Ο νταής Ερντογάν κλιμακώνει τις προκλήσεις του!

Ο «σουλτάνος» μίλησε ξανά για τη «Γαλάζια Πατρίδα» αλλά και για «τους γιους της Κομοτηνής», με την κυβέρνηση να παραμένει εκκωφαντικά άφωνη

Χωρίς σταματημό και σαν να μην έγιναν ποτέ οι συναντήσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους προβάλλοντας αξιώσεις και διεκδικήσεις εις βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Θράκη. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις τουρκικές προκλήσεις χωρίς να απαντά, φοβισμένη και υποχωρητική, δίνοντας όλο και περισσότερο «έδαφος» στον Τούρκο πρόεδρο!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια την περιβόητη Διακήρυξη των Αθηνών, μίλησε το Σαββατοκύριακο ξανά για τη «Γαλάζια Πατρίδα» αλλά και για «τους γιους της Κομοτηνής»! «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στη “Γαλάζια Πατρίδα”, που κάποιοι αποκαλούν “παραμύθι”, μέχρι τέλους. Δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστεί το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας» είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στην τελετή παραλαβής των πτυχίων των αποφοίτων της Ναυτικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου Εθνικής Αμυνας στην Κωνσταντινούπολη και πρόσθεσε σε υψηλούς και απειλητικούς τόνους: «Ο,τι υπαγορεύουν τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, στη Μαύρη Θάλασσα και την ανατολική Μεσόγειο, θα το εφαρμόσουμε με αποφασιστικότητα και πίστη, ανεξάρτητα από το ποιος λέει τι». Ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει παραβιάσεις των δικαιωμάτων της στη «Γαλάζια Πατρίδα», κάνοντας σαφές ότι θα κάνει πράξη όλες τις εξαγγελίες και τα σχέδια που υπαγορεύουν τα συμφέροντα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ανεξάρτητα από τις διεθνείς αντιδράσεις.

«Η θάλασσα του καθενός είναι τόση όση και ο ορίζοντάς του. Κάποιοι μπορεί να αποκαλούν όλους τους στόχους μας “όνειρα”. Κάποιοι μπορεί να βλέπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” ως παραμύθι. Κάποιοι μπορεί να κατηγορούν την Τουρκία ότι είναι τυχοδιώκτρια και αναζητά την περιπέτεια. Κάποιοι μπορεί να προσπαθούν να περιορίσουν το όραμα του έθνους μας σε 782.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Εμείς δεν θα δώσουμε σημασία σε κανέναν από αυτούς. Θα κοιτάξουμε μπροστά, δεν θα πάρουμε τα μάτια μας από τον ορίζοντα ούτε για μια στιγμή» είπε.

Ξέφυγε

Επίσης, στην ίδια εκδήλωση ο ισλαμιστής Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε ξανά στη «γεωγραφία της καρδιάς» του και στους «γιους της Κομοτηνής» και άλλων πόλεων, που δεν βρίσκονται πλέον εντός των τωρινών συνόρων της Τουρκίας. «Το γεγονός ότι υπάρχουν σύνορα μεταξύ ημών και των λαών, με τους οποίους ζούσαμε μαζί μόλις πριν από έναν αιώνα, δεν σημαίνει ότι θα κόψουμε τους δεσμούς μας με τη γεωγραφία της καρδιάς μας. Είμαστε μια χώρα με 78 ηρώα από 34 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Είμαστε επίσης μια χώρα που φιλοξενεί τους γιους της Γάζας, του Χαλεπίου, της Δαμασκού, της Ιερουσαλήμ, της Κομοτηνής και της Βαγδάτης στο μνημείο των Δαρδανελίων» ανέφερε.

Από την ελληνική κυβέρνηση δεν υπήρξε καμία αντίδραση στις προκλήσεις αυτές, πιθανόν για να μη διαρραγεί η σχέση των δύο χωρών, εν όψει και της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση θα γίνει μέσα στο τριήμερο 23-25 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και, σύμφωνα με πληροφορίες, η ατζέντα θα επιχειρηθεί να είναι πιο «βαριά», περιλαμβάνοντας και το θέμα της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα