Ο Κυριάκος δεν πείθει με τις εξηγήσεις του!

Προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα μετά την αποκάλυψη Ερντογάν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός τού υποσχέθηκε λύση πακέτο σε Αιγαίο, Κυπριακό

Παρά το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Παρασκευή, επιστρέφοντας στην Αγκυρα από τη Νέα Υόρκη, δήλωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή τους του είπε ότι για το Αιγαίο «θα θέσει αυτά τα θέματα στο τραπέζι και θα λύσει αυτό το ζήτημα», ο πρωθυπουργός σε χθεσινή του ανάρτηση δεν ανέφερε τίποτα σχετικό, γεγονός που προκάλεσε απορίες και ερωτήματα για το τι έχει στο μυαλό του αλλά και την αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός αφιέρωσε μόνο μία παράγραφο στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο και σε αυτή έγραψε: «Το γεγονός ότι συζητάμε δεν σημαίνει και ότι συμφωνούμε σε όλα. Η Ελλάδα δεν μπαίνει καν στη διαδικασία συζήτησης περί αναγνώρισης ψευδοκράτους ούτε προφανώς βάζουμε στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Συμφωνήσαμε για στενότερη συνεργασία στο Μεταναστευτικό και για νέα συνάντηση του ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στις αρχές του 2025». Θυμίζουμε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε πει την Παρασκευή: «Δώσαμε βάρος τόσο στο Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο όσο και σε κάποια γνωστά ζητήματα που ζούμε στο Αιγαίο και ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα θέσει αυτά τα θέματα στο τραπέζι και θα λύσει αυτό το ζήτημα». Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ακόμα πως ο Ελληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να θέσει τις διαφορές στο τραπέζι για επίλυση.

Ομως, αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει είτε να διαψεύσει κατηγορηματικά τις δηλώσεις Ερντογάν είτε να πει στον ελληνικό λαό εάν ανέτρεψε την πάγια εθνική στρατηγική, σύμφωνα με την οποία υπάρχει μία και μόνο ελληνοτουρκική διαφορά, αυτή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου». Παράλληλα, προσθέτει, «η κυβέρνηση οφείλει είτε να επιβεβαιώσει είτε να διαψεύσει το δημοσίευμα του Reuters περί επικείμενης συνάντησης με αντικείμενο την έναρξη συζητήσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».

Επίσης, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει: «Την ίδια στιγμή που η Τουρκία αισθάνεται ανενόχλητη να προχωρεί σε ενέργειες, όπως εκείνη στα τέλη Ιουλίου στην Κάσο, σε εφαρμογή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, και να καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου, κλιμακώνοντας τη στρατηγική της για διχοτόμηση του νησιού, ο Ελληνας πρωθυπουργός έσπευσε πάλι να μιλήσει για “ήρεμα νερά” στο Αιγαίο, πλειοδοτώντας μάλιστα και με αναφορές σε “παράθυρο ευκαιρίας” για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών».

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου θα συγκληθεί η επιτροπή για ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ καθώς και τις συνομιλίες του με τον Τούρκο ομόλογό του.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα