Μπουρλά και διεθνές σύστημα βράβευσαν τον Μητσοτάκη!

Παρωδία σε στημένο σκηνικό, με χορηγούς τον Σόρος, τη Siemens και τη Pfizer στην εκδήλωση του Ατλαντικού Συμβουλίου. Για γέλια η αιτιολογία της απονομής του «Global Citizen»

Οι φωτογραφίες έδειχναν χθες τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραλαμβάνει με λαμπερό χαμόγελο το βραβείο «Global Citizen», στην εκδήλωση του Ατλαντικού Συμβουλίου στη Νέα Υόρκη. Θα ήταν πράγματι ένα ωραίο σκηνικό, τιμητικό για κάθε Ελληνα πρωθυπουργό, αν δεν έμοιαζε κακοφορμισμένο, αν όχι υπερβολικά στημένο, σε βαθμό που να προκαλεί ακόμα και γέλιο.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Και μόνο το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης βραβεύτηκε επειδή το αμερικανικό think tank αναγνώρισε την «εξαιρετική του πορεία τόσο στη Δημόσια Διοίκηση όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και τις ηγετικές του ικανότητες στη διακυβέρνηση της Ελλάδας, με σημαντική συμβολή στις διατλαντικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες υποθέσεις» ακούγεται σαν ανέκδοτο.
Ποια είναι και πότε υπήρξε αυτή η εξαιρετική πορεία του Μητσοτάκη στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αξίζει και βραβεία;

Ο πρωθυπουργός εργάστηκε όταν αποφοίτησε για έναν χρόνο στην Chase Investment Bank, λίγο πάνω από χρόνο στη McKinsey στο Λονδίνο, και το 1999 σε μια εταιρία-φάντασμα της Εθνικής Τράπεζας, όπου ως διευθύνων σύμβουλος οδήγησε στο φαλιμέντο μετά από τέσσερα χρόνια «την Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών». Τότε, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, μπήκε από τον Σημίτη στην Εθνική επί Καρατζά, ύστερα από παρέμβαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Για να καταλάβουμε τι αξία έχουν βραβεία σαν το χθεσινό, ο Μητσοτάκης το 2003 είχε βραβευτεί για τη θέση του στην εταιρία της Εθνικής από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ως «παγκόσμιος ηγέτης τού αύριο». Λίγο μετά διαπιστώθηκε ότι είχαν δοθεί παράνομες επιδοτήσεις και η εταιρία του διευθύνοντος συμβούλου Μητσοτάκη τέθηκε σε εκκαθάριση. Ο ανακριτής ζήτησε την άρση της ασυλίας του, αλλά η Βουλή απέρριψε το αίτημα.

Το δεύτερο αλλόκοτο σκηνικό είναι ότι το βραβείο στον Μητσοτάκη παρέδωσε ο Μπουρλά, ο επικεφαλής της Pfizer, που ελέγχεται από τις ευρωπαϊκές Αρχές μαζί με τη Φον ντερ Λάιεν για τα κρυφά -όσο και υπέρογκα- deals στα εμβόλια για τον κορονοϊό. Η σκανδαλώδης δράση της Γερμανίδας «πρωθυπουργού» της Ευρώπης, προσωπικής φίλης και συντουρίστριας του Μητσοτάκη, ζημίωσε τους Ευρωπαίους φορολογουμένους. Η Pfizer, επίσης, είναι μια από τις εταιρίες που χρηματοδοτούν το Ατλαντικό Συμβούλιο. Το Ατλαντικό Συμβούλιο ακούγεται σαν επίσημο κρατικό όργανο των ΗΠΑ. Είναι, όμως, ένα think tank, στην πραγματικότητα μία ακόμα ΜΚΟ. Ιδρύθηκε το 1961 και εδρεύει στην Ουάσινγκτον. Χρηματοδοτείται από δωρεές από 1.000 έως 1 εκατ. δολάρια, με τις λίστες των δωρητών να αναρτώνται κάθε χρόνο στο σάιτ του έπειτα από ειδική εκδήλωση.

Στους δωρητές του 2022 και του 2023 βρίσκουμε αρκετά ενδιαφέροντα ονόματα εταιριών και ΜΚΟ με ελληνικό ενδιαφέρον. Εντοπίσαμε τρεις διαφορετικές ΜΚΟ του Τζορτζ Σόρος – η μία εξ αυτών αποτελεί το κεντρικό παράρτημα στην Αλβανία. Χρηματοδότησαν ακόμα το Ατλαντικό Συμβούλιο η Pfizer του Μπουρλά, με τα πανάκριβα εμβόλια που πούλησε στην Ευρώπη εξαιτίας των μυστικών συμφωνιών με τη Φον ντερ Λάιεν, η BioNTech, που έκανε τη συμπαραγωγή με τη Pfizer, η Siemens Energy, με τη μητρική Siemens να βγαίνει «λάδι» για τις μίζες και τα δωράκια στην Ελλάδα από τις δικαστικές Αρχές, η Thales Group, που έχει συμμετοχή στις φρεγάτες Belharra τις οποίες αγοράζει η χώρα μας, η κατασκευάστρια των F35 Lockheed Martin κ.ά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα