Η Ελλάδα αποκτά έξι μικροδορυφόρους

Στόχος, να ενισχύσουν τη δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές μέσω προηγμένων διαστημικών τεχνολογιών

Εξι θερμικούς και ραντάρ (SAR) μικροδορυφόρους αποκτά η Ελλάδα, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων. Στόχος, να ενισχύσουν τη δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές μέσω προηγμένων διαστημικών τεχνολογιών. Οι σχετικές συμφωνίες για την κατασκευή και την εκτόξευση του σμήνους μικροδορυφόρων υπεγράφησαν χθες μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και των εταιριών OroraTech και ICEYE στο περίπτερο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην 88η ΔΕΘ.

Πρόκειται για επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 53.000.000 ευρώ. Τα δεδομένα που θα συλλέγουν οι μικροδορυφόροι θα ενισχύσουν την ικανότητα των Αρχών να παρακολουθούν το θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον, να εντοπίζουν μεταβολές, να εντοπίζουν και να χαρτογραφούν φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο ανθρώπινες ζωές, τη φύση και την περιουσία. Οι μικροδορυφόροι θα προσφέρουν σε πραγματικό χρόνο ζωτικής σημασίας δεδομένα, παρέχοντας στις αρμόδιες Αρχές τη δυνατότητα να λαμβάνουν πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές αποφάσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας απέναντι στην κλιματική κρίση.

Οι συμβάσεις υπεγράφησαν από τον επικεφαλής Εργων Παρατήρησης της Γης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Dominique Gilliéron, τον διευθύνοντα σύμβουλο της OroraTech Martin Langer και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ICEYE Rafal Modrzewski, ενώ στην τελετή παραβρέθηκαν και τα μέλη της διοίκησης και του επιστημονικού προσωπικού του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος. «Με την υπογραφή αυτών των συμβάσεων κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς τη θωράκιση της χώρας απέναντι στις φυσικές καταστροφές, αξιοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες. Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης επενδύουμε στο Διάστημα και αποκτούμε πολύτιμα εργαλεία τα οποία θα μας παρέχουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Οι μικροδορυφόροι θα μας προσφέρουν άμεση και ακριβή πληροφόρηση σε κρίσιμες στιγμές.

Οι πρόσφατες εμπειρίες, που δυστυχώς αποκτήσαμε σε φυσικές καταστροφές, αναδεικνύουν την κρισιμότητα ύπαρξης δεδομένων ακριβείας για την έγκαιρη και έγκυρη λήψη αποφάσεων» σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος και CTO της OroraTech Martin Langer τόνισε πως αυτή η σύμβαση είναι για την εταιρία μια δέσμευση να εξοπλίσει την Ελλάδα με προηγμένη τεχνολογία για τον εντοπισμό, την αντιμετώπιση και τον έλεγχο των δασικών πυρκαγιών, παρέχοντας στους πυροσβέστες και τους υπεύθυνους χάραξης Πολιτικής Προστασίας εργαλεία που αλλάζουν τα δεδομένα και μειώνουν τις συνέπειες αυτών των φαινομένων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα