Σχέδιο αμυντικής ενίσχυσης με την αγορά drones-καμικάζι από τις ΗΠΑ

Η Ελλάδα σχεδιάζει να ενισχυθεί αμυντικά και μέσα από την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) Switchblade από τις ΗΠΑ, καθώς ανακάμπτει από τη δεκαετή κρίση χρέους, σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.

Η Αθήνα έχει καταρτίσει ένα σχέδιο εξοπλισμών πολλών δισεκατομμυρίων, δεκαετούς διάρκειας, το οποίο περιλαμβάνει την απόκτηση έως 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ και τριών φρεγατών από τη Γαλλία. Το Switchblade, που κατασκευάζεται από την AeroVironment, Inc. μπορεί να κάνει αποστολές αναγνώρισης, αλλά και να πραγματοποιήσει επίθεση, καθώς μεταφέρει και εκρηκτικά. Εχει κερδίσει το ενδιαφέρον, επειδή ο ουκρανικός στρατός τα χρησιμοποιεί για να πλήξει τα ρωσικά στρατεύματα.

«Εχουμε επιλέξει τον τύπο Switchblade από τις ΗΠΑ» δήλωσε στο Reuters Ελληνας αξιωματούχος με γνώση του θέματος. Η πηγή δεν διευκρίνισε πόσα θα αγοράσει η Αθήνα. Ενας δεύτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι το κόστος θα είναι 75,2 εκατομμύρια ευρώ. Η πηγή είπε ότι οι αρχηγοί των επιτελείων ενέκριναν δύο τύπους Switchblade με εμβέλεια έως 20 χλμ. και έως 40 χλμ.

Η προμήθεια θα συμπληρώσει τους αντιαρματικούς πυραύλους Spike της χώρας που η Ελλάδα συμφώνησε να αγοράσει από το Ισραήλ και σχεδιάζει να στείλει στα νησιά της στο Αιγαίο. Η Αθήνα σχεδιάζει επίσης να παράγει τα δικά της συστήματα μη επανδρωμένων και αντι-drone αεροσκαφών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα