Ούτε βήμα πίσω από τον Σαλμά, παρά τη διαγραφή

Επιμένει στις καταγγελίες και ειδικά για τον «φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού που σκανδαλωδώς ανατέθηκε σε εταιρία»

Η προαναγγελθείσα από τον… γιο του Κυριάκου Μητσοτάκη διαγραφή του Μάριου Σαλμά από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Ν.Δ. επικυρώθηκε χθες και τυπικά, ύστερα από μια συνεδρίαση-παρωδία που κράτησε μόλις δύο λεπτά, ενώ λίγες ώρες αργότερα ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας διαγράφηκε και από το κόμμα, με απόφαση της γραμματέως Μαρίας Συρεγγέλα! «Ο κ. Σαλμάς με την εν γένει συμπεριφορά του έθεσε εαυτόν εκτός της Κ.Ο. της Ν.Δ.» δήλωσε μετά τη διαγραφή ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρος Καλαφάτης, ενώ ανακοίνωση της Ν.Δ. αργότερα έλεγε πως «με απόφαση της γραμματέως της Πολιτικής Γραμματείας της Ν.Δ. Μαρίας Συρεγγέλα διαγράφεται από μέλος του κόμματος ο κ. Μάριος Σαλμάς».

Ενοχλούσε

Η Ν.Δ. απαλλάχτηκε τυπικά από τον βουλευτή και πρώην υπουργό που ενοχλούσε την ηγεσία με τις παρεμβάσεις του, δεν φαίνεται όμως ότι θα απαλλαγεί εύκολα από τις καταγγελίες του, αφού ο Μάριος Σαλμάς επιμένει σε αυτές, ειδικά όσον αφορά τον «φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού που σκανδαλωδώς ανατέθηκε σε εταιρία», όπως ο ίδιος είπε και χθες, και έχει σχέση με τα αναψυκτήρια στους αρχαιολογικούς χώρους. Μόλις βγήκε από την αίθουσα όπου συνεδρίασε η επιτροπή, ο κ. Σαλμάς δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αν με διαγράφει ο κ. Μητσοτάκης γιατί αντέδρασα για τις περιουσίες που χάνονται για τα “κόκκινα” δάνεια, επειδή αντιτάχθηκα στη woke ατζέντα για τα ομόφυλα, επειδή του ζήτησα να ελέγξει τα καρτέλ στην ακρίβεια, τότε είναι τιμή μου. Αν όμως το κάνει για να στείλει μήνυμα σε άλλους, είναι απαράδεκτο. Αν χρησιμοποιείται ως πρόφαση το ότι ανέδειξα φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού που σκανδαλωδώς ανατέθηκε σε εταιρία, τότε να δηλώσω και να θυμίσω ότι ο έλεγχος των βουλευτών και η απεριόριστη ελευθερία λόγου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά λόγο διαγραφής».

Στη συνέχεια ρωτήθηκε αν θα παραδώσει τη βουλευτική έδρα και απάντησε: «Νομίζετε ότι πρέπει να σταματήσω τη μάχη για τους πολλούς;» Μία απάντηση που δείχνει ότι είναι αποφασισμένος και ως ανεξάρτητος βουλευτής να συνεχίσει στην ίδια γραμμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δίλεπτη συνεδρίαση τα μέλη της επιτροπής έδωσαν στον κ. Σαλμά δύο άρθρα του καταστατικού του κόμματος, ζητώντας του εξηγήσεις για «αντισυναδελφική συμπεριφορά». Αυτός ρώτησε ποιον συνάδελφό του αφορά, για να λάβει την απάντηση «δεν ξέρουμε, εσύ θα μας πεις». «Να τους πω εγώ για ποιον συνάδελφο με διαγράφουν;» διερωτήθηκε μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε χθες ότι «ο κ. Σαλμάς διέγραφη γιατί -σε αντίθεση με όλους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και με ό,τι προβλέπει η λειτουργία- συνέχιζε να αναπαράγει συκοφαντικές διατυπώσεις, ενώ είχε λάβει απάντηση από την αρμόδια υπουργό.

Του επιδόθηκαν όλα τα σχετικά έγγραφα και έχει κινηθεί ο νόμος». Πρόσθεσε επίσης πως αν υπάρχει κάτι με ποινική διάσταση, πηγαίνουμε στη Δικαιοσύνη, δεν «παίρνουμε σβάρνα» τα κανάλια. «Η στάση Σαλμά γεννά εύλογα ερωτήματα». Επίσης η γραμματέας της Ν.Δ. Μαρία Συρεγγέλα δήλωσε πως αν ο κ. Σαλμάς έχει στοιχεία, θα έπρεπε να τα καταθέσει στον εισαγγελέα. Για τη διαγραφή του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας μίλησε και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, προσπαθώντας να αποσυνδέσει τη διαγραφή από την ερώτηση των 11 βουλευτών για τα «κόκκινα» δάνεια. «Δεν έχει καμία σχέση με το ότι συνυπέγραψε μια κοινοβουλευτική ερώτηση, μαζί με άλλους δέκα συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας. Αν αυτός ήταν ο λόγος, δεν θα παραπεμπόταν μόνος» διευκρίνισε εισαγωγικώς και πρόσθεσε: «Ομως, όταν κάτι κρίνεται σε πολιτικό και σε δικαστικό επίπεδο, το να επαναφέρει ένας βουλευτής με δυσμενέστατους και βαρείς χαρακτηρισμούς για την υπουργό, την κυβέρνηση και τη λειτουργία της προφανώς αυτό καθίσταται ελεγκτέο». Αμέσως μετά επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της και είναι μια Κ.Ο. «Εμείς δεν βλέπουμε καμία αναστάτωση» επέμεινε.

Δεν πήρε θέση

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως όλες αυτές τις μέρες η καταγγελλόμενη από τον κ. Σαλμά υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν πήρε θέση. Ωστόσο παλαιότερα στη Βουλή είχε μιλήσει για σκόπιμες ή μη παρανοήσεις σχετικά με τα αναψυκτήρια, καθώς πολλά από αυτά τα αναψυκτήρια ήταν τριτοκοσμικού επιπέδου, ενώ άλλα δεν πλήρωναν τα μισθώματα, με αποτέλεσμα το οφειλόμενο ποσό στον ΟΔΑΠ το 2019 να είναι 891.878 ευρώ, με ό,τι σημαίνει αυτό για το δημόσιο συμφέρον. «Αυτή την κατάσταση λοιπόν επιχειρήσαμε να αλλάξουμε» είχε πει. Θυμίζουμε ότι ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας λίγες μέρες μετά την κατάθεση ερώτησης μαζί με άλλους 10 βουλευτές για τα «κόκκινα» δάνεια παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Ν.Δ. από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για αντικοινοβουλευτική, αντικομματική και αντισυναδελφική συμπεριφορά. Κι αυτό σε μια περίοδο που, ελλείψει αντιπολίτευσης, κάποιοι «γαλάζιοι» βουλευτές έχουν αφήσει να διαφανεί ότι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν τον ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.


Η φωτιά στην Κ.Ο. δεν σβήνει και οι διαφωνούντες θα συνεχίσουν να θέτουν θέματα που καίνε την κυβέρνηση

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διέγραψε τον Μάριο Σαλμά για να στείλει μήνυμα στους διαφωνούντες με την κυβερνητική πολιτική βουλευτές της Ν.Δ. να… λουφάξουν και να μη μιλάνε για όσα ακούνε και βλέπουν, αλλά να ψηφίζουν αδιαμαρτύρητα, δεν φαίνεται όμως ότι ο στόχος του θα επιτευχθεί. Η φωτιά που άναψε στην Κ.Ο. δεν σβήνει και οι διαφωνούντες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχίσουν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου να θέτουν θέματα που καίνε την κυβέρνηση, όσο κι αν παίρνουν προσεκτικές αποστάσεις από τον διαγραφέντα συνάδελφό τους, και να λένε πως δεν κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος, αναφερόμενος στην απάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη προς τους «11» για τα «κόκκινα» δάνεια, προανήγγειλε και νέα ερώτηση. «Το ουσιαστικό είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα σε αυτά που είπαμε. Ποια έμειναν αναπάντητα δεν θα κάνω το λάθος που έκανε ο κ. Χατζηδάκης να τα συζητήσω δημόσια – θα επανέλθω διά μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου» είπε. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, υπογράμμισε ότι «η ερώτησή μας για τα “κόκκινα” δάνεια ήταν πολύ χρήσιμη για την κυβέρνηση, διότι θα μπορούσε ο κ. Χατζηδάκης να απευθυνθεί στις τράπεζες και να πει ότι “πιέζομαι πολύ, πρέπει κάποια πράγματα να τα διευκρινίσουμε”». Επίσης, τόνισε πως «ο κ. Σαλμάς παραπέμπεται για κάποιες καταγγελίες που έκανε και δεν έχει σχέση με την ερώτηση, η οποία έγινε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τα “κόκκινα” δάνεια», αλλά άφησε αιχμές γιατί δεν κλήθηκε ο κ. Σαλμάς από τον πρωθυπουργό εγκαίρως να δώσει στοιχεία για τις καταγγελίες του.

«Ακουσα τις καταγγελίες του κ. Σαλμά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και περίμενα τότε ότι ο πρωθυπουργός ή κάποιοι συνεργάτες του θα τον καλούσαν να δώσει εξηγήσεις και στοιχεία για όλα αυτά που είπε. Αντ’ αυτού, βλέπω ότι αυτό το θέμα ύστερα από τόσο καιρό σέρνεται ακόμη, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στις σημερινές εξελίξεις» σημείωσε.


Επίθεση από Βελόπουλο, σκωπτικό σχόλιο της Λατινοπούλου

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό μετά την καρατόμηση του Μάριου Σαλμά εξαπέλυσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, σχολιάζοντας πως «όταν διώχνεις τον κόσμο με την αντιλαϊκή σου πολιτική και ταυτόχρονα διώχνεις βουλευτή που σου υπενθυμίζει, έστω και αργά, τα αντιλαϊκά αυτά μέτρα, τότε είναι βέβαιο ότι το ηχηρό μήνυμα των ευρωεκλογών δεν το άκουσε ο -κουφός στα δίκαια αιτήματα των Ελλήνων- πρωθυπουργός. Διότι, πολύ απλά, προηγούνται τα… αιτήματα των ολιγαρχών και καπιταλιστών φίλων του πρωθυπουργού». Σκωπτικό υπήρξε και το σχόλιο της Αφροδίτης Λατινοπούλου, η οποία επισήμανε πως «τελικά, στη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη διαγράφεσαι μόνο αν λες αλήθειες».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα