Ο Χατζηδάκης σήκωσε το γάντι των 11 της ΝΔ

Ολη η αλήθεια για τα «κόκκινα» δάνεια και τον εξωδικαστικό. Πώς θησαυρίζουν τράπεζες και funds εις βάρος των ανυπεράσπιστων πολιτών

Στα… χαρακώματα φαίνεται πως βρίσκονται 11 βουλευτές της Ν.Δ., μετά την ερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, αμφισβητώντας στην πράξη τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τη «βόμβα» των «κόκκινων» δανείων, αλλά και τον περιβόητο εξωδικαστικό μηχανισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε χθες το βράδυ στους 11 βουλευτές, επιχειρώντας να «λειάνει» τις γωνίες και να ρίξει τους τόνους, στη λογική «όλα έχουν γίνει σωστά», ενώ ταυτόχρονα βάζει στο κάδρο των ευθυνών για τις κυβερνητικές αποφάσεις και τους ίδιους τους βουλευτές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν γίνει «μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς, με υιοθέτηση καλών διεθνών πρακτικών και με στήριξη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας».

Ο κ. Χατζηδάκης, μάλιστα, χρησιμοποιεί τη γελοία δικαιολογία πως ο εξωδικαστικός μηχανισμός καταγράφει κάθε μήνα νέο ρεκόρ αιτήσεων, χωρίς όμως να αναφέρει πως η σύγκριση γίνεται με τους προηγούμενους μήνες, καθώς στο παρελθόν δεν υπήρχε άλλος αντίστοιχος μηχανισμός. Μάλιστα, οι αιτήσεις μόλις που ξεπερνούν συνολικά τις 22.000 στα 7 χρόνια λειτουργίας του, ενώ σε αυτόν έχουν ρυθμιστεί οφειλές 7,52 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο του ιδιωτικού χρέους (Εφορία, Ταμεία, τράπεζες, servicers) ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ!

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η κυβέρνηση επεκτείνει το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ, με τον Κωστή Χατζηδάκη να ανακοινώνει την περασμένη Δευτέρα πως ενισχύεται με επιπλέον 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το πρόγραμμα τιτλοποίησης δανείων με κρατικές εγγυήσεις, δηλαδή το μαζικό «πακετάρισμα» «κόκκινων» δανείων, τα οποία πωλούνται στη συνέχεια στα ξένα funds σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Σημειώνεται πως αυτή η διαδικασία δεν λύνει το πρόβλημα των δανειοληπτών, καθώς το χρέος τους μεταφέρεται από τις τράπεζες στα funds και στους servicers. Οι μόνοι χαμένοι είναι οι πολίτες, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φαίνεται πως απαλλάσσονται από τον μεγάλο όγκο «κόκκινων» δανείων, ελαφρύνοντας τους ισολογισμούς τους.

Την ίδια ώρα, τα funds αποκομίζουν τεράστια κέρδη, καθώς αγοράζουν τα δάνεια φτηνά και ζητούν να πληρωθούν στην αρχική τους αξία. Ωστόσο, οι δανειολήπτες έρχονται αντιμέτωποι με ένα μπαράζ πλειστηριασμών, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως εδώ και χρόνια δεν υπάρχει απολύτως καμία προστασία της πρώτης κατοικίας. Οπως παραδέχεται και η αρμόδια Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους στην απάντηση που κατέθεσε προς τους 11 βουλευτές της Ν.Δ., η μοναδική προστασία αφορά τους ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν στον ενδιάμεσο μηχανισμό που προβλέπεται, μέχρι να συσταθεί ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.Πρόκειται για τον φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα όσων δανειοληπτών πτωχεύσουν και θα έχουν το δικαίωμα επαναγοράς τους ύστερα από 12 χρόνια. Ακόμα και σήμερα, η Γενική Γραμματεία αποφεύγει να δώσει συγκεκριμένη απάντηση για το πότε θα λειτουργήσει ο φορέας!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα