Βορίδης στη γραμμή Τσίπρα: Η θάλασσα δεν έχει σύνορα!

Αδιανόητη δήλωση, ότι πολεμικά πλοία της Τουρκίας μπορεί να διέλθουν ακόμα και μέσα από τα εθνικά μας ύδατα… αρκεί να κατεβάσουν τα όπλα τους!

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η τακτική του κατευνασμού και των υποχωρήσεων απέναντι στην Τουρκία, που έχει στήσει χορό στο Αιγαίο και συμπεριφέρεται σαν να είναι μία δική της θάλασσα, είναι κεντρική κυβερνητική γραμμή, την οποία ακολουθούν κατά γράμμα όχι μόνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αλλά και άλλοι υπουργοί, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος όμως προχώρησε χθες και ένα βήμα παραπέρα: Λίγες μέρες πριν από την αναμενόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Επικρατείας, στη γραμμή του… αλήστου μνήμης τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι «στο Αιγαίο δεν υπάρχουν σύνορα», υποστήριξε χθες, μιλώντας στον Σκάι, ότι πολεμικά πλοία της Τουρκίας μπορεί να διέλθουν ακόμα και μέσα από τα εθνικά μας ύδατα… αρκεί να κατεβάσουν τα όπλα τους!

Με προκλητικό αλλά και ειρωνικό ύφος ο κ. Βορίδης προχώρησε σε αυτήν τη δήλωση, απαντώντας -όπως ο ίδιος είπε- σε εκείνους που λένε πως η κυβέρνηση δεν είναι σκληρή στην εξωτερική πολιτική και ότι είναι ενδοτική. «Τι σημαίνει ενδοτικός; Τι έχουμε δώσει; Τι έχει κερδίσει η Τουρκία;» διερωτήθηκε ο υπουργός και στην ερώτηση αν χάθηκε η Κάσος το καλοκαίρι, απάντησε -κάνοντας το μαύρο άσπρο- με το ίδιο προκλητικό ύφος: «Πώς χάθηκε η Κάσος, αφού έγινε η έρευνα; Καινούργιο είναι να περνάει στα διεθνή ύδατα η Τουρκία; Μπορεί μια χαρά να περνάει και πολεμικό πλοίο, γιατί κάνουν την αβλαβή (διέλευση). Αρα, τι σημαίνει αυτό; Είναι θάλασσα και στη θάλασσα υπάρχουν πλοία. Και να σας πω και κάτι ακόμα: Ακόμα και στα εθνικά ύδατα μπορεί να περάσει. Γιατί στα εθνικά, όταν κατεβάσει τα όπλα κάτω, περνάει. Δεν σταματάνε τα πλοία, επειδή εσύ έχεις χώρο».

Τη λογική αυτή ανέπτυξε χθες ο υπουργός Επικρατείας, αποκαλύπτοντας τις κυβερνητικές προθέσεις. Και επειδή ο κ. Βορίδης διερωτήθηκε τι έχει κερδίσει η Τουρκία και τι έχουμε δώσει, η απάντηση στον υπουργό είναι μία: «Επειτα από τέτοιες δηλώσεις, κ. Βορίδη, η Τουρκία κερδίζει κάθε μέρα και κάνει με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης κι από ένα βήμα προς την επίτευξη του κεντρικού της στόχου, της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Αυτό κερδίζει, κι ας κάνετε πως δεν το καταλαβαίνετε».

Νομιμοποιεί παραβιάσεις

Ο κ. Βορίδης με τη δήλωσή του αυτή -εμμέσως, πλην σαφώς- νομιμοποιεί τις παραβιάσεις που κάνει διαχρονικά η Τουρκία στα χωρικά ύδατα. Θυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2023 ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης είχε δηλώσει πως «η Τουρκία συμπεριφέρεται ως πειρατής στο Αιγαίο και πως Λιμενικό και υπουργείο Αμυνας δεν κλείνουν μάτι, προστατεύοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και 24 ώρες το εικοσιτετράωρο». «Γίνονται συχνές παραβιάσεις των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, ακόμη και στα έξι ναυτικά μίλια, και η Τουρκία προσπαθεί να προκαλέσει επεισόδιο» είχε παραδεχτεί ο κ. Πλακιωτάκης. Να υποθέσουμε ότι ο κ. Βορίδης σήμερα δεν συμφωνεί με αυτήν την άποψη και θεωρεί ότι όλα καλώς γίνονται από τη γείτονα!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα