Την καθιέρωσή της προανήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας χθες σε εκδήλωση ομογενών στη Νέα Υόρκη, τους οποίους προέτρεψε να επενδύσουν στην Ελλάδα
Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στους αποδήμους και στις εθνικές εκλογές προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες σε εκδήλωση ομογενών στη Νέα Υόρκη, ενώ αναφερόμενος στην οικονομική προοπτική της χώρας είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι «να ενθαρρύνουμε περισσότερους Ελληνοαμερικανούς, αν όχι να επιστρέψουν, να επενδύσουν στην Ελλάδα, να περάσουν περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, να στείλουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα, να χτίσουν διαπροσωπικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες μας».
«Για πρώτη φορά, στις πρόσφατες ευρωεκλογές, κάναμε κάτι που ήταν αδιανόητο: δώσαμε τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψετε στην Ελλάδα ή να εμφανιστείτε στο προξενείο, ώστε να ψηφίσετε. Αυτές ήταν ευρωπαϊκές εκλογές, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε ξανά στις εθνικές εκλογές» είπε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στους ομογενείς. Αναφερόμενος ωστόσο στο γεγονός ότι απαιτούνται 200 ψήφοι στο Κοινοβούλιο, είπε: «Βλέποντας την επιτυχία και την ικανότητα του κράτους να οργανώσει αυτό το σύστημα επιστολικής ψήφου, είμαι βέβαιος ότι ουδείς θα αρνηθεί να παραχωρήσει το δικαίωμα σε εκείνους που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν την πρεσβεία ή το προξενείο, ή να επιστρέψουν στην Ελλάδα, όπως συνέβαινε».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είναι σημαντικό για εκείνους που έχουν δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά», ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του στο επιχείρημα ότι αν συμβεί αυτό, θα εξαγάγουμε την πόλωση που υπάρχει στην Ελλάδα. «Οχι, πιστεύω ότι έχετε την ικανότητα να βλέπετε τα πράγματα από απόσταση, να βλέπετε τη μεγάλη εικόνα, να μένετε μακριά από τα μικροπολιτικά ζητήματα που αρκετά συχνά μας βυθίζουν σε ανούσιες συζητήσεις, οι οποίες δεν αφορούν τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων. Προσβλέπω ιδιαίτερα στη συμμετοχή σας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Στο μεταξύ, ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN και στην Κ. Αμαντούρ ρωτήθηκε μεταξύ άλλων για τις διεθνείς συγκρούσεις και το Μεταναστευτικό. «Είναι σημαντικό για την Ε.Ε. να υπερασπίζεται τα εξωτερικά της σύνορα» επισήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ, όσον αφορά τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και το Μεταναστευτικό, αναφέρθηκε στις πρόσφατες συναντήσεις του με τον πρόεδρο Ερντογάν, εστιάζοντας στη βελτιωμένη συνεργασία, ιδιαίτερα στο ζήτημα της μετανάστευσης. Μίλησε για τη σημασία της διακοπής των λέμβων πριν εισέλθουν στη θάλασσα και τη συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές. Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για ισχυρό έλεγχο των συνόρων αλλά και για νόμιμες οδούς μετανάστευσης. Αναφέρθηκε στις ανθρωπιστικές προσπάθειες της Ελλάδας, όπως η υποδοχή γυναικών Αφγανών προσφύγων, και τόνισε ότι η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να ισορροπεί μεταξύ ασφάλειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κ. Αμανπούρ σχετικά με τις κατηγορίες κατά του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος για επαναπροωθήσεις μεταναστών, ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι η προτεραιότητα της Ελλάδας είναι να σώζει ζωές και να συνεργάζεται με την Τουρκία για την ασφαλή διαχείριση της μετανάστευσης. Για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή Ισραήλ – Παλαιστίνης ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν εκμεταλλεύτηκε ευκαιρίες για κατάπαυση του πυρός και εξέφρασε τη θέση της Ελλάδας ως στρατηγικού εταίρου του Ισραήλ, υποστηρίζοντας την ανάγκη για εκεχειρία, για τη μείωση των ανθρωπιστικών απωλειών.
Παρέμβαση
Επίσης χθες ο πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο για την Ανοδο της Στάθμης των Θαλασσών, κάλεσε για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αναφέροντας την Ελλάδα και την Ε.Ε. ως πρωτοπόρους στην εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας, και υπογράμμισε τρεις προτεραιότητες: τη δημιουργία ανθεκτικών υποδομών, τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και τη διεθνή συνεργασία για τη χρηματοδότηση λύσεων. «Οι ακτές της Μεσογείου, όπου βρίσκονται κάποιες από τις πιο ιστορικές τοποθεσίες και εμβληματικά μνημεία της ανθρώπινης κληρονομιάς, αντιμετωπίζουν ήδη μια αυξανόμενη πρόκληση» ανέφερε. Χθες αργά το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas και στη συνέχεια συμμετείχε σε εκδήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Είχε επίσης προγραμματισμένες συναντήσεις με τον πρόεδρο του Παναμά José Raul Mulino και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan.