Οι φορείς κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση για την πολυδιαφημισμένη πυροπροστασία. «Ανοχύρωτη η βορειοανατολική Αττική»
Κατώτερος των περιστάσεων αποδείχθηκε ακόμα μία φορά ο κρατικός μηχανισμός, με τους φορείς να κατακευρανώνουν την κυβέρνηση και να ζητούν μέτρα στήριξης και αλλαγή στον σχεδιασμό πρόληψης και πυροπροστασίας.
- Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
«Είναι πρωτοφανές και αδιανόητο μια πυρκαγιά που ξεκίνησε την Κυριακή το μεσημέρι από τον Βαρνάβα να φτάνει μέσα σε ένα 24ωρο, μαίνοντας ανεξέλεγκτη, στα Βριλήσσια και οι φλόγες να μπαίνουν στον αστικό, ιστό προκαλώντας χάος και μεγάλες καταστροφές.
Παρά τις μετεωρολογικές συνθήκες που ήταν γνωστές, η κρατική μηχανή πιάστηκε απροετοίμαστη. Η πολυδιαφημιζόμενη, δε, αντιπυρική θωράκιση, με drones και άλλα προηγμένα τεχνικά μέσα, δεν λειτούργησε και υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτό, που πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν» σχολίασε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Υποστήριξε ότι απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα της Αττικής, προσθέτοντας πως το ΕΕΑ θα ενισχύσει οικονομικά από τις συνδρομές των μελών του κάθε πυρόπληκτη επιχείρηση-μέλος του και όχι μόνο, με το ύψος της ενίσχυσης να ανακοινώνεται τις επόμενες ημέρες.
Για «ανοχύρωτη» βορειοανατολική Αττική κάνει λόγο το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, επισημαίνοντας ότι «εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται, δυστυχώς, πως τα πολυδιαφημιζόμενα μέτρα πρόληψης και πυροπροστασίας δεν ήταν αρκετά και ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων, με αποτέλεσμα πολίτες και επιχειρήσεις να βρεθούν εκτεθειμένοι στις πυρκαγιές, πληρώνοντας βαρύ φόρο, ακόμα και σε ανθρώπινη ζωή». Το ΒΕΑ τονίζει πως το πέρασμα των πυρκαγιών, με τις πρωτοφανείς επιπτώσεις, ακόμα και μέσα στον αστικό ιστό, προκάλεσε βαθιές πληγές σε δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή και παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις να αντεπεξέλθουν εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και με σημαντικά προβλήματα ρευστότητας.
Σημειώνει πως αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα αρχίσουν η καταγραφή των επιχειρήσεων-μελών του επιμελητηρίου που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και η υλοποίηση μιας συνολικής στρατηγικής για να στηρίξουμε την άμεση επιστροφή τους στην κανονικότητα. «Ως χώρα, κράτος και κοινωνία, χρειάζεται επιτέλους να υιοθετήσουμε μια διαφορετική νοοτροπία πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, με σοβαρή αναδιαμόρφωση του σχεδιασμού του κρατικού μηχανισμού και εστίαση στη διάσωση του φυσικού μας πλούτου, που χρόνο με τον χρόνο απομειώνεται» καταλήγει το ΒΕΑ.
Οι δασολόγοι
Τα μεγάλα κενά στην πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών αναδεικνύει από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημόσιων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), υποστηρίζοντας ότι ακόμα μία φορά επιβεβαιώνονται οι απόψεις της σχετικά με τη διαχείριση των δασών, την πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών. «Οταν δεν υπάρχει από μεριάς της Πολιτείας η απαραίτητη προετοιμασία στο στάδιο της πρόληψης όσο και ο απαραίτητος μηχανισμός κατά την καταστολή, οι δασικές πυρκαγιές γίνονται ανεξέλεγκτες, καταστρέφοντας τον δασικό πλούτο της χώρας και με πολλές παράπλευρες απώλειες, όπως αυτές που βιώσαμε ακόμα μία φορά στην πρόσφατη πυρκαγιά της βορειοανατολικής Αττικής» αναφέρει η ΠΟΓΕΔΥ.
Χαρακτηρίζει αναγκαία τη λήψη σοβαρών προληπτικών μέτρων, όπως η διαχείριση των δασών, αλλά και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, το οποίο θα εκπονηθεί με καθαρά επιστημονικά κριτήρια από ανθρώπους της δασικής υπηρεσίας, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Είναι καιρός η Πολιτεία και κυρίως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να λάβει υπόψη της τις εισηγήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς από τα αρμόδια δασικά συνδικαλιστικά όργανα για την πλήρη οργάνωση της δασικής υπηρεσίας, υλοποιώντας άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση: 1) άμεση στελέχωση όλων των δασικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, 2) άμεση πρόσληψη όλων των επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ δασολόγων και σασοπόνων εντός του έτους 2024, 3) άμεση έκδοση της εφαρμοστικής εγκυκλίου που θα εξειδικεύει τις λεπτομέρειες του έργου των Υποστηρικτικών Ομάδων Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών μεγάλης έκτασης, καθώς το ύψος και τον τρόπο αποζημίωσης των μελών αυτής και 4) άμεση έκδοση της ΚΥΑ για τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Καθολική στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν ζητά η ΓΣΕΒΕΕ
Ολοκληρωμένη και καθολική αντιμετώπιση ζητά από την κυβέρνηση η ΓΣΕΒΕΕ, λέγοντας πως στόχος θα πρέπει να είναι να μη χαθεί ούτε μία επιχείρηση εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών και της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στους επτά δήμους από όπου πέρασε η φωτιά, φτάνοντας μέσα στον αστικό ιστό και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.
Μεταξύ άλλων, η συνομοσπονδία θεωρεί απαραίτητη την πλήρη αποζημίωση των επιχειρήσεων που επηρεάζονται άμεσα από την καταστροφή και απαλλαγή (όχι μόνο αναστολή) από την καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ για όσους επαγγελματίες αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές, με μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου και με πλήρες δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας. Ζητά επίσης απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες των περιοχών για το τρέχον έτος, απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους, παροχή δυνατότητας υπαγωγής σε ρύθμιση για οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Παράλληλα, να εξεταστεί η παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μετεγκατάσταση κ.ο.κ.) ή αναστολή αναγγελίας στον «Τειρεσία» για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια, ειδική ρύθμιση-παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές, όπως και απελευθέρωση πόρων από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών.