Λίγους πληγέντες ανακάλυψε τώρα ο Μητσοτάκης!

Πιο προκλητικός από ποτέ, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να μας πείσει ότι η φωτιά δεν ήταν καταστροφική!

Σε μια κανονική χώρα, την επαύριο μιας εθνικής καταστροφής όπως αυτή που έγινε μέσα στο κέντρο της Αττικής, ο πρωθυπουργός θα ήταν εγκρατής και απολογητικός. Θα έδινε συλλυπητήρια στην οικογένεια της γυναίκας που χάθηκε από τις φλόγες, θα απολογείτο σε όσους είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και φυσικά θα ζητούσε μια τεράστια συγγνώμη από όλη την κοινωνία για το γεγονός πως στα χρόνια της δικής του θητείας η Αττική έμεινε χωρίς πνεύμονα πρασίνου.

Ωστόσο, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης -για ακόμα μια φορά- αποφάσισε να αποδείξει με τον πλέον ωμό τρόπο πως ούτε ο ίδιος είναι ένας κανονικός πρωθυπουργός δυτικού τύπου ούτε φυσικά η Ελλάδα μια κανονική χώρα, όπου οι ελέγχοντες ελέγχονται και οι κρίνοντες κρίνονται. Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν ολοένα περισσότεροι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποφάσισε να δηλώσει με τρόπο πρόστυχο πως η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια χώρα όπου όλα γίνονται στο πόδι και φυσικά στο τέλος δεν την πληρώνουν ποτέ αυτοί που τη λεηλατούν. Αποφάσισε μάλιστα να πείσει και τους πλέον δύσπιστους τόσο για τις προθέσεις όσο και για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει για τη διαχείριση μιας ακόμα καταστροφής.

Ωσάν να είναι εξωτερικός παρατηρητής, αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, έδωσε για ακόμα μια φορά ψεύτικες υποσχέσεις για άμεση αποζημίωση των πληγέντων και, φυσικά, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, θυμίζοντας πως περισσότερο αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση παρά κυβερνά. Από τα Χανιά, ο πρωθυπουργός με αφορμή τον εορτασμό για τον Δεκαπενταύγουστο έκανε το μαύρο άσπρο, μιλώντας για «λίγους πολίτες που επλήγησαν από την πυρκαγιά», ενώ κατήγγειλε την αντιπολίτευση για «τοξικότητα και διχασμό».

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και όλους τους εθελοντές που έδωσαν τις τελευταίες ημέρες πολύ δύσκολες μάχες με τις φλόγες στην Αττική, και να διαβεβαιώσω τους -ευτυχώς λίγους- συμπολίτες μας οι οποίοι επλήγησαν από την πυρκαγιά ότι η Πολιτεία θα φροντίσει να κινηθεί τάχιστα ώστε να τους αποζημιώσει». Ωστόσο, ο ίδιος παρέλειψε να διευκρινίσει τον αριθμό των «λίγων συμπολιτών» που επλήγησαν, ενώ φυσικά ξέχασε όποια αναφορά και στη γυναίκα που έχασε τη ζωή της στην επιχείρηση όπου εργαζόταν.

Σύγκρουση

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ήταν λογικό, προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προσωπικά του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος πήρε πάνω του τη σύγκρουση με τον πρωθυπουργό. Αργά το απόγευμα κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθούν μαζί τις πυρόπληκτες περιοχές στην Αττική, προκειμένου να δουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και να συνομιλήσουν με τους πολίτες. «Ισως τότε ο κ. Μητσοτάκης σκεφτεί να αναθεωρήσει κάποιες από τις κυνικές δηλώσεις με τις οποίες βομβαρδίζει την κοινή γνώμη τις τελευταίες μέρες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Λίγες ώρες νωρίτερα, και με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τους… λίγους πληγέντες, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε τα εξής: «100+ καμένα σπίτια, 100.000+ καμένα στρέμματα, 40 χιλιόμετρα καταστροφής. Ποιο είναι το “πολύ” για τον πρωθυπουργό, αν αυτό είναι το “λίγο”;» αναρωτιέται και συνεχίζει: «Ο πρωθυπουργός, ακόμη και ανήμερα του εορτασμού της Παναγίας, εργαλειοποιεί τα πάντα, αδυνατώντας να κατανοήσει το αυτονόητο: ότι οι εικόνες της καταστροφής σε μια ανοχύρωτη πρωτεύουσα δεν είναι ζήτημα λίγων ή πολλών».


Βορειοανατολική Αττική: Αλληλοεπικάλυψη κατά 60% με τη φωτιά του 2009

Η δεύτερη δυσμενέστερη περίπτωση πυρκαγιάς σε καμένη έκταση που έχει εκδηλωθεί στον νομό Αττικής ήταν αυτή στη βορειοανατολική Αττική, μετά την πυρκαγιά του 2009 στην ίδια περιοχή. Αυτό προκύπτει από τη λεπτομερή αποτίμηση των καμένων εκτάσεων από την Επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία κάηκαν συνολικά 9.948 εκτάρια γης (99.480 στρέμματα μεικτής δασικής και περιαστικής δασικής έκτασης). Από αυτά, το 39% της επιφάνειας είναι μεταβατικές δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις, το 26% σκληρόφυλλη βλάστηση, το 19,5% εκτάσεις με αραιή βλάστηση με διάσπαρτη δόμηση, το 12% γεωργικές εκτάσεις και το 3,5% ασυνεχής αστική δόμηση.

Οπως επισημαίνει το Αστεροσκοπείο, ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην πρόσφατη πυρκαγιά με την αντίστοιχη του 2009. Από τη χαρτογράφηση προκύπτει πως η πυρκαγιά του 2009 αναπτύχθηκε με πολύ παρόμοιο τρόπο και έκαψε έκταση ίση με 13.054 εκτάρια (130.000 στρέμματα) δασικής και περιαστικής έκτασης, με τις δύο καμένες εκτάσεις να παρουσιάζουν αλληλοεπικάλυψη κατά ποσοστό 60%. Το γεγονός αυτό κάνει έκδηλη την επιβάρυνση του οικοσυστήματος στην περιοχή, με δυσοίωνες προβλέψεις αναφορικά με τη φυσική αναγέννηση του τοπίου τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές, από το 2017 έως σήμερα έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από 700.000 στρέμματα στο ηπειρωτικό κομμάτι της Περιφέρειας Αττικής. Η συνολική επιφάνεια της Περιφέρειας Αττικής (χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας, των νησιών και του Λεκανοπεδίου) είναι 2.500.000 στρέμματα, οπότε τα τελευταία οκτώ έτη το 26% της συνολικής επιφάνειας έχει καεί από δασικές πυρκαγιές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα