Ντροπή! Αφησαν 2.000 χωρίς εισόδημα

Ο ΕΦΚΑ άφησε…άφραγκους όσους εργαζόμενους συνταξιούχους δεν είχαν ενημερώσει εμπρόθεσμα για τις αμοιβές τους

Χωρίς καμία προειδοποίηση η διοίκηση του ΕΦΚΑ έκοψε τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου από περίπου 2.000 δικαιούχους, αφήνοντάς τους με μηδενικά εισοδήματα! Ο λόγος είναι η κακή εφαρμογή του νόμου περί των εργαζόμενων συνταξιούχων, και ειδικά η διάταξη που ορίζει αυστηρές ποινές για όσους δεν το δηλώσουν. Ωστόσο, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης δεν τηρεί καν αυτόν τον νόμο, αλλά προχωρεί σε μία δρακόντεια αλλά και αυθαίρετη ερμηνεία του.

Σύμφωνα με καταγγελίες της αντιπολίτευσης στη Βουλή (και δύο ερωτήσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά αντίστοιχα), περισσότεροι από 2.000 συνταξιούχοι ανακάλυψαν ότι για τον μήνα Σεπτέμβριο είχε καταβληθεί στους λογαριασμούς τους έναντι της σύνταξης μόλις ένα (1) ευρώ, καθώς ο ΕΦΚΑ είχε προχωρήσει χωρίς προειδοποίηση στην παρακράτηση του συνόλου της σύνταξης, μετά τις διασταυρώσεις του ΚΕΑΟ για τις μη καταβληθείσες οφειλές στον φορέα.

Το θέμα αφορά απασχολούμενους συνταξιούχους που, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, δεν είχαν δηλώσει (ή είχαν δηλώσει εκπρόθεσμα) την απασχόληση ή την αμοιβή μέσω εταιριών, όπως ορίζεται στο άρθρο 114 του ν. 5078/2023, και τους επιβλήθηκε, πέρα από την παρακράτηση των εισφορών που δεν είχαν καταβληθεί, και η προβλεπόμενη ποινή των 12 συντάξεων (παρ. 10).

Ομως, όπως αναφέρεται ρητά στην παρ.10 αρθ. 114 ν. 5078/2023, «το ποσό της οφειλής δύναται να αποπληρωθεί με παρακράτηση έως ενός τετάρτου (1/4) από την κύρια σύνταξη και έως του ποσού του άρθρου 46 του ν. 4670/2020 από την επικουρική. Αλλως εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022)».
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2015 (και μάλιστα από το γ’ Μνημόνιο) θεσπίστηκε το ακατάσχετο μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου μέχρι το ποσό των 1.250 ευρώ. Ωστόσο, για την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως και τους διοικούντες τον ΕΦΚΑ ο νόμος αυτός φαίνεται πως… δεν υπάρχει. Επιπλέον, η παρακράτηση ολόκληρης της σύνταξης αντίκειται στην πρόβλεψη του ίδιου του αρθ. 114 του ν. 5078/2023 για ποσό παρακράτησης, που πρέπει να είναι έως 1/4 από την κύρια σύνταξη.

Το χειρότερο όλων είναι πως ο ΕΦΚΑ δεν τήρησε ούτε την πρόβλεψη του ίδιου νόμου για την υποχρέωση ενημέρωσης ή προειδοποίησης του εκάστοτε συνταξιούχου, ώστε να συμμορφωθεί με τις διατάξεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα