αττική. Στις δυσκολίες όμως που περνά η χώρα κάτι τέτοια εύκολα τεχνάσματα δύσκολα συγκινούν τους ψηφοφόρους…


Συμμετοχή: Δεν πήγε τόσο καλά όσο ανέμεναν…

Ατμόσφαιρα τεχνητής ευφορίας καλλιεργούσαν χθες στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, όταν έγινε γνωστός ο αριθμός όσων προσήλθαν στις κάλπες. «Σπάσαμε το φράγμα των 300.000. Είναι ένα μήνυμα της κοινωνίας. Μια “πράσινη κάρτα” και μια ώθηση της κοινωνίας να συνεχίσει το ΠΑΣΟΚ με περισσότερο ζήλο και υπομονή» ανέφερε ο εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Γλαβίνας. Η απλή αριθμητική υποδεικνύει ότι προσήλθαν μόλις 30.000 ψηφοφόροι παραπάνω από τις εκλογές του 2021, όταν στις εκλογές συμμετείχαν 270.000 πολίτες, και αυτό δεν προσφέρεται για πανηγύρια.

Αποδεικνύεται, σχολίαζαν στα πέριξ της Χαριλάου Τρικούπη, ότι τα κομματικά επιτελεία είχαν επενδύσει σε υπέρμετρες φιλοδοξίες. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, γύρω στις 170.000 ήταν οι νέοι ψηφοφόροι, κάτι που σημαίνει «ότι οι παλιοί οπαδοί του Κινήματος “κούνησαν μαντίλι” και στη θέση τους ήρθε ένα απροσδιόριστο “εκλογικό σώμα”, που βύθισε στην ανασφάλεια τους εκλογολόγους των υποψηφίων.

Αβεβαιότητα

Πρόκειται, όπως εύλογα εκτιμάται, για «ευκαιριακούς ψηφοφόρους», οι οποίοι ασφαλώς δεν αποτελούν αυτό που οι αναλυτές χαρακτηρίζουν «δυναμικό κοινό» και σε κάθε περίπτωση δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνουν στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και την επόμενη μέρα. Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη ανέμεναν, όπως τουλάχιστον δήλωναν τις προηγούμενες μέρες, ότι η συμμετοχή θα ξεπερνούσε θεαματικά τις 300.000, μεταδίδοντας το μήνυμα για μια συνολική αντεπίθεση και αναγέννηση του άλλοτε κραταιού Κινήματος.

Υπολόγιζαν ότι η μαζική προσέλευση στις κάλπες, η οποία τελικά ξεφούσκωσε στον πολιτικό προθάλαμο μιας άνευρης πολιτικής μάχης για την καρέκλα, χωρίς ενδιαφέρουσες προτάσεις που θα συγκινούσαν την κοινωνία, θα έφερνε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στη θέση του ηγέτη της Κεντροαριστεράς. Από εκεί, δήλωναν ορισμένοι υποψήφιοι, όπως ο Ν. Ανδρουλάκης, ότι θα μπορούσαν ηγεμονικά να επιβάλουν τους όρους τους στις εν εξελίξει διεργασίες για την ανασύσταση του προοδευτικού/αριστερού χώρου.


Στην κάλπη οι υποψήφιοι με μηνύματα ενότητας

Προσκλητήριο συμμετοχής αλλά και μήνυμα ενότητας από τους έξι υποψηφίους για τον προεδρικό θώκο του ΠΑΣΟΚ. Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Αννα Διαμαντοπούλου, Νάντια Γιαννακοπούλου και Παύλος Γερουλάνος ψήφισαν στην Αττική, ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ηλεία. «Μαζί πετύχαμε όλα αυτά τα σημαντικά βήματα. Μαζί μπορούμε να κάνουμε το άλμα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Κερατσίνι.

«Είναι πολύ σημαντική ημέρα σήμερα για τη Δημοκρατία και την παράταξη. Οι μεγάλες ουρές μάς δίνουν μεγάλη δύναμη, η μεγάλη συμμετοχή δίνει νομιμοποίηση στον νέο πρόεδρο, δύναμη στο ΠΑΣΟΚ» δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ ο Χάρης Δούκας τόνισε πως «σήμερα έχουμε ραντεβού με το μέλλον. Αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τη χώρα». Για έναν αγώνα «ελπιδοφόρο», στον οποίο ο κόσμος συμμετέχει διότι θέλει αλλαγή και «το μήνυμα της ρήξης και της ελπίδας έχει περάσει», έκανε λόγο ο Μιχάλης Κατρίνης. «Σήμερα πάμε όλοι στις κάλπες. Ολοι μαζί θα διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον, με μία ισχυρή Ελλάδα, μια δίκαιη κοινωνία και αποτελεσματικό κράτος. Πάμε κάλπες» δήλωσε η Αννα Διαμαντοπούλου. Οσο για τη Νάντια Γιαννακοπούλου, έστειλε το μήνυμα πως οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ πρέπει «να ψηφίσουν με το χέρι στην καρδιά και με το βλέμμα στο μέλλον για τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».


Μικροεντάσεις και καταγγελία για νόθευση αποτελέσματος

Δεν έλειψαν τα ευτράπελα κατά την εσωκομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, η οποία κύλησε ναι μεν ομαλά, πλην όμως οι μικροεντάσεις έδωσαν και πήραν. Εντόνως συζητήθηκε στα λογής λογής πηγαδάκια η σοβαρή καταγγελία στη Ρόδο από τη νομαρχιακή επιτροπή του κόμματος, η οποία υπαινίχθηκε νόθευση εκλογικού αποτελέσματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε εκλογικά τμήματα διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ενεργά στελέχη που ανήκουν σε δεξιά κόμματα και πήγαν να ψηφίσουν στις εκλογές. Την ίδια ώρα, στα επιτελεία ορισμένων υποψηφίων διακινήθηκε η πληροφορία ότι σε περιοχές της δυτικής Αθήνας, όπως στην Αγία Βάρβαρα και στο Κερατσίνι, αλλά και στη βόρεια Ελλάδα, λόγου χάρη στη Ροδόπη, πολίτες προσέρχονταν να ψηφίζουν με προσημειωμένα ψηφοδέλτια.

Σε κάθε περίπτωση, οι ουρές προκάλεσαν αρκετό εκνευρισμό, ιδίως στα κεντρικά σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ προσήλθαν μαζικά για να ψηφίσουν. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το πιο κεντρικό σημείο όχι μόνο της Αττικής αλλά όλης της επικράτειας, όπου μετά τις 11 το πρωί σημειώθηκε συνωστισμός, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μικροεντάσεις μεταξύ των υπευθύνων και της εφορευτικής επιτροπής και των εκλογέων, οι οποίες ωστόσο «έσβηναν» γρήγορα.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα