ΣΥΡΙΖΑ: Η τελευταία ζαριά του Κασσελάκη

Δεν σήκωσε το «γάντι» που του έριξαν στην Π.Γ. ο Πολάκης και οι «87» για να προσφύγει στη βάση για ανανέωση της εντολής

Τα τελευταία του χαρτιά ρίχνει στο τραπέζι ο Στέφανος Κασσελάκης, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσει την παρτίδα και να μην υποχρεωθεί να ετοιμάσει τις βαλίτσες του για Αμερική, αποχαιρετώντας πρόωρα τις πολιτικές φιλοδοξίες του να νικήσει τον Μητσοτάκη και να σώσει τη χώρα.

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Τα περιθώρια που έχει δεν επιτρέπουν πολυτέλεια κινήσεων. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκληρώθηκε μέσα σε μιάμιση ώρα, επιβεβαιώθηκε ότι απέναντι στον πρόεδρο του κόμματος έχει διαμορφωθεί ένα ισχυρό μέτωπο, από τους «87» και τον Παύλο Πολάκη, μέχρι «ανένταχτους» κομματικούς, που τον πιέζουν ασφυκτικά να προσφύγει στην κομματική βάση για την ανανέωση της εντολής. Σε διαφορετική περίπτωση, τον προειδοποιούν ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόταση μομφής στην αυριανή Κεντρική Επιτροπή, η οποία είναι πιθανό να τον οδηγήσει σε επεισοδιακή έξοδο. «Θεωρώ ότι ενδεχόμενη πρόταση μομφής τραυματίζει και ρευστοποιεί το κόμμα, και θα είναι ατελέσφορη» απάντησε ο Κασσελάκης ακούγοντας τον Π. Πολάκη να του θέτει το δίλημμα «εκλογές ή μομφή». Οπως είπε, μια τέτοια πρόταση εναντίον του θα καταγραφεί ως «μια μεγάλη κωλοτούμπα από την ίδια την Π.Γ., που αποφάσισε καταστατικό συνέδριο» και θα εμφανιστεί ανακόλουθη…

Αντεπίθεση

Ακολούθησε σφοδρή αντεπίθεση από το μέτωπο των «87». Οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ολγα Γεροβασίλη, Κατερίνα Νοτοπούλου απάντησαν επιθετικά ότι τη ρευστοποίηση την προκαλεί ο ίδιος, ταυτόχρονα με την τοξικότητα, αναρτώντας στο διαδίκτυο απαράδεκτα μαγνητοσκοπημένα μηνύματα και εξαπολύοντας αψυχολόγητες επιθέσεις εναντίον στελεχών. Η πλευρά τους έδειξε πάλι στον Κασσελάκη τον δρόμο της κάλπης, ώστε να δοθεί ένα τέλος στο μακρόσυρτο δράμα που με ευθύνη του ίδιου, όπως τόνισαν, ταλανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και προκαλεί καθημερινά απρόβλεπτα γεγονότα με διαλυτικές συνέπειες. Νωρίτερα, ο Π. Πολάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να στηθούν κάλπες κοινή συναινέσει ώστε να αποφασίσει η βάση του κόμματος.

Διαφορετικά, όπως φέρεται ότι προειδοποίησε, «υπάρχει και ο άλλος δρόμος, της Κεντρικής Επιτροπής», όπου για να εγκριθεί σχετική πρόταση απαιτούνται 151 ψήφοι σε σύνολο 300 στελεχών, προτρέποντας στο σημείο αυτό τον Σ. Κασσελάκη να εμποδίσει μια τόσο δυσοίωνη τροπή, η οποία θα δίχαζε κάθετα τον κομματικό κορμό. Σε μια ύστατη προσπάθεια, μάλιστα, λέγεται ότι επικαλέστηκε το παράδειγμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος μπροστά σε ένα κύμα γενικευμένης αμφισβήτησης απέφυγε τα τεχνάσματα και προκήρυξε εσωκομματικές εκλογές. Είναι όμως φανερό ότι ο Κασσελάκης βρίσκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο. Κι αυτό που δεν θέλει πλέον ούτε σαν αστείο να ακούγεται στο περιβάλλον του είναι η κουβέντα για εσωκομματικές κάλπες. Η Ιστορία τού δείχνει σήμερα το σκληρό της πρόσωπο.

Από εκεί που δήλωνε αυτάρεσκα, στο συνέδριο του περασμένου Φεβρουαρίου, «φέρτε μου αντίπαλο και πάμε» -άλλο που, στην πραγματικότητα, και τότε δεν το εννοούσε…-, σήμερα παλεύει αγωνιωδώς να κερδίσει χρόνο, ώστε να φτάσει μέχρι το συνέδριο της 6ης Οκτωβρίου. Εκεί, όπως εκτιμά, θα μπορέσει με τη βοήθεια όσων δίνουν μαζί του τη μάχη της επιβίωσης (Νίκος Παππάς, Ρένα Δούρου, Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ευάγγελος Αποστολάκης, Νίνα Κασιμάτη κ.ά.) να κερδίσει στη μάχη των συσχετισμών και να μπορέσει τουλάχιστον να κρατήσει τα κλειδιά της Κουμουνδούρου, ώστε να έχει κάπου να επιστρέψει. Το λιγότερο που δείχνει να τον απασχολεί, όπως παρατηρούν οι εσωκομματικοί του επικριτές, είναι ότι το κόμμα με το οποίο θα μείνει -αν φυσικά δεν ανατραπεί…- θα είναι ένα μικρό, δεξιόστροφο κόμμα- δορυφόρος, χωρίς αξιοπιστία και αποκλειστικά για προσωπική του χρήση.

Αρωγός

Αρωγό στην προσπάθειά του ο Κασσελάκης βρήκε τον διορισμένο πρόεδρο της Κ.Ο. Νίκο Παππά, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι μια νέα προσφυγή στις κάλπες θα κούραζε τα μέλη, για να λάβει την απάντηση ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες δίνουν διέξοδο. «Ημουν έντιμος απέναντι σε όλους, τον Τσακαλώτο, τον Φίλη, τον Χαρίτση… ακόμα και στην Αχτσιόγλου» είπε απολογιστικά στο τέλος ο Κασσελάκης, αφήνοντας και πάλι αιχμές κατά του Α. Τσίπρα ότι δεν συνεργάστηκε μαζί του. Ζήτησε να δεσμευθούν άπαντες ότι δεν θα εγκαταλείψουν το κόμμα και ανακοίνωσε τη σύναψη δύο ομολογιακών δανείων για να δοθεί λύση στο οικονομικό πρόβλημα των κομματικών ΜΜΕ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα