Θεσσαλία: Στα χαρτιά τα έργα του Κυριάκου

Εναν χρόνο μετά τις καταστροφές από την κακοκαιρία «Daniel» ο πρωθυπουργός μοίρασε τις ίδιες υποσχέσεις και τα ίδια… δισ. ευρώ στους πληγέντες του νομού

Πριν από έναν χρόνο και μετά τις καταστροφές στη Θεσσαλία από τις πλημμύρες, πήγε στις πληγείσες περιοχές και μοίρασε υποσχέσεις και… δισεκατομμύρια. Τις ίδιες υποσχέσεις και τα ίδια δισεκατομμύρια μοίρασε και χθες ο πρωθυπουργός στις ίδιες περιοχές, οι κάτοικοι των οποίων ταλαιπωρούνται ακόμα από τα προβλήματα και ζουν στην αβεβαιότητα, αφού το βιος τους καταστράφηκε!

Δικαίως χθες «υποδέχτηκαν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε κλίμα οργής και αγανάκτησης εκατοντάδες πολίτες στον Παλαμά, συναντώντας άλλη μία φορά φραγμό από τους αστυνομικούς, που επιχείρησαν να προστατεύσουν τον πρωθυπουργό από τις αποδοκιμασίες. Οπως μεταδίδει το thesstoday.gr, εκατοντάδες αγρότες ξεχύθηκαν στους δρόμους περικυκλώνοντας το ανακαινισμένο Κέντρο Υγείας που επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αν είσαι πρωθυπουργός όλης της Ελλάδας, να ‘ρθεις να μιλήσεις και με αυτούς τους ανθρώπους» φώναζε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθεί. «Δεν έχουμε ζωή, δεν έχουμε εισόδημα, ντροπή! Αυτή είναι η δημοκρατία του Μητσοτάκη» ακούστηκε να φωνάζει ένας πολίτης. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, λίγα μέτρα πιο μακριά αγρότες από την Καρδίτσα έβγαλαν έξω τα τρακτέρ, πάνω στα οποία τοποθέτησαν δέσμες από άχυρα. Και σε αυτό το «μέτωπο» η ΕΛ.ΑΣ. απάντησε με φραγμό, με κλούβα και διμοιρίες των ΜΑΤ, με τους πλημμυροπαθείς να κάνουν λόγο για ημίμετρα, πρόχειρες παρεμβάσεις και να εκφράζουν φόβους ότι σε νέα πλημμύρα θα καταστραφούν πάλι.

Επίσης, κάτοικοι από τον Βλοχό ζητούσαν τη μεταγκατάσταση του χωριού τους, ενώ πολλοί πλημμυροπαθείς είχαν συγκεντρωθεί και έξω από το δημαρχείο στη Φαρκαδόνα και φώναξαν συνθήματα όταν πήγε ο πρωθυπουργός, απαιτώντας ουσιαστικές λύσεις και μέτρα για την περιοχή. Πριν από την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δημαρχείο της Φαρκαδόνας, η Αστυνομία είχε εμποδίσει πλημμυροπαθείς να πλησιάσουν. Στη Φαρκαδόνα ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη στο δημαρχείο με την Επιτροπή Ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας και είπε ότι θα διατεθούν για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας 3 δισ. ευρώ.

Χρονοδιαγράμματα

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν η πρόοδος που έχει γίνει για την αποκατάσταση της περιοχής και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης παρεμβάσεων, που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, που προβλέπει δαπάνες και επενδύσεις 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Oπως είπε ο πρωθυπουργός, τα χρήματα αυτά μοιράζονται, πολύ χοντρικά, σε περίπου 1,5 δισ. σε στήριξη και αποκατάσταση, κρατική αρωγή, ΕΛΓΑ, στεγαστικά, στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και περίπου 1,5 δισ. ακόμα στα μεγάλα έργα υποδομής που δρομολογούνται από το υπουργείο Οικονομικών. Στην ομιλία του στη Φαρκαδόνα αναφέρθηκε και στη διαχείριση της πανώλης, λέγοντας ότι ήταν πραγματικά υποδειγματική και τόνισε πως αυτό οφείλεται, καταρχάς, στην περιφέρεια και στο υπουργείο.

Στη σύσκεψη στη Φαρκαδόνα έγινε παράλληλα επισκόπηση των πιο στοχευμένων μέτρων κρατικής αρωγής, στα οποία περιλαμβάνονται η καταβολή πρώτης αρωγής ύψους 182,7 εκατομμυρίων ευρώ προς περισσότερους από 50.500 δικαιούχους, η διάθεση 237,7 εκατομμυρίων ευρώ στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το ειδικό σχήμα ενίσχυσης επιχειρήσεων ειδικά για τους Δήμους Παλαμά και Φαρκαδόνας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε, επίσης, τη Μεταμόρφωση και το Μουζάκι Καρδίτσας, όπου εγκαινίασε και εκεί, όπως και στον Παλαμά νωρίτερα, το Κέντρο Υγείας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στηρίζει πρωτίστως την πρωτοβάθμια περίθαλψη, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, που κατευθύνονται σε σημαντικές παρεμβάσεις σε 150 Κέντρα Υγείας σε όλη την επικράτεια, και σε 60 νοσοκομεία.

Χθες το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στην εκδήλωση με τίτλο «Στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας», το οποίο περιλαμβάνει: Μεγάλα έργα υποδομής (φράγματα, αντιδιαβρωτικά). Αναβάθμιση μελετών για αντιπλημμυρική θωράκιση – λειψυδρία. Νέα στρατηγική διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας. Κρατική αρωγή. Στεγαστική συνδρομή. Στήριξη της Αυτοδιοίκησης. Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχει μεγάλη σημασία ότι πρέπει να θωρακιστεί η Θεσσαλία, ώστε να μην αντιμετωπίσει ποτέ ξανά τέτοια προβλήματα. Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διαχείριση των υδάτων, τονίζοντας ότι χρειάζονται έργα που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει σπατάλη των υδάτινων πόρων.


«Κίτρινη κάρτα» από την Κομισιόν στον Μητσοτάκη για τις απευθείας αναθέσεις

Σε μπελάδες με την Κομισιόν βρίσκεται η κυβέρνηση «των αρίστων», καθώς οι Ευρωπαίοι φαίνονται έτοιμοι να πουν για δεύτερη φορά το περίφημο «the game is over» στην Αθήνα. Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο δεν έχει μπει ο οικονομικός εκτροχιασμός, όπως το μακρινό 2008, αλλά το πάρτι των απευθείας αναθέσεων που έχει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα, η αλλαγή του πλαισίου των δημόσιων συμβάσεων αλλά και ο τερματισμός των απευθείας αναθέσεων ετέθησαν από τις Βρυξέλλες ως προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, θυμίζοντας εποχές Μνημονίων, όταν οι Ευρωπαίοι αντιμετώπιζαν τη χώρα σαν προτεκτοράτο. Συγκεκριμένα, οι Βρυξέλλες ζητούν από την Αθήνα να υπάρξουν διαφάνεια και ανταγωνισμός, καταπολέμηση της διαφθοράς, ψηφιοποίηση των διαδικασιών, εκπαίδευση των υπαλλήλων, αλλά και δημιουργία μηχανισμών για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση των συμβάσεων, που μπορεί να βοηθήσουν στην ανίχνευση προβλημάτων και την έγκαιρη επίλυσή τους.

Ερχεται «γολγοθάς»

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αποκάλυψη της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», η Ελλάδα οφείλει να υλοποιήσει 28 δύσκολα προαπαιτούμενα προκειμένου να λάβει απρόσκοπτα την επόμενη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το ύψος της είναι 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 1,3 δισ. ευρώ αφορά επιχορηγήσεις και τα 2,3 δισ. ευρώ είναι δάνεια. Ωστόσο, η λίστα των παρεμβάσεων που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε να υποβάλει το αίτημα και να τύχει αποδοχής, μοιάζει με γολγοθά, και εφόσον δεν επιδείξει ελαστικότητα η Κομισιόν δύσκολα θα εκταμιευτούν οι πόροι. Για την αποκάλυψη αυτή τοποθετήθηκε και ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο ίδιος απέφυγε να μπει στην ουσία της υπόθεσης, αρκούμενος σε ένα γενικό σχόλιο περί των συμβάσεων, λέγοντας με τρόπο κυνικό πως, αν υπάρχει καταγγελία για συγκεκριμένο ζήτημα, θα επιληφθεί η Δικαιοσύνη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα