Πλήγμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη το άρθρο του επικεφαλής της ΑΔΑΕ: Οι εισαγγελικές διατάξεις δεν είναι ανέλεγκτες, τονίζει
Ηχηρό ράπισμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στις αντιθεσμικές μεθοδεύσεις της με φόντο τη σκανδαλώδη υπόθεση των υποκλοπών από τον Χρήστο Ράμμο. Με άρθρο-παρέμβασή του στο Syntagma Watch, ο επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο οποίος υπενθυμίζεται πως στοχοποιήθηκε όσο κανείς από το Μέγαρο Μαξίμου, απαντά ουσιαστικά στο προκλητικό πόρισμα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές, μέσω του οποίου επιχειρήθηκε να βγουν λάδι όλοι οι κυβερνητικοί. Ο Χρήστος Ράμμος στέκεται στο ζήτημα που αφορά τη νομιμότητα των διατάξεων άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας, αναλύοντας τη διαφορά μεταξύ νόμιμου και νομότυπου, και καταρρίπτοντας το επιχείρημα του Αρείου Πάγου ότι οι παρακολουθήσεις μέσω ΕΥΠ είναι νόμιμες, αρκεί να υπάρχει η σχετική εισαγγελική διάταξη. Ο Χρήστος Ράμμος επιμένει ότι οι εισαγγελικές διατάξεις δεν είναι ανέλεγκτες, αλλά αντιθέτως υπόκεινται και αυτές σε έλεγχο, κατά τρόπο ανάλογο του ακυρωτικού ελέγχου που ασκεί το ΣτΕ σε αποφάσεις της Διοίκησης, δηλαδή ελέγχονται εάν είναι επαρκώς αιτιολογημένες και τεκμηριωμένες.
Γι’ αυτόν τον λόγο επισημαίνει ότι μπορεί να μην υπάρχει ρητή πρόβλεψη αιτιολόγησης των διατάξεων άρσης του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι αιτιολογημένες και μέσα στον φάκελο κάθε απόφασης να περιλαμβάνονται επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν τη σχετική απόφαση. Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής επισημαίνει ότι η ΑΔΑΕ μπορεί με βάση το θεσμικό πλαίσιο και την αποστολή της να κάνει έναν τέτοιο έλεγχο της επαρκούς ή όχι αιτιολογίας τέτοιων αποφάσεων, ξεκαθαρίζοντας πως θα μπορούσε να ελέγχει εάν στην αίτηση από την ΕΥΠ ή την Αντιτρομοκρατική για άρση απορρήτου περιλαμβάνεται όντως ένας τηλεφωνικός αριθμός ή κάποιο στοιχείο επικοινωνίας, ότι η άρση του απορρήτου έγινε όντως για τον αριθμό αυτό και όχι για κάποιον άλλο και βεβαίως ότι παρέχονται όντως λόγοι δημόσιου συμφέροντος που δικαιολογούν τη λήψη του μέτρου της άρσης του απορρήτου.
«Ανένδοτοι» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο
Αποφασισμένα να κρατήσουν στην επικαιρότητα το ζοφερό σκάνδαλο των υποκλοπών που μεθοδεύτηκε υπό τη νοσηρή καθοδήγηση του Μαξίμου δηλώνουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η εκπρόσωπός του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά, που αναφέρθηκε χθες στην απόρριψη από τη Ν.Δ. του αιτήματος της αντιπολίτευσης για κλήση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη και του αντιεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση που επιχειρούν εξόφθαλμα να «μπαζώσουν» το σκάνδαλο, έκανε λόγο για «έωλα επιχειρήματα» της κυβερνητικής πλειοψηφίας προκειμένου να βάλει «εμπόδια στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης για διαφάνεια στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, επιβεβαιώνοντας απολύτως τη συνειδητή προσπάθεια της κυβέρνησης για συγκάλυψη και κουκούλωμα της δυσώδους αυτής υπόθεσης». Οπως υποσχέθηκε, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τον αγώνα υπεράσπισης της δημοκρατίας, του Συντάγματος και των αρχών ενός κράτους δικαίου τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία. Ας μην επαναπαύεται λοιπόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρώντας ότι σε πολιτικό επίπεδο το θέμα υποκλοπές έχει αρχειοθετηθεί».
Από την πλευρά του ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε: «Αν θεωρούν ότι όλο αυτό θα περάσει ή θα αρχειοθετηθεί ή θα ξεχαστεί -επειδή η ηγεσία του Αρείου Πάγου έκρινε ότι τέσσερις ιδιώτες μια ωραία πρωία αποφάσισαν να παρακολουθήσουν το πολιτικό σύστημα και τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας για να περάσει η ώρα τους και όχι γιατί είχαν συγκεκριμένη εντολή να το κάνουν αυτό-, εγώ σας διαβεβαιώνω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα το επιτρέψει αυτό ούτε να ξεχαστεί και κυρίως ούτε να αφεθεί η παραμικρή υπόνοια ότι μπορεί να επαναληφθεί στην Ελλάδα εν έτει 2024. Αυτά μας γυρνάνε, εννοείται, πίσω».