ΣΥΡΙΖΑ: Οι «φατρίες» έδειξαν την πόρτα εξόδου στον Κασσελάκη!

Ο Π. Πολάκης έριξε τη βόμβα στην Πολιτική Γραμματεία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών»

Το τελευταίο μονόπρακτο στο δράμα (ή φαρσοκωμωδία) του ΣΥΡΙΖΑ παίχτηκε χθες το μεσημέρι, στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, καθώς όλες οι φυλές της Κουμουνδούρου έδειξαν στον Στέφανο Κασσελάκη την έξοδο. Την αρχή έκανε ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος πυροδότησε τη βόμβα μεγατόνων, θέτοντας ευθέως ζήτημα ηγεσίας. Η κίνηση υψηλού ρίσκου του ανεξάρτητου βουλευτή, αλλά μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξε τα δεδομένα και στην πραγματικότητα έθεσε σε νέα βάση τον εσωκομματικό ανταγωνισμό της Κουμουνδούρου, καθώς λίγη ώρα αργότερα τα μέλη της ομάδας των «87» αποχώρησαν από τη διαδικασία, καταγγέλλοντας τον Στέφανο Κασσελάκη τόσο για τη διαχείριση των κομματικών μέσων όσο όμως και για την υπόθεση της «ορφανής» έδρας του Οθωνα Ηλιόπουλου.

Δεν μάσησε τα λόγια του

Ο Παύλος Πολάκης δεν μάσησε τα λόγια του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών». Στην ομιλία του μάλιστα είπε πως «με την κατάσταση αυτή τη στιγμή στο κόμμα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε σοβαρή διεκδίκηση μεγάλης κυβερνητικής αλλαγής. Παράγουμε πολύ περισσότερη παραπολιτική ύλη από πολιτική γραμμή». Υπογράμμισε δε πως «χρειάζεται ένα πρόγραμμα λαϊκά κατανοητό, κοινωνικά αναγκαίο, σε σύγκρουση με τη διαπλοκή, που να φέρνει ελπίδα στη νέα γενιά. Δυστυχώς, η σημερινή μας ηγεσία κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το εξασφαλίσει. Γι’ αυτό χρειάζονται μεγάλες αλλαγές και σύντομα. Και, όσο με αφορά, θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ γι’ αυτό».

Λίγη ώρα αργότερα, τα μέλη της ομάδας των «87», θα αποχωρούσαν από την Πολιτική Γραμματεία, προχωρώντας σε πολύ σοβαρές καταγγελίες κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Στο κείμενο μάλιστα που έδωσαν στη δημοσιότητα κατήγγειλαν τον πρόεδρο για απόκρυψη των οικονομικών στοιχείων για τα ΜΜΕ του κόμματος, για απουσία σχεδίου, αλλά και για επιχείρηση δολοφονίας χαρακτήρων. Μάλιστα, καταγγέλλουν πως η παραίτηση Ηλιόπουλου έγινε για λόγους αλλότριους από τη μη θεσμική αναφορά του ότι παραιτείται για να παραδώσει σε πρόσωπο της επιλογής του, ακόμη και αν αυτό είναι το πρόσωπο του προέδρου. Οι χθεσινές εξελίξεις φέρνουν τον Στέφανο Κασσελάκη σε πολιτικό αδιέξοδο. Ο ίδιος βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, έχοντας να αντιμετωπίσει όχι μόνο τους «87», αλλά και τον «στρατό» του Παύλου Πολάκη. Με άλλα λόγια, ο «μουσαφίρης» της Κουμουνδούρου, που ήρθε με στόχο να τα αλλάξει όλα, κατάφερε να ενώσει απέναντί του όλο τον παλιό -αλλά και χρεοκοπημένο- ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα του δείχνει την έξοδο με τρόπο εκκωφαντικό.

Αμφισβήτηση

Οι ραγδαίες εξελίξεις της χθεσινής ημέρας κλόνισαν -όπως πληροφορούμαστε-, τον Στέφανο Κασσελάκη, που δεν περίμενε αυτό το διπλό χτύπημα. Ο ίδιος μάλιστα με τον στενό κύκλο των συνεργατών του εξέταζε τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει ώστε να πετύχει ένα damage control και να δείξει πως ελέγχει το κόμμα. Ωστόσο, όποια σενάρια φάνταζαν δυσοίωνα. Ο Παύλος Πολάκης είχε λάβει από καιρό την απόφαση να αμφισβητήσει με τρόπο ευθύ τον Στέφανο Κασσελάκη. Μάλιστα, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο ίδιος οργάνωνε τον δικό του «στρατό» στην Κρήτη για να είναι απόλυτα έτοιμος για τη μεγάλη μάχη της κατάληψης της εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», μια μεγάλη ομάδα Κρητικών στελεχών που στήριξαν τον Κασσελάκη στην εκλογή του έχουν ήδη τραβήξει το χαλί και έχουν τεθεί στο πλευρό του Παύλου Πολάκη.

Οσοι γνωρίζουν καλά τον Κρητικό βουλευτή τονίζουν πως η απόφαση είχε ληφθεί από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά επισφραγίστηκε την ημέρα της διαγραφής του από τη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων ο ίδιος «παλάτζαρε» μεταξύ της διεκδίκησης της ηγεσίας και της δημιουργίας νέου κόμματος. Ωστόσο, η οργανωτική δουλειά που έγινε, αλλά και η αποτίμηση του συσχετισμού τον οδήγησαν στην απόφαση να ζητήσει τα κλειδιά της Κουμουνδούρου και να εκπαραθυρώσει τον Στέφανο Κασσελάκη.

Με αριθμούς, ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί σήμερα να βασίζεται στους εξής βουλευτές: Πέτρος Παππάς, Θεοδώρα Τζάκρη, Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Σαρακιώτης, Γιώργος Γαβρήλος, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Ευάγγελος Αποστολάκης. Ο Παύλος Πολάκης μπορεί να ισχυριστεί πως βασίζεται στους Γιώτα Πούλου, Ραλία Χρηστίδου και Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, ενώ χαίρει της εκτίμησης της Ελενας Ακρίτα. Στην άλλη πλευρά του… ποταμού που χωρίζει την Κουμουνδούρου σε δύο στρατόπεδα είναι οι Ολγα Γεροβασίλη, Χρήστος Γιαννούλης, Μίλτος Ζαμπάρας, Αθήνα Λινού, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Κατερίνα Νοτοπούλου και φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας. Με άλλα λόγια, η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που αυτή τη στιγμή είναι τέσσερις βουλευτές (35-31), μπορεί με μεγάλη ευκολία να «καλυφθεί».


Νέα οργισμένη ανάρτηση του βουλευτή, με καταγγελίες κατά της Λινού για απευθείας αναθέσεις

Πριν ο Παύλος Πολάκης αμφισβητήσει με τρόπο ανοιχτό τον Στέφανο Κασσελάκη είχε φροντίσει να βγάλει στα μανταλάκια την Αθηνά Λινού, αλλά και να καταγγείλει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είτε για συγκάλυψη της υπόθεσης είτε για αδυναμία κατανόησης των χρηματοοικονομικών εννοιών. Συγκεκριμένα, με μια μεταμεσονύχτια δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Παύλος Πολάκης έθεσε στο στόχαστρο τόσο την κυρία Λινού όσο και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η ανάρτησή του άρχιζε με τη φράση πως σε ζητήματα ηθικής και διαφάνειας ούτε ξεχνά ούτε συγχωρεί, ενώ κατέληγε με το αίτημα να παρέμβουν ο οικονομικός εισαγγελέας και το Ελεγκτικό Συνέδριο για τα χρήματα που έλαβε το ινστιτούτο της κυρίας Λινού.

«Ομως πίσω από αυτές τις Προγραμματικές Συμβάσεις κρύβεται επιμελώς η πραγματικότητα. Διότι, ενώ οι Προγραμματικές Συμβάσεις θέτουν το γενικό πλαίσιο για την οργάνωση των διάφορων προγραμμάτων και ακολουθούνται από Εκτελεστικές Συμβάσεις κατόπιν ανοιχτών διαγωνισμών για την επιλογή του Αναδόχου, εδώ έχουμε ακριβώς το αντίθετο. Ενώ, δηλαδή, οι Προγραμματικές Συμβάσεις σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για την παράκαμψη των διαγωνιστικών διαδικασιών για την επιλογή των Αναδόχου των Δημοσίων Συμβάσεων, εδώ έχουμε σειρά Προγραμματικών Συμβάσεων όπου ορίζεται ο Ανάδοχος, δηλαδή το “Ινστιτούτο Πρόληψις” της οικογένειας Λινού, και δεν γίνεται καμία διαγωνιστική διαδικασία! Στην πραγματικότητα, λοιπόν, έχουμε σειρά Απ’ Ευθείας Αναθέσεων και όχι Προγραμματικών Συμβάσεων!» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, μάλιστα, αφήνει υπόνοιες για μαύρο χρήμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρώτον ότι το “μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο” έχει ήδη μέχρι το τέλος του 2021 συσσωρευμένα κέρδη (σε ταμειακή βάση) 282.500 €! Δεύτερον ότι στη χρονιά 2022 θα έχει επιπλέον 154.040 € κέρδη! Δουλεύει για το 2022 με ποσοστό κέρδους 6,4%, ποσοστό αξιοζήλευτο ακόμη και για εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τζίρος 2,4 εκατ. €! Και μια ερώτηση για τους “δυνατούς στα Χρηματοοικονομικά”: Αυτό το “γενικά έξοδα δωρεών” τι σημαίνει; 474.360 ευρώ!! ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ;;; ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ «ΜΑΥΡΟ;;;» Καταλήγει μάλιστα θέτοντας προ των ευθυνών της την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ:
«Χρειάζεται άραγε κάποιος “εξειδικευμένος τεχνοκράτης” για να απαντήσει αυτό το ερώτημα; Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που υπερηφανεύεται για το πόσο δυνατή είναι στα χρηματοοικονομικά, δεν μπορεί να το κρίνει;»


Ο Τσίπρας σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου!

Οι δραματικές εξελίξεις δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πολιτικός που συνέδεσε το όνομά του με την άνοδο του κόμματος βλέπει τον μεν Στέφανο Κασσελάκη να τον αδειάζει, κατηγορώντας τον για τα οικονομικά του κόμματος, τον δε Παύλο Πολάκη, τον οποίο δίστασε να διαγράψει, να διεκδικεί με αξιώσεις την ηγεσία. Παράλληλα, οι δικοί του σύμμαχοι αποτελούν στρατηγούς χωρίς στρατό, απομονωμένοι από τη βάση ενός κόμματος σε μετάλλαξη. Αυτές οι εξελίξεις δύσκολα χωνεύονται, αφού ο ίδιος φέρει ακέραια την ευθύνη. Κυρίως, όμως, γιατί δύσκολα μπορεί να υποστηρίξει τον ρόλο του Ευρωπαίου ηγέτη χωρίς κόμμα.


Μάχη χαρακωμάτων για την «ορφανή έδρα»

Της έδρας ή, αν θέλετε, της… Πόπης το κάγκελο γίνεται τις τελευταίες ώρες στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η επιμονή της Ζωρζέτας Λάλη να κρατήσει την έδρα και έτσι να ανακόψει την πορεία του Στέφανου Κασσελάκη προς τη Βουλή έχει ανάψει φωτιές στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου. Οι «Κασσελακίστας» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «πυροβολούν» τη Λάλη ζητώντας την έδρα, ώστε αυτή να παραδοθεί στον Στέφανο Κασσελάκη, οι «Τσιπρίστας» τηρούν σιγή ιχθύος αποφεύγοντας οποιαδήποτε δημόσια αναφορά επί του θέματος, ο Στέφανος Κασσελάκης αποφεύγει να ξεκαθαρίσει αν πράγματι θέλει να γίνει μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου, ενώ η Ελενα Ακρίτα και ο Ευάγγελος Αποστολάκης κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς γνωρίζουν πως αν η είσοδος Κασσελάκη στη Βουλή γίνει επίσημη γραμμή του κόμματος, τότε μπορεί και οι ίδιοι να βρεθούν προ μεγάλων εκπλήξεων και δυσάρεστων εξελίξεων.

Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η Πόπη Τσαπανίδου έχει αποφασίσει να ορκιστεί βουλευτής στις 28 Αυγούστου. Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, που προέκυψε η ορφανή έδρα του Οθωνα Ηλιόπουλου, οι πληροφορίες που έρχονταν από το περιβάλλον της πρώην εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν την Πόπη Τσαπανίδου να κλείνει προς αυτή την άποψη. Αν μέχρι χθες η ίδια αλλά και το περιβάλλον Τσίπρα, στο οποίο ανήκει, είχαν δεύτερες σκέψεις καθώς φοβούνταν πως η κατάληψη της θέσης θα γίνει αιτία για έναν νέο εμφύλιο, η ανυποχώρητη στάση της Ζωρζέτας Λάλη τούς λύνει τα χέρια. Η κύρια Λάλη, άλλωστε, έχει ξεκαθαρίσει πως θα διατηρήσει τη θέση της, θα γίνει μέλος της Βουλής και, στην καλύτερη περίπτωση, θα μείνει ανεξάρτητη, ενώ στη χειρότερη -για τον ΣΥΡΙΖΑ- θα γίνει η 12η βουλευτής της Νέας Αριστεράς. Η υπόθεση, όμως, της ορφανής έδρας έχει αποκτήσει από χθες ακόμα μία διάσταση, καθώς οι 7 που αποχώρησαν χθες ουσιαστικά καταγγέλλουν πως η παραίτηση Ηλιόπουλου ήταν στοχευμένη.

«Η παραίτηση του συντρόφου και διακεκριμένου επιστήμονα Οθωνα Ηλιόπουλου έγινε για λόγους αλλότριους από τη μη θεσμική αναφορά του ότι παραιτείται για να παραδώσει σε πρόσωπο της επιλογής του, ακόμη και αν αυτό είναι το πρόσωπο του προέδρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ένα θεσμικό κόμμα και δεν μπορεί να λειτουργεί έξω από όσα ορίζουν το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής και το καταστατικό μας, αφήνοντας μέλη του ψηφοδελτίου Επικρατείας να λοιδορούνται και να στοχοποιούνται. Η ηγεσία του κόμματος έχει υποχρέωση να διαφυλάττει την ενότητα και να μην αφήνει πρωτοβουλίες να δρουν διαιρετικά σε όλα τα κομματικά επίπεδα. Η συνέχιση της εσωστρέφειας και της δολοφονίας χαρακτήρων για όποιον λόγο τον μόνο που υπηρετούν είναι την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη συντήρηση» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα