Οργή κατά του Μητσοτάκη στην Πεντέλη!

Εκρηκτική υποδοχή του πρωθυπουργού χθες στη βορειοανατολική Αττική, όπου οι πυρόπληκτοι εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να αποδείξουν πως αυτοί που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές δεν είναι λίγοι

Απότομη η προσγείωση στην Αθήνα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς ο πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος χθες με την κοινωνική οργή και τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις καταστροφές στη βορειοανατολική Αττική. Το σκηνικό στην Πεντέλη ήταν εκρηκτικό, καθώς ο κόσμος ήταν αποφασισμένος να αποδείξει στον πρωθυπουργό πως αυτοί που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές δεν είναι λίγοι -όπως ο ίδιος είχε πει με κυνικό τρόπο-, αλλά και να του δείξει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την κοινωνική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην Πολιτική Προστασία.

Προστασία

Ωστόσο, το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε αποφασίσει με κάθε τρόπο να προστατέψει τον πρωθυπουργό από την «αλληλομόλυνση» με τον κόσμο και τις ανησυχίες τους κόβοντας τους διαδηλωτές από την επαφή με τον πρωθυπουργό. Την ίδια ώρα, βέβαια, στις υπηρεσίες του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και της διατήρησης του άτρωτου προφίλ του πρωθυπουργού μπήκε και η δημόσια τηλεόραση, η οποία φρόντισε με σκηνοθετικά κόλπα να αποκρύψει τις διαμαρτυρίες και να αφαιρέσει από τα πλάνα την παρουσία των διαδηλωτών. Η εικόνα αυτή, που παραπέμπει μάλλον σε Βόρεια Κορέα αλλά σίγουρα όχι σε δημοκρατία δυτικού τύπου, μπορεί να αφήνει ικανοποιημένη την κυβέρνηση στο επικοινωνιακό κομμάτι, αλλά σίγουρα στην ουσία του πράγματος εντείνει τα αδιέξοδα και επιτείνει το κενό μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής.

Οσον αφορά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, πριν από τη σύσκεψη στο Δημοτικό Κατάστημα Πεντέλης ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το κλειστό γυμναστήριο του Γυμνασίου – Λυκείου Νέας Πεντέλης, το οποίο υπέστη ζημιές από την πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική, όπου τον υποδέχτηκαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, η δήμαρχος Πεντέλης Νατάσσα Κοσμοπούλου και ο διευθυντής του σχολείου. Ο εκπρόσωπος της ΓΕΚ-Τέρνα, η οποία έχει αναλάβει ιδία δαπάνη την αποκατάσταση, τους παρουσίασε το σχέδιο και το πλάνο ανακατασκευής του γυμναστηρίου. Αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 6 μήνες. Οποιες άλλες ζημιές έχουν υποστεί τα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Πεντέλης θα έχουν αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη δήμαρχο, επισκέφθηκε και την Ιερά Μονή Πεντέλης, όπου τον υποδέχθηκε ο ηγούμενος, ενώ έξω από τη μονή μαζί με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια συνομίλησε με τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές πυροσβέστες που βρίσκονται εκεί. Τέλος, με τη δήμαρχο μετέβη και στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, όπου ο πρόεδρος του Αστεροσκοπείου, καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, ο αντιπρόεδρος Δρ Σπύρος Βασιλάκος και ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Υποστήριξης Ερευνών Δρ Θανάσης Μαρούσης τον υποδέχθηκαν στις εγκαταστάσεις του. Ο κ. Πλειώνης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αντιπυρικά μέτρα που έχει λάβει το αστεροσκοπείο, τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε να μην πληγούν οι εγκαταστάσεις.


Ντροπή! Μετά τις πυρκαγιές έγιναν οι προσλήψεις στα δασαρχεία

Επιστροφή στο… παρελθόν και συγκεκριμένα στη λογική των δασαρχείων για να σωθούν τα δάση της χώρας ζητούν μετά τη νέα πύρινη καταστροφή όλο και περισσότεροι εμπλεκόμενοι στην προστασία του δασικού μας πλούτου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, από το 1998, όταν η ευθύνη για τις δασικές πυρκαγιές μεταφέρθηκε από τα δασαρχεία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα αποτελέσματα είναι τραγικά, καθώς οι δασικές υπηρεσίες εντάχθηκαν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις και παραμένουν έκτοτε απαξιωμένες. Πρόσφατη μάλιστα έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF ανέφερε ότι την περίοδο 2016-2020 το 83,95% των συνολικών κρατικών πόρων στην Ελλάδα κατευθύνθηκε προς την καταστολή των δασικών πυρκαγιών και μόλις το 16,05% προς την πρόληψη.

Κι όμως, η τελευταία έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση προς τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τις δαπάνες τους, προτείνοντας τη διάθεση του 45% του προϋπολογισμού τους για την πρόληψη και την ετοιμότητα, το 35% για την καταστολή των πυρκαγιών και το 20% για την αποκατάσταση. Στο ζήτημα των δασαρχείων εστίασε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, «σηκώνοντας» τις προσλήψεις στα δασαρχεία, που έγιναν όμως κατόπιν εορτής, προσθέτοντας πως «το “επιτελικό κράτος” αναδεικνύεται, για μία ακόμη φορά, ανεπαρκές και επικίνδυνο»: «Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης διαψεύδεται οδυνηρά όταν μιλά για αποτελεσματικό σχεδιασμό πρόληψης και αντιπυρικής θωράκισης της χώρας, καθώς προκύπτει ότι μια σειρά από δασαρχεία της χώρας πραγματοποιούν με καθυστέρηση προσλήψεις προσωπικού μέσα στον Αύγουστο, για να καλύψουν τις ανάγκες της φετινής αντιπυρικής περιόδου».

Και αναφέρει ενδεικτικά πως «το Δασαρχείο Ιστιαίας θυμήθηκε την προκήρυξη “για την πρόσληψη προσωπικού για την αντιμετώπιση εποχικών ή άλλων περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2024” μία ημέρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στην Αττική, αρχίζοντας να δέχεται αιτήσεις από τις 12 Αυγούστου». Η άρνηση της κυβέρνησης να δώσει απάντηση προκάλεσε δεύτερη ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ, που τονίζει πως η κυβέρνηση έπαθε «αφωνία» για το θέμα που ανέδειξε ο τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ο. του κόμματος Συμεών Κεδίκογλου σχετικά με τις καθυστερημένες προσλήψεις που υλοποιούν τα δασαρχεία για την αντιπυρική περίοδο μέσα στον Αύγουστο, με ενδεικτικό το παράδειγμα του Δασαρχείου Ιστιαίας.

«Η δεδομένη υποστελέχωση των δασαρχείων, που προφανώς αποτελούν έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ετεροχρονισμένες προσλήψεις, οι οποίες έπονται μιας κρίσιμης περιόδου, όπως προκύπτει από την ένταση και το πλήθος των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στη χώρα το προηγούμενο χρονικό διάστημα» αναφέρει χαρακτηριστικά και ρωτά: «Θα δοθούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση ή θα πει η κυβερνητική προπαγάνδα ότι πρόκειται πάλι για ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ;»

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα