Δέκα υποσχέσεις για την επόμενη μέρα στην Αττική

Καθαρισμούς, αντιπυρική προστασία, αναδασώσεις και τη διαχείριση των δασών περιλαμβάνει το σχέδιο 10 σημείων που παρουσιάστηκε στη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους συναρμόδιους υπουργούς, την Περιφέρεια και τους δήμους των περιοχών που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική. Συνολικά διατίθενται 2,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των συστημάτων και των υποδομών της Πολιτικής Προστασίας και περίπου 1 δισ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την προστασία και τη διαχείριση των δασών.

Οπως ανακοινώθηκε, συμβασιοποιούνται ήδη με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και φορέα υλοποίησης το ΤΑΙΠΕΔ και τις δασικές υπηρεσίες αναδασώσεις σε 58.340 στρέμματα στην Αττική μέσω του προγράμματος Antinero. Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, έχουν ξεκινήσει καθαρισμοί όλων των δημόσιων χώρων (πάρκα, άλση, δρόμοι, πεζόδρομοι) εντός των οικισμών όπου εισέβαλε η φωτιά. Εως το τέλος του μήνα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του ειδικού προγράμματος «πρασινίζω τον κήπο μου – πρασινίζω την Πεντέλη» για τον άμεσο καθαρισμό και την ανάπλαση των ιδιωτικών κήπων που έχουν καεί, με fast track διαδικασίες, σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αναθέτει στον ΟΦΥΠΕΚΑ και στις δασικές υπηρεσίες την εκπόνηση και την παρουσίαση έως το τέλος Σεπτεμβρίου ειδικού σχεδίου για την αντιπυρική προστασία και την ανάταξη των δασών και των ρεμάτων της Αττικής. Τις προσεχείς εβδομάδες θα παρουσιαστούν επίσης ολοκληρωμένες διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και τους ορεινούς όγκους της Αττικής, συνολικής επιφάνειας 1.400.000 στρεμμάτων, με στόχο από την επόμενη αντιπυρική περίοδο να οριστούν δασικοί συνεταιρισμοί ως διαχειριστές των δασών. Πέρα απ’ αυτό, εκπονούνται αντιπυρικές μελέτες για όλη τη χώρα, συνολικής επιφάνειας 42.000.000 στρεμμάτων, ενώ τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια ενσωματώνουν ειδικές προβλέψεις για την προστασία των οικιστικών ζωνών που γειτνιάζουν με δάση από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και των πυρκαγιών.


Ανοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις πρώτης αρωγής

Αιτήσεις πρώτης αρωγής μπορούν να υποβάλουν ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρηματίες οι οποίοι επλήγησαν από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου στη βορειοανατολική Αττική. Η πλατφόρμα arogi.gov.gr. άνοιξε χθες και θα παραμείνει ανοικτή έως την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου. Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής ανέρχεται σε 10.000 ευρώ για κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν υποστεί βαριές βλάβες που τις καθιστούν επικίνδυνες για χρήση ή επικινδύνως ετοιμόρροπες ή ολοσχερώς κατεστραμμένες, και σε 5.000 ευρώ για κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες που τις καθιστούν προσωρινά ακατάλληλες για χρήση.

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για σοβαρές υλικές ζημιές και 4.000 ευρώ για πολύ σοβαρές υλικές ζημιές. Δικαιούχοι είναι πληγέντες που βρίσκονται σε περιοχές των Δήμων Βριλησσίων, Χαλανδρίου και Πεντέλης της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών, και σε περιοχές των Δήμων Μαραθώνα, Διονύσου, Ωρωπού, Ραφήνας – Πικερμίου και Παλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές και έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα