Η αρμόδια τουρκική Αρχή δεν έδωσε τη σχετική άδεια για εορτασμό στις 15 Αυγούστου, αλλά για τις 23/8, ημέρα αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
«Καψώνι» της Αγκυρας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο χαρακτηρίζεται η απόφαση των τουρκικών Αρχών να μην εορταστεί φέτος η καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά. Η αρμόδια τουρκική Αρχή δεν έδωσε τη σχετική άδεια για τις 15 Αυγούστου, όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για την Παρασκευή 23 Αυγούστου.
- Από τον Ν. Σταυρουλάκι
Η σχετική ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει σχετικά χωρίς σχόλιο το γεγονός: «Ανακοινούται ότι κατόπιν αποφάσεως των τουρκικών Αρχών εφέτος παρεσχέθη άδεια τελέσεως Θείας Λειτουργίας εις την Ι. Μονήν Παναγίας Σουμελά κατά την Παρασκευήν, 23 Αυγούστου 2024, ημέραν αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Εννιάμερα της Παναγίας). Της Θείας Λειτουργίας θα προστή ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος».
Υπενθυμίζεται ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια ο εορτασμός της Παναγίας Σουμελά ετελείτο με κατάνυξη στις 15 Αυγούστου, καθώς οι τουρκικές Αρχές έδιναν τη σχετική άδεια. Πιστοί από πολλά μέρη της Ελλάδας προσήλθαν και πέρυσι για να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα της Μεγαλόχαρης, φιλοτεχνημένη από τον ευαγγελιστή Λουκά. Την περσινή θεία λειτουργία παρακολούθησαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, από απόσταση, και πολλοί κάτοικοι της Τραπεζούντας κρυπτοχριστιανοί, καθώς είναι γνωστό ότι εξισλαμισμένοι πληθυσμοί του Πόντου διατηρούν κρυφά τη θρησκεία τους, προκειμένου να μην προκαλέσουν το μένος περιφερόμενων παρακρατικών φανατικών ομάδων Ισλαμιστών.
Να σημειωθεί ότι τελευταία, παρά το κλίμα ελληνοτουρκικής προσέγγισης, η Αγκυρα επιτίθεται με βαναυσότητα στις χριστιανικές θρησκευτικές αξίες, με τελευταίο δείγμα την πρόσφατη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Η ιερή θαυματουργή εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Πόντου έχει περιπλανηθεί στο πέρασμα του χρόνου. Μετά τη φιλοτέχνησή της από τον ευαγγελιστή Λουκά, τοποθετήθηκε σε ιερό ναό στην Αθήνα, όπου παρέμεινε για 300 χρόνια, και έλαβε το προσωνύμιο «Αθηνιώτισσα». Από την Αθήνα βρέθηκε στην Τραπεζούντα σε μία σπηλιά στο όρος Μελά. Οι Πόντιοι ανέφεραν ότι πάνε «στην Παναγία, σου Μελά» (Παναγία στου Μελά). Από την έκφραση αυτή πήρε το σύγχρονο όνομά της Παναγία Σουμελά. Η εικόνα σήμερα βρίσκεται στην Ελλάδα, στην ομώνυμη μονή στο όρος Βέρμιο, έξω από το χωριό Καστανιά, και χιλιάδες πιστοί συρρέουν κάθε χρόνο για να την προσκυνήσουν. Οπως σχετικά ανακοινώθηκε από το Φανάρι, τον Δεκαπενταύγουστο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα βρίσκεται στη γενέτειρά του Iμβρο.