ΣΥΡΙΖΑ: 1-3 Νοεμβρίου το συνέδριο, 24/11 και 1/12 η ανάδειξη της νέας ηγεσίας. Η απόφαση ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία 18-3
Τη διεξαγωγή συνεδρίου στο διάστημα 1-3 Νοεμβρίου και εσωκομματικές εκλογές στις 24/11 (και 1η Δεκεμβρίου, αν χρειαστεί) για την ανάδειξη νέας ηγεσίας αποφάσισε χθες να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνέλθει σε 15 ημέρες, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
- Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου
Η απόφαση ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία 18-3, κάτι που φανερώνει πλέον την προσαρμογή των στελεχών στους συσχετισμούς που αναδείχθηκαν την περασμένη Κυριακή. Καταψήφισαν μόνο ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος από την πρώτη ώρα επέμενε στην επίσπευση των διαδικασιών, προκειμένου «να μην αφήσουμε να αλωνίζει το ΠΑΣΟΚ», η γραμματέας της Κ.Ο. και στενή συνεργάτιδα του Κασσελάκη Θεοδώρα Τζάκρη και η τέως βουλευτής Ολυμπία Τελιγιορίδου.
Η πλευρά Κασσελάκη, ο οποίος εξακολουθεί να αρνείται να αποδεχθεί ψυχολογικά τη συντριβή της περασμένης Κυριακής, επεδίωκε να τελειώσουν όλα νωρίς, ώστε να είναι νωπές οι κατηγορίες του ειδώλου τους ότι έπεσε θύμα γραφειοκρατικής πλεκτάνης από εκείνους που, όπως μελοδραματικά είπε στην εμπρηστική ομιλία του την Κυριακή, δεν τον άφησαν να χαρεί την καρέκλα που ήταν γεμάτη μαχαίρια…
Με δεδομένο ότι η ίδρυση δικού του κόμματος παρουσιάζει ορισμένες τεχνικές δυσκολίες, όπως η εύρεση χρηματοδότη, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο Κασσελάκης, αν δεν ετοιμάσει τις βαλίτσες του για Αμερική -μια επιλογή στην οποία πάντως, δεν δίνουν πολλές πιθανότητες-, θα παίξει τα ρέστα του απευθυνόμενος στη βάση με σκοπό να δημιουργήσει συνθήκες πόλωσης που θα του επιτρέψουν να πάρει ξανά το τιμόνι στα χέρια. Αυτό άλλωστε προανήγγειλε μετά το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, λίγο προτού αποχωρήσει με τον ναρκισσισμό του βαθιά πληγωμένο, δείχνοντας την περιφρόνησή του σε μια κορυφαία κομματική διαδικασία, όπου τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα υπολόγιζε.
Εντελώς διαφορετική είναι η προσέγγιση του «κανονικού ΣΥΡΙΖΑ», αν μπορεί κανείς να μιλά για κανονικότητα σε ένα κόμμα που ζει εδώ και μήνες τραυματικές καταστάσεις. Εχοντας πλέον μάθει το μάθημά τους, μετά τον οδοστρωτήρα Κασσελάκη που αλλοίωσε πολλά από τα λεγόμενα «ταυτοτικά» χαρακτηριστικά, δηλώνουν ότι δεν θέλουν να την ξαναπατήσουν. «Θα βάλουμε τώρα μπροστά το άλογο» δηλώνουν στη «δημοκρατία» στελέχη, με την πικρή πείρα όσων προηγήθηκαν όταν πρώτα εξέλεξαν τον Κασσελάκη πρόεδρο και στη συνέχεια σαν τις μωρές Παρθένες ανακάλυψαν ότι ο άνθρωπος αυτός δεν είχε καμία σχέση με την Αριστερά. Οταν άρχισε να μιλάει εξυμνώντας το ΝΑΤΟ και τα ιδεολογικά δόγματα της χούντας και όταν αποκαλύφθηκε (ο Καπνισάκης, το δεξί του χέρι, το είπε) ότι θα μπορούσε να ήταν υπουργός του Μητσοτάκη, αλλά και όταν ο ίδιος ανέπτυξε ένα προγραμματικό πλαίσιο οικονομικών προτάσεων νεοφιλελεύθερης κοπής, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήξεραν πού να κρυφτούν.
Τα «πηγαδάκια»
«Ας είναι καλά ο Ανδρουλάκης, που είναι αντίπαλος περιορισμένων δυνατοτήτων» έλεγαν στις ιδιωτικές κουβέντες τους τα στελέχη στα στέκια πέριξ της Κουμουνδούρου. Εκ των πραγμάτων, εξάλλου, δικαιώνεται η άποψη στελεχών, όπως οι Διονύσης Τεμπονέρας, Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας, οι οποίοι, βλέποντας τον κατήφορο, είχαν αποχωρήσει προ καιρού από τα κορυφαία όργανα, παραμένοντας απλά μέλη και υπερασπιζόμενοι το αίτημα για την ανασύνθεση του προοδευτικού και αριστερού χώρου πάνω σε ένα προγραμματικό κυβερνητικό σχέδιο που θα διώξει από την εξουσία τις δυνάμεις του κυνικού νεοφιλελευθερισμού.
Η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, σύμφωνα με μαρτυρίες όσων ρωτήθηκαν από τη «δημοκρατία», δεν είχε τον αρνητικό ηλεκτρισμό του προηγούμενου διαστήματος. «Το κλίμα ήταν καλό και αναδείχθηκε η ευθύνη όλων για την επόμενη μέρα ώστε να ξαναμπούμε στις ράγες της κανονικότητας που τόσο πολύ “ξεχειλώθηκε” με τον Κασσελάκη» σχολίαζαν κάποιοι ενδεικτικά. Θα είναι υποψήφιος ο Κασσελάκης; «Βεβαίως!» υπερθεμάτισε ο Παύλος Πολάκης, ρίχνοντας ωστόσο μια μικρή βόμβα: «Εδώ κυκλοφορούν και σενάρια ότι περιμένει να δει τις δημοσκοπήσεις για να φτιάξει άλλο κόμμα». Σε περίπτωση που χρειαστεί μεταβατικός πρόεδρος, ιδανικός για τον ρόλο θεωρείται ο αμετακίνητα κομματικός, ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος στην Ευρωπαϊκή Αριστερά Κώστας Αρβανίτης. Στη θέση του εκπροσώπου Τύπου αναβαθμίστηκε ο μέχρι χθες αναπληρωτής Παυσανίας Παπαγεωργίου, ο οποίος θα συνοδεύσει τον Νίκο Παππά στη Θεσσαλονίκη.
Νηνεμία στην Κουμουνδούρου μετά την καθαίρεση Κασσελάκη
Η ηχηρή αποκαθήλωση Κασσελάκη, την οποία προσπαθεί ακόμα να αποδεχθεί ο ίδιος, δείχνει να λειτουργεί στον ΣΥΡΙΖΑ καταπραϋντικά. Για πρώτη φορά ύστερα από πολλούς μήνες, λένε στελέχη στη «δημοκρατία», την επικαιρότητα απασχολούν οι πολιτικές προτεραιότητες του κόμματος και όχι τα καμώματα ενός ανεκδιήγητου προέδρου, του οποίου η μόνη ξεκάθαρη γραμμή ήταν η ατζέντα του δικαιωματισμού.
Οι γλώσσες, όπως είναι φυσικό, έχουν τώρα λυθεί. Ακόμα και η Κατερίνα Νοτοπούλου βγήκε τώρα στα… κεραμίδια και πυροβολεί. «Αυτό που έκανε ο κ. Κασσελάκης ήταν να πολώσει και να διχάσει, και εξελίχθηκε σε υπονομευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς εργαστήκαμε πολύ στην Πολιτική Γραμματεία, αλλά διαρκώς επισκιάζονταν τα πάντα από τον Στέφανο Κασσελάκη και τις ενέργειές του» δήλωσε (Σκάι) χθες. Υπάρχει θέμα παραμονής του Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ; Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αναγνώρισε χθες ότι πράγματι «ο μοναδικός για τον οποίο τίθεται θέμα αν θα μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Στέφανος Κασσελάκης […] που τσαλακώθηκε μόνος του».
Οπως είπε (Open) μετά την εκθρόνιση Κασσελάκη, «ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ευρύτερη σύμπλευση δημοκρατικών δυνάμεων. Το ζήτημα είναι να κατέβουμε με μια λογική εξωστρέφειας και να πετύχουμε συμπλεύσεις για να νικηθεί η Ν.Δ.». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε ότι «ο Κασσελάκης ήταν μια δυσάρεστη παρένθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ που καλώς έκλεισε. Ξεκίνησε η μετα-Κασσελάκη εποχή και η ιδέα δεν είναι “φύγε για να επιβάλουμε εμείς τον αρεστό μας”, αλλά είναι “παραιτήσου” για να δοθεί ένα τέλος στο δράμα που εκτυλίσσεται τον τελευταίο χρόνο».
Σύμφωνα με τον Σ. Φάμελλο, «η τελευταία περίοδος υπό τον Στέφανο Κασσελάκη ήταν διχαστική, υπήρξαν πολλές εντάσεις και έγιναν πολλά λάθη, παραβιάζοντας και τις καταστατικές μας αρχές, για το πώς λειτουργούμε ως συλλογικότητα, γιατί φυσικά δεν μας αντιστοιχεί η αρχηγική λειτουργία». Σε άλλη ατμόσφαιρα, στελέχη του Κασσελάκη, όπως η βουλευτής Νίνα Κασσιμάτη, επιμένουν ανεδαφικά ότι τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απονομιμοποιημένα και ζητούν εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής.
Οι προεδρικοί αποχωρούν ένας ένας
Ο ένας μετά τον άλλον οι άνθρωποι που αποτελούσαν το σύστημα Κασσελάκη πακετάρουν τα πράγματά τους και αποχωρούν από την Κουμουνδούρου. Χθες ήταν η σειρά της εκπροσώπου Τύπου Βούλας Κεχαγιά, που κατά γενική ομολογία άσκησε επαρκώς τα καθήκοντά της, να αποχαιρετήσει. Με ευχαριστίες που απηύθυνε επιλεκτικά, δήλωσε: «Ευχαριστώ εκείνα τα στελέχη του κόμματος που με αντιμετώπισαν συντροφικά και εκείνους τους συνεργάτες που φρόντισαν για την άψογη συνεργασία μας. Ευχαριστώ τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την αγάπη με την οποία με περιέβαλε. Ευχαριστώ τους εκπροσώπους του Τύπου και τα ΜΜΕ για την έντιμη -με πολύ ελάχιστες εξαιρέσεις- στάση τους απέναντί μου. Κοιτάω μπροστά». Ακολούθησε αμέσως μετά η παραίτηση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου, υπεύθυνου για τα περιφερειακά ΜΜΕ, Δημήτρη Βέττα.
Παραιτήσεις
Τη Δευτέρα το πρωί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, ο οποίος μάλιστα ζήτησε να βγει αμέσως από το κομματικό μισθολόγιο. Τον ακολούθησε η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενία Κουντούρη, ενώ ήδη από την Κυριακή, λίγο μετά την ψηφοφορία, υπέβαλε την παραίτησή του ο διευθυντής του Προεδρικού Γραφείου Τύπου, ο έμπειρος δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδάκης. Φυσικά, δεν υπάρχει κλίμα «διώξεων», όπως γράφηκε. Απλά, κανένας δεν καταλαβαίνει για ποιον λόγο στελέχη όπως ο Γιάννης Μπουρνούς, υπεύθυνος μέχρι χθες επικοινωνίας του προέδρου, θα πρέπει να πληρώνονται, ενώ δεν υπάρχει πρόεδρος.
Διαγωνισμός για τους… «μετέωρους» ψηφοφόρους
Αφορμή βρίσκουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να εκμεταλλευτούν την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρενέβη από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να καρφώσει τόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και το ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας πως το ΚΚΕ είναι το μόνο που ασκεί γνήσια φιλεργατική αντιπολίτευση εντός και εκτός Βουλής, αντιπολίτευση την οποία, όπως είπε, «δεν μπορούν να την εκφράσουν τα κόμματα της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, που βρίσκονται στην κατάσταση που βρίσκονται και εκπέμπουν την εικόνα εκφυλισμού».
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, επέκρινε και το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, λέγοντας δηκτικά πως, εκτός από τα «λαϊκίστικα σόου» στη Βουλή, είναι «εντελώς ανύπαρκτο». Από την πλευρά του αιχμηρά σχολίασε τις δραματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και ο Κυριάκος Βελόπουλος, αναφέροντας με νόημα: «Οσο οι άλλοι ψάχνουν αρχηγό, εμείς θα είμαστε εδώ στην Ελληνική Λύση». Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επεσήμανε δηκτικά πως τα κόμματα αλλάζουν αρχηγούς, μπας και καταφέρουν να αλλάξουν πολιτική, με φόντο τη νέα εσωκομματική κάλπη στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την περιδίνηση διαρκείας στην Κουμουνδούρου και την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη.