Σε κομβικό σημείο η υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο. Σήμερα οι ανακοινώσεις για το αν θα προχωρήσει το έργο
Την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντούσε σε ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ για το καλώδιο διασύνδεσης με την Κύπρο, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό έργο κυρίως για την Κύπρο, επειδή σπάει ουσιαστικά την ενεργειακή απομόνωσή της, και γίνονται διαπραγματεύσεις για να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου, αλλά άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν θα έρθει εις πέρας, λέγοντας ότι αν «εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου, το έργο θα γίνει και οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν», ο γεωπολιτικός κίνδυνος ήταν σε εξέλιξη.
Το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «Ievoli Relume» έπλεε σε περιοχή εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, αν και βγήκε για λίγο εκτός, πραγματοποιώντας έρευνες για την πόντιση του καλωδίου. Το ιταλικό σκάφος από την πρώτη στιγμή βρισκόταν υπό τη διακριτική επιτήρηση τουρκικής φρεγάτας. Να επαναλάβουμε ότι το «Ievoli Relume» βρίσκεται εντός των 6 ναυτικών μιλίων, βάσει και της ελληνικής NAVTEX, η οποία εκδόθηκε από τον Σταθμό του Ηρακλείου και προβλέπει τη διεξαγωγή ερευνών από τις 8 έως τις 10 Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβάνοντας δύο περιοχές οι οποίες είναι εντός ελληνικών χωρικών υδάτων νοτίως της Κάσου και της Καρπάθου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική διπλωματία βρίσκονται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση με το θέμα της Κάσου, αφού είναι η απόδειξη ανεξήγητης και επαναλαμβανόμενης υποχωρητικότητας. Δεν αρκούν οι απαντήσεις του τύπου «δεν έχουμε αυταπάτες», όπως είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Αν και αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει ως προς αυτή την κατεύθυνση, αναγνώρισε ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν έχει αλλάξει και, όπως είπε, η «Γαλάζια Πατρίδα» παραμένει στο τραπέζι, και θα το θέτει πάντα ο ίδιος στον κ. Ερντογάν. Είναι -όπως είπε- η βασική αιτία που δυσκολεύει να μπούμε στον πυρήνα της διαφοράς μας με την Τουρκία για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Κι όμως, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να συναντήσει τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη σε λίγες ημέρες, την ώρα που σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις στην Κύπρο για το αν τελικά θα καταρρεύσει η υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου.
Οι συζητήσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο εξαιτίας του «γεωπολιτικού ρίσκου» που μπορεί να τορπιλίσει την υπόθεση της διασύνδεσης και η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιηθεί σήμερα σύσκεψη όλων των μερών, στην Κύπρο, με τη συμμετοχή των υπουργών Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και Οικονομικών της Κύπρου και της Ελλάδας, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΑΔΜΗΕ, της εταιρίας NEXANS και της Νομικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας μοιάζει σαν να είναι η τελευταία ευκαιρία για αυτό το μεγάλο έργο, που αν δεν πραγματοποιηθεί, μόνο την Τουρκία θα βολέψει.
Παραμύθια Γεραπετρίτη για τις εθνικές υποχωρήσεις
Να δικαιολογήσει τους τραγικούς για τα εθνικά μας συμφέροντα χειρισμούς της κυβέρνησης όσον αφορά στις τουρκικές προκλήσεις επιχείρησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης από βήματος Ολομέλειας, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποστεί από την κυριαρχία ούτε και από τα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Η στάση της Ελλάδας είναι εθνικά ισχυρή και υπερήφανη. Δεν θα αποστούμε από την κυριαρχία ούτε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η Ελλάδα θα παραμείνει στην εθνική γραμμή» ισχυρίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Δημήτρη Νατσιού, διαμηνύοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στο πιο υψηλό σημείο σε σχέση με τη διπλωματική της ισχύ.
Μάλιστα, απαντώντας σε σχετικό σχόλιο του προέδρου της ΝΙΚΗΣ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης χαρακτήρισε προδήλως ανυπόστατο και αποκύημα της φαντασίας το δημοσίευμα της «ΕΣΤΙΑΣ» περί οδηγιών του πρωθυπουργού στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ώστε να μην εμπλακούν οι Ενοπλες Δυνάμεις στο επεισόδιο της Κάσου, ενώ έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι επικράτησε απολύτως η θέση της Ελλάδας, καθώς δεν υπήρξε κάποια υποχώρηση. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Νατσιός ρώτησε τον Γιώργο Γεραπετρίτη ποιες είναι οι εθνικές κόκκινες γραμμές, ενώ διερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση αδυνατεί να καθορίσει τα σύνορά της.