Ενας προϋπολογισμός τετραετίας, με την κυβέρνηση να είναι δεσμευμένη απέναντι στην Ε.Ε. για το σχέδιο που υποβάλλει
Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να «αποκαλυφθεί» ολόκληρο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο εν συνεχεία θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Πρόκειται για το σχέδιο που είναι υποχρεωμένη να υποβάλει η κυβέρνηση στην Κομισιόν με όλους τους δημοσιονομικούς στόχους, τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις των επόμενων ετών.
Υπενθυμίζεται πως το οικονομικό επιτελείο την περασμένη άνοιξη είχε αποφασίσει να στείλει στην Ε.Ε. ένα μικρό προσχέδιο του προγράμματος, επιχειρώντας να αποκρύψει τις ανύπαρκτες παρεμβάσεις στο μέτωπο της ακρίβειας και των φοροελαφρύνσεων, καθώς ελάχιστες εβδομάδες αργότερα θα στήνονταν ο ευρωκάλπες, στις οποίες οι πολίτες «τιμώρησαν» τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2025-2028 αποτελεί στην πράξη έναν Προϋπολογισμό τετραετίας, με την κυβέρνηση να είναι δεσμευμένη στο σχέδιο που υποβάλλει στην Κομισιόν. Με άλλα λόγια, μόνο σε εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις μπορούν να ακυρωθούν ή να προστεθούν οι παρεμβάσεις που αναγράφονται σ’ αυτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μεσοπρόθεσμο θα προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στην περιοχή του 2,4% για την επόμενη τετραετία, ενώ θα μειωθεί η πρόβλεψη για ανάπτυξη τόσο για φέτος όσο και για το 2025. Οι νέες εκτιμήσεις θα ευθυγραμμίζονται με την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν που μιλά για ρυθμό ανάπτυξης 2,2% φέτος (2,5% αρχική εκτίμηση) και 2,3% το 2025 (από 2,6%). Με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., στο εξής σημαντικός παράγοντας είναι τα νέα όρια αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών για την επόμενη τετραετία, τα οποία θα επηρεάσουν την ανάπτυξη αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα.
Η αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών αναμένεται να φτάσει στο 3,6% έναντι 3% που ήταν η αρχική εκτίμηση, συμπεριλαμβανομένων και των αμυντικών δαπανών. Στο μέτωπο του χρέους, το 2025 προβλέπεται ως ποσοστό του ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 146,3% από 152,7% φέτος, με στόχο να υποχωρήσει κάτω από το 130% του ΑΕΠ στο τέλος του 2028.
Το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο θα αναλύει και τα μέτρα στήριξης των επόμενων ετών. Για το 2025 δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επιπλέον αναφορά, πέραν όσων παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ πριν από σχεδόν έναν μήνα. Πρόκειται για παρεμβάσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ του 2025 για τους πολίτες, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αυξήσεις στις συντάξεις από τις αρχές του έτους, έκτακτη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους τον Δεκέμβριο, έκτακτη ενίσχυση σε ευάλωτες ομάδες, οριζόντια αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων του Δημοσίου και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Οι δανειστές στην Αθήνα
Μετά την παρουσίαση του μεσοπρόθεσμου θα ακολουθήσει η κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2025 στη Βουλή, προκειμένου το τελικό σχέδιο να κατατεθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια πριν από τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, από τις 9 έως τις 11 Οκτωβρίου θα βρίσκονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών για την προετοιμασία της εξαμηνιαίας έκθεσης της μεταπρογραμματικής εποπτείας. Στο τραπέζι θα βρεθούν και οι μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν από την περίοδο των Μνημονίων και δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα. Τρανό παράδειγμα, η εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Η δέσμευση της χώρας ήταν να μηδενιστούν εδώ και χρόνια, ωστόσο τα τελευταία στοιχεία έδειξαν πως το κράτος όχι μόνο δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του, αλλά τις αυξάνει, αποτελώντας τον μεγαλύτερο «μπαταχτσή».
Στην ατζέντα Δημογραφικό, φορολογικά και αγροτικά δάνεια
Πέρα από το Μεσοπρόθεσμο, στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, θα παρουσιαστούν επίσης το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, φορολογικές ρυθμίσεις, νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα αγροτικά δάνεια και την αντιμετώπιση περιπτώσεων εγκληματικότητας, όπως επίσης ερανιστικά νομοσχέδια των υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού, αλλά και ο προγραμματισμός προσλήψεων για το 2025.