«Αντάρτικο» από 11 «γαλάζιους» βουλευτές

Κατέθεσαν αιχμηρή ερώτηση στον Χατζηδάκη για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, καταγγέλλοντας ουσιαστικά τις πρακτικές τραπεζών και funds

Αρχισαν τα όργανα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. κατά της κυβέρνησης. Τον περασμένο Ιούνιο, και μετά το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, πολλοί βουλευτές είχαν ξιφουλκήσει κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ζητώντας αλλαγή πορείας, κάτι που δεν έγινε, αφού ο πρωθυπουργός ακολουθεί την ίδια πολιτική που αποδοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές. Τώρα, μετά και τις θερινές διακοπές, έντεκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν αιχμηρή ερώτηση στον Κωστή Χατζηδάκη για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, καταγγέλλοντας επί της ουσίας καταχρηστικές πρακτικές τραπεζών και funds εις βάρος των «απροστάτευτων δανειοληπτών», ουσιαστικά με την ανοχή της κυβέρνησης, γεγονός που αποδεικνύει ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση στο κυβερνών κόμμα ανασυγκροτείται και δραστηριοποιείται έντονα, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται κι άλλες παρόμοιες ερωτήσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα κι από άλλους βουλευτές.

Στην ερώτησή τους οι 11 βουλευτές που έχουν ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση και στο παρελθόν (Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγιακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Αννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καραόγλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος) τονίζουν μεταξύ άλλων: «Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών δεν στάθηκε αρωγός σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω και της ακατανόητης άρνησης κυρίως των εταιριών διαχείρισης να συμμετέχουν ενεργά στην προβλεπόμενη διαδικασία και μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα μετά από πιέσεις των αρμοδίων έδειξε κάποια μικρή ανοδική, θετική πορεία. Η υποχρεωτικότητα ρύθμισης για τους ευάλωτους οφειλέτες και όσους έχουν αναπηρία άνω του 67% ασφαλώς ήταν ένα θετικό βήμα του νομοθέτη. Ωστόσο, τα στενά κριτήρια ευαλωτότητας καταλείπουν την πλειοψηφία των δανειοληπτών χωρίς ουσιαστική προστασία. Εκτός αυτού, οι έτερες δικαστικές διαδικασίες της πτώχευσης που μπορεί να υπάρχει ο δανειολήπτης δεν συνεπάγονται προστασίας της κύριας κατοικίας».

Στη συνέχεια λένε ότι το «νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει την πρώτη κατοικία των νοικοκυριών δεν υφίσταται» και επισημαίνουν στον υπουργό πως ναι μεν «η μεταβίβαση των δανείων εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων έλυσε το χρόνιο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις τράπεζες και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, δάνεια ύψους 86,96 δισ. ευρώ βρίσκονται πλέον σε funds, ωστόσο το ίδιο δεν συνέβη με τους δανειολήπτες, οι οποίοι, έχοντας απέναντί τους πλέον κερδοσκοπικές ιδιωτικές επιχειρήσεις με έδρα εκτός Ελλάδος και όχι τις εγχώριες τράπεζες, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του πλειστηριασμού της περιουσίας τους και κυρίως της κατοικίας τους, που δείχνει να είναι η βασική προτεραιότητα των funds για την απόκτηση κερδών».

Τέλος, μεταξύ άλλων ρωτάνε: «Θα καταστείτε υποχρεωτική τη συμμετοχή τραπεζών και servicers στις προβλεπόμενες διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών με εγγυημένη πραγματοποίηση ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες; Θα ρυθμίσετε την προστασία της πρώτης κατοικίας κατά τρόπο ώστε να προστατευθεί όσο τον δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών; Θα ελεγχθεί η καταγγελλόμενη τακτική εκ μέρους των τραπεζών να εξασφαλίζουν τα κέρδη των funds, αποκτώντας από τους πλειστηριασμούς τις κατοικίες των δανειοληπτών;».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα