Οι διακοπές της Ούρσουλα «καίνε» τον Κυριάκο

Τα μαντάτα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είναι καλά ούτε από την Ευρώπη. Οι ιδιαίτερες σχέσεις του Ελληνα πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η φιλοξενία της ίδιας και του συζύγου της στα Χανιά πέρυσι το καλοκαίρι είναι αντικείμενο έρευνας από την Ευρωπαία Συνήγορο του Πολίτη.

Στην Ε.Ε., όπως και σε κάθε ευνομούμενη χώρα, οι πολιτικοί δεν μπορούν να λειτουργούν όπως στην Ελλάδα, χωρίς λογοδοσία. Σύμφωνα με το Politico, η Κομισιόν δεν έχει προσκομίσει, ως όφειλε και της ζητήθηκε, κανένα επίσημο έγγραφο για τη φιλοξενία της προέδρου και του συζύγου της στα Χανιά, στην οικία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το αίτημα για την αποστολή εγγράφων ή για δημόσια πρόσβαση στα στοιχεία για την εν λόγω επίσκεψη είχε γίνει αρχικά από την πρώην ευρωβουλευτή Σόφι ιντ Φελντ, ωστόσο η άρνηση της Επιτροπής να δώσει εξηγήσεις προκάλεσε την παρέμβαση της Συνηγόρου του Πολίτη Emily O’ Reilly.

Με αστείες δικαιολογίες απάντησε η Κομισιόν, μάλλον ακολουθώντας την πρακτική Μητσοτάκη, ο οποίος, όταν πρέπει να απολογηθεί για κάποια παρατυπία, «πετάει την μπάλα στην εξέδρα». Η Emily O’ Reilly ζήτησε δημόσια πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τις διακοπές, έπειτα από την καταγγελία της πρώην ευρωβουλευτού Sophie in ‘t Veld, η οποία κατηγόρησε τη Φον ντερ Λάιεν για παραβίαση των συνθηκών της Ε.Ε. Η Επιτροπή απέρριψε το αίτημα για έγγραφα σχετικά με το ταξίδι, λέγοντας ότι δεν είχε «καμία πληροφορία σχετικά με το εύρος του αιτήματός της». Η κριτική που ασκείται στην Κομισιόν και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη συγκεκριμένη επίσκεψη είναι δριμεία και, προφανώς, αντανακλά και στην Ελλάδα. Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιέγραψε τις διακοπές στο σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη το περασμένο καλοκαίρι ως «επαγγελματικό καθήκον»: «Θεωρώ ότι αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων μου ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να οικοδομήσω και να διατηρήσω στενές σχέσεις συνεργασίας με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, και κυρίως με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα