ΔΕΘ: Ρεσιτάλ έπαρσης και αλαζονείας του Μητσοτάκη

Εμφανίστηκε αμετανόητος, καθώς δεν έδειξε διατεθειμένος να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής του, δηλώνοντας αυτάρεσκα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική διακυβέρνησης

Αμετανόητος εμφανίστηκε στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς δεν έδειξε διατεθειμένος να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής που ακολουθεί, παρά τις κακές δημοσκοπήσεις και το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που δείχνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη δυσαρέσκεια του κόσμου.

  • Από τον Πάνο Σώκο

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αυτή η πολιτική θα αποδώσει σε ορίζοντα τετραετίας προς όφελος των πολιτών και πρόσθεσε πως «αν πρέπει να αναλάβουμε ένα πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, όπως αυτό που ενδεχομένως εκφράστηκε στις ευρωεκλογές, αυτό είναι μέρος της ίδιας της πολιτικής διαδικασίας».

Οι δύο λόγοι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ισχυρή δόση αλαζονείας ουσιαστικά έδειξε ότι αισθάνεται ασφαλής στην πρωθυπουργική καρέκλα του, παρά τη δυσαρέσκεια του κόσμου, για δύο λόγους: επειδή δεν απειλείται από την αντιπολίτευση και επειδή οι εκλογές είναι ακόμα μακριά! «Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής αφασίας, ούτε και από το ΠΑΣΟΚ, που γιόρτασε και αυτό τα 50 χρόνια του» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Εχουμε 1.000 μέρες καθαρού πολιτικού χρόνου ως τις επόμενες εκλογές. Οι κυβερνήσεις κρίνονται σε ορίζοντα τετραετίας και οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση προφανώς δεν έχουν γίνει αισθητές στους πολίτες».

Χαρακτηριστική τού πόσο αμετανόητος εμφανίστηκε είναι η απάντησή του στο μείζον πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία τρία χρόνια, αυτό της ακρίβειας, καθώς παραδέχτηκε επί της ουσίας πως όχι μόνο έχει αποτύχει να την ελέγξει, αλλά έχει ρίξει και λευκή πετσέτα, επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να μειωθούν οι τιμές. «Η ακρίβεια θα είναι μαζί μας» είπε και τόνισε πως από δω και στο εξής θα έχουμε σημαντική κάμψη στην αύξηση των τιμών, χωρίς να πει ωστόσο με ποιον τρόπο θα έχουμε κάμψη τιμών, αφού η ακρίβεια, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «θα είναι εδώ»! Λευκή πετσέτα όμως έριξε και για τα αυξημένα τιμολόγια στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς τα απέδωσε σε «στρέβλωση στην αγορά ενέργειας της ανατολικής Ευρώπης» και έκανε γνωστό ότι θα στείλει (νέα) επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. (Θυμίζουμε ότι είχε ξαναστείλει πριν από μερικούς μήνες, αλλά μάλλον η φίλη του, πρόεδρος της Κομισιόν, την πέταξε στο καλάθι των αχρήστων!)

Ομως, όλα καλά τα βρίσκει και στο ΕΣΥ. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι το ΕΣΥ κατάφερε να ανταποκριθεί στην πανδημία, ωστόσο εκ των πραγμάτων ορισμένες παρεμβάσεις πήγαν πίσω. Υπενθύμισε τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν για τους γιατρούς και τα νέα κίνητρα και μέτρα για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα, ωστόσο πρόσθεσε πως «δεν είναι όλα μαύρα κι άραχλα στο ΕΣΥ».

Οσο όμως κατηγορηματικός ήταν πως δεν θα αλλάξει πολιτική τόσο ασαφής ήταν σε τρία κορυφαία πολιτικά θέματα, και συγκεκριμένα σε αυτά της Προεδρίας της Δημοκρατίας, της αλλαγής του εκλογικού νόμου και του ενδεχομένου να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά τη λήξη της κυβερνητικής του θητείας. Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν από τις εκλογές του 2023 είπε ότι δεν είναι άπιαστο όνειρο η αυτοδυναμία και τόνισε πως «αν το 2027 η Ν.Δ. έχει υλοποιήσει αυτά για τα οποία ψηφίστηκε, θα είναι μια καλή κυβέρνηση. Αρα, περιμένετε να δούμε τι θα κάνουμε», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που φέρουν τον υπουργό Αμυνας Ν. Δένδια ως προτεινόμενο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι θεωρεί προσβλητική αυτή τη συζήτηση για την νυν Πρόεδρο αλλά και για τον θεσμό. «Μέχρι τον Ιανουάριο δεν θα πω τίποτα απολύτως, γιατί σέβομαι και τιμώ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και θεωρώ τη συζήτηση άδικη για την ίδια αλλά και για τον θεσμό» είπε. («Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» απάντησε ο κ. Δένδιας όταν ρωτήθηκε σχετικά το Σάββατο.) Για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τρίτη κυβερνητική θητεία ή αν θα επιδιώξει τη διαδοχή του Αντόνιο Κόστα στο Ευρωπαϊκο Συμβούλιο, όπως λένε νέα δημοσιεύματα, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε αν κάποιοι θέλουν να τον βγάλουν στη σύνταξη και πρόσθεσε ότι είναι αυτοαναφορικό να μιλά κάποιος για τον εαυτό του, όταν σκοπεύει να εξαντλήσει τη θητεία του ως την άνοιξη του 2027. Δεν αποσαφήνισε, ωστόσο, αν στις επόμενες εκλογές θα ηγηθεί αυτής της μάχης. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το πρόβλημα της λειψυδρίας ανακοίνωσε την ένωση του ταμιευτήρα του Ευήνου και του Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών.

Για Σαμαρά – Καραμανλή

Δήλωσε εκ νέου ότι απορρίπτει συζητήσεις περί δεξιάς στροφής, ενώ χαρακτήρισε πάντα σεβαστές τις απόψεις των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνεί πάντα μαζί τους. «Εχουμε ελευθερία απόψεων, αλλά και κόμμα συντεταγμένο, που επιβάλλει από τα στελέχη του, και ιδιαίτερα από τους βουλευτές, να στηρίζουν με την ψήφο τους τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες» είπε.


Για 4η χρονιά αποκλείστηκε η ενοχλητική «δημοκρατία»

Για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε τη «δημοκρατία» από τις ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Η στάση του αυτή είναι αντιδημοκρατική και δείχνει ότι φοβάται την εφημερίδα μας, γιατί από την αρχή της κυβερνητικής του διαδρομής η «δημοκρατία» ασκεί στον ίδιο και στην κυβέρνησή του κριτική και έλεγχο πάντα στο πλαίσιο της αλήθειας, της αντικειμενικότητας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Είναι φανερό, όμως, ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει ούτε κριτική ούτε έλεγχο ούτε αμφισβήτηση. Θέλει τον Τύπο υποταγμένο στις επιθυμίες του, φιμωμένο και ελεγχόμενο από τον ίδιο. Δεν είμαστε τέτοιοι και δεν θα γίνουμε! Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Γι’ αυτό χάρισμά του οι ερωτήσεις.


Επιμένει στην πολιτική του κατευνασμού με την Τουρκία, που στηρίζεται σε συνεχείς εθνικές υποχωρήσεις

Παρά το γεγονός ότι η περίφημη ελληνοτουρκική προσέγγιση… πνίγηκε στα νερά της Κάσου τον περασμένο Ιούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να επιμένει στην πολιτική του κατευνασμού με την Τουρκία, πολιτική που στηρίζεται σε συνεχείς υποχωρήσεις και παραχωρήσεις της Αθήνας προς την Αγκυρα. Και το σημαντικότερο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης επιμένει σε αυτήν την πολιτική, αν και αναγνωρίζει ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν έχει αλλάξει.

Στη χθεσινή συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη, δυστυχώς, δεν ρωτήθηκε για την Κάσο. Απαντώντας όμως σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επικείμενη συνάντηση με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, είπε ότι δεν είχε ποτέ αυταπάτες για τη δυσκολία της προσέγγισης με την Τουρκία. Αν και αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει ως προς αυτήν την κατεύθυνση, αναγνώρισε ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν έχει αλλάξει και, όπως είπε, η «γαλάζια πατρίδα» παραμένει στο τραπέζι, και θα το θέτει πάντα ο ίδιος στον κ. Ερντογάν. Είναι -όπως είπε- η βασική αιτία που δυσκολεύει να μπούμε στον πυρήνα της διαφοράς μας με την Τουρκία για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Η Ελλάδα -σημείωσε- εξοπλίζεται μεν, αλλά κοιτάζει και τα μαθήματα πολέμου από τη ρωσική εισβολή, και διαπιστώνουμε ότι πολύ πιο φτηνά συστήματα μπορούν να λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές ισχύος. Γι’ αυτό αποδίδουμε -υπογράμμισε- μεγάλη σημασία στην εγχώρια καινοτομία και τεχνογνωσία, όπως τα ελληνικά drones, που μπορούν να εξοπλίσουν τα πολεμικά πλοία. Θέλουμε την καινοτομία, κάνουμε σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση. Σε άλλη ερώτηση απάντησε για το καλώδιο διασύνδεσης με την Κύπρο, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό έργο κυρίως γι’ αυτήν, γιατί σπάει ουσιαστικά την ενεργειακή της απομόνωση και γίνονται διαπραγματεύσεις για να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου, προκειμένου να υλοποιηθεί. Ωστόσο, παρά τη σπουδαιότητα του έργου, τόνισε πως μόνο «αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητά του, το έργο θα γίνει και οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν».


Τα άδεια καθίσματα, το πρόβλημα με τη μέση και η… αγωνία για τον ΣΥΡΙΖΑ

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στο «Βελλίδειο», ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αρκετά ευδιάθετος και με διάθεση για χιούμορ, αν και ένιωθε ενοχλήσεις στη μέση του, οι οποίες τον ανάγκασαν δύο φορές να σηκωθεί από τη θέση του εν μέσω της συνέντευξης Τύπου και ενώ ρωτούσαν δημοσιογράφοι (δεν έδειχνε, φυσικά, η κάμερα) για να… ξεπιαστεί.

• «Εχω πρόβλημα με τη μέση μου, πρέπει να το ξεπεράσω» είπε μόλις μπήκε στην αίθουσα, 12 λεπτά πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της συνέντευξης Τύπου, και προειδοποίησε μάλιστα: «Μη με παρεξηγήσετε εάν σηκωθώ από τη θέση μου στη διάρκεια ερωτήσεων, πρέπει να το κάνω για να ξεπιαστώ».

• Αστειεύτηκε για τη θερμοκρασία στο «Βελλίδειο», η οποία παραδοσιακά είναι πολύ χαμηλή (χρειάζεται σακάκι), λέγοντας: «Δεν σας κρυώσαμε πολύ φέτος. Μπορούμε και καλύτερα».

• Αρχισε τη συνέντευξη έπειτα από μία σύντομη συνομιλία με τους δημοσιογράφους, η οποία, εκτός του προβλήματος στη μέση του, περιελάμβανε και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό να ακούει τα σχόλια των δημοσιογράφων χωρίς να εκφράζει άποψη.

• Του είπε κάποιος ότι «στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου θα μάθουμε τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση μομφής στον Κασσελάκη», για να απαντήσει με χαμόγελο ο Μητσοτάκης: «Ναι, το ξέρω, εάν μάθετε κάτι, στείλτε μήνυμα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου να μάθουμε τι έγινε…»

• Κάποια στιγμή έψαχνε τη διευθύντρια επικοινωνίας του Μαξίμου, Κύρα Κάπη, για να τη ρωτήσει κάτι σχετικό με τα… κείμενα, αλλά εκείνη διόρθωνε τις θέσεις των δημοσιογράφων και συμπλήρωνε τα κενά για να μη φαίνονται στην τηλεοπτική συνέντευξη, αφού αρκετοί δημοσιογράφοι, που είχαν πάρει διαπίστευση, δεν εμφανίστηκαν. Πώς να εμφανιστούν, αφού κάθε χρόνο γίνονται ερωτήσεις από τους ίδιους και τους ίδιους;

• Δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν πήραν ερώτηση εξέφρασαν τοπικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης και μάλιστα παραδοσιακά ραδιόφωνα και ιστοσελίδες, που έψαχναν στο τέλος τον Παύλο Μαρινάκη να του εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.

• Δύο ώρες και 20 λεπτά διήρκεσε η συνέντευξη Τύπου και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός αναχώρησε για Αθήνα, ενώ οι γύρω δρόμοι ήταν, φυσικά, άδειοι. Του χρόνου πάλι…

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα