Φάμελλος: «Παύλο, δεν ανήκεις πλέον εδώ»

Πώς ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ευγενικά την έξοδο στον Πολάκη

«Κόκκινη κάρτα» έβγαλε στον Πολάκη ο πρόεδρος της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος. Την ώρα που ο παραζαλισμένος Κρητικός αναζητούσε στήριγμα στους συντρόφους του της Κ.Ο., που συνεδρίαζε εκείνες τις ώρες, για να παίξει το τελευταίο του χαρτί, ο επικεφαλής της ομάδας τον πλησίασε και του έδειξε ευγενικά την έξοδο, λέγοντας: «Παύλο, δεν ανήκεις πλέον εδώ».

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Λίγα λεπτά νωρίτερα αφότου ανακοινώθηκε στη Βουλή η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα (αλλά όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ), ο Παύλος Πολάκης είχε ζητήσει τον λόγο στην αίθουσα της Ολομέλειας, προκειμένου, όπως είπε, να απαντήσει «επί προσωπικού». Οταν κατάλαβε ότι το αίτημά του προσέκρουε στην ακαμψία του προεδρεύοντος Γ. Λαμπρούλη, ο οποίος έδωσε τον λόγο σε άλλον ομιλητή, αποχώρησε θυμωμένος και φωνάζοντας: «Τον λόγο έχει ο ελληνικός λαός»!

Στο άκουσμα της διαγραφής του ο Παύλος Πολάκης πήγε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα ζητώντας να τον δει, αλλά εκείνος προσποιήθηκε, σύμφωνα με κάποιους, ότι είχε φύγει, έχοντας όμως προηγουμένως ανακοινώσει στέρηση μισθού στον πρώην υπουργό. «Ποινή έπρεπε να βάλει σε συνεργάτες υπουργών που κοροϊδεύουν, όχι σε μένα» ανέφερε σε δημοσιογράφους ο αποσταθεροποιημένος Πολάκης.

Πικρία

Αμέσως μετά ανέβηκε στην αίθουσα της Γερουσίας, όπου συνεδρίαζε η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια ύστατη προσπάθεια να αναζητήσει συμμάχους, με τον Σωκράτη Φάμελλο να προσπαθεί να τον αποτρέψει. «Παύλο, δεν είσαι πλέον μέλος της Κ.Ο., δεν μπορείς να συμμετέχεις στη διαδικασία» του είπε σε φιλικό, αλλά αποφασιστικό τόνο. «Ημουν, είμαι και θα παραμείνω ΣΥΡΙΖΑ, κοιτάτε το δάχτυλο, και όχι το φεγγάρι» απάντησε με πικρία εκείνος και βγήκε από την αίθουσα. Λίγο αργότερα ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής έστειλε εμπύρετο τελεσίγραφο στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας: «Δεν σταματώ, πάρτε το χαμπάρι. Μόνο ο λαός διαγράφει», ενώ κάνει λόγο για «στήσιμο κανονικό».

Στους διαδρόμους της Βουλής και στις κάμερες, που είναι μόνιμα στημένες έξω από την κεντρική είσοδο, ο αποσυνάγωγος Πολάκης δεν έχανε την ευκαιρία να υπερασπίζεται το δίκιο του, δείχνοντας ότι δεν τον άγγιζε η πραγματικότητα. «Είπα στον Γεωργιάδη ότι δεν περνά ο εκβιασμός στους γιατρούς, οι επιτάξεις έχουν αποτέλεσμα αντιδράσεις και η μόνη λύση είναι να τριπλασιαστούν οι αμοιβές. Σε αυτήν τη φάση υπήρχε η κυρία συνεργάτιδα, που όση ώρα αναδείκνυα σκάνδαλο, είχε διαρκώς υποτιμητική όψη. Ηταν πολύ εκνευριστικό» δήλωνε.

Οπως δικαιολογούνταν: «Της είπα “μη στρίβετε τη μούρη σας, αλήθειες λέω”. Να μη ζητάει καμία συγγνώμη η Λινού για μένα, αλλά για τον εαυτό της για ό,τι κάνει. Παίρνω την ευθύνη για όσα έχω κάνει. Ενώ συμβαίνουν αυτά και αποκαλύπτουμε τεράστια πράγματα, κάποιοι κοιτάνε το δάχτυλο, αντί να πουν στην κυρία “καθίστε όμορφα”, κοιτάνε το δάχτυλο, και όχι το φεγγάρι». Είναι φανερό ότι η αποπομπή του -καθυστερημένη, σύμφωνα με τη γνώμη που συμμερίζονται πολλοί στις τάξεις των βουλευτών και των στελεχών- δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα, που υπερβαίνουν τις γραμμές του φθίνοντος ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πολάκης καιρό τώρα παροτρύνεται από φανατικούς οπαδούς του, που εκφράζουν, όπως σχηματικά λέγεται, τη «λαϊκιστική πτέρυγα» του ΣΥΡΙΖΑ, «να κάνει το βήμα» και να ιδρύσει δικό του κόμμα, το οποίο δυνητικά μπορεί να έχει οριζόντια απήχηση στην ελληνική κοινωνία.

Βαθύ ρήγμα

Ακόμα και αν δεν καταφέρει να περάσει το κατώφλι του εκλογικού νόμου για την είσοδο στη Βουλή, θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει βαθύ ρήγμα, καθόσον θα αφαιρέσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήδη φυλλορροεί, ραγδαία από τα αριστερά του, μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων, που έχει γαλουχηθεί με την επιθετική ρητορική του Χανιώτη βουλευτή. Στη συνεδρίαση της άκεφης και συνοφρυωμένης Κ.Ο. ο Στέφανος Κασσελάκης -εμφανώς δύσθυμος- απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο γεγονός. «Ποτέ δεν ήταν εύκολα τα πράγματα για το κόμμα μας» τόνισε σε μια άσκηση θάρρους και στηλίτευσε «τακτικισμούς και ατομικές ατζέντες»…

Ολοι πρόσεξαν, άλλωστε, ότι στη χθεσινή εισήγησή του προς τα μέλη της Κ.Ο. ο Σ. Κασσελάκης, που βλέπει τις δυνάμεις του να μειώνονται δραματικά, εγκατέλειψε την προσφιλή του προσφώνηση «κυρίες και κύριοι» και επέμενε να αποκαλεί τους βουλευτές «συντρόφισσες και σύντροφοι», μήπως και τονώσει τα ξεθωριασμένα αριστερά χαρακτηριστικά του κόμματος… Η θέση του, πάντως, από χθες -αντικειμενικά- έγινε δυσκολότερη. Λιγοστεύουν οι «φίλοι» και πληθαίνουν οι εσωκομματικοί αντίπαλοι…


Η Κουμουνδούρου με ένα λιτό ανακοινωθέν δημοσιοποίησε τη διαγραφή του

Με ένα λιτό ανακοινωθέν, η Κουμουνδούρου ανακοίνωσε αργά χθες το απόγευμα, λίγο προτού αρχίσει η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ότι ο Παύλος Πολάκης «τίθεται εκτός Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ». Είχε προηγηθεί φραστική επίθεση του Πολάκη κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, την οποία ο Πολάκης έψεξε ότι έκανε απαξιωτικούς μορφασμούς σε όσα ο ίδιος έλεγε.

«Μη στρίβετε τη μούρη σας, κυρία μας. Σε σας το λέω. Εχετε ένα μόνιμο όχι χαμόγελο, ένα στρίψιμο του στόματος εν είδει απαξίας. Μην το κάνετε αυτό, το έχετε ξανακάνει και είναι εκνευριστικό. Εχετε μια κυρία συνεργάτη του υπουργού που έχει ένα μόνιμο στριφογύρισμα του προσώπου απαξίας. Είναι εκνευριστικό να το βλέπω». Η συνεδρίαση πήρε στη συνέχεια ασυνήθιστη τροπή, όταν ο Αθηνά Λινού, καταξιωμένη γιατρός και επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με δάκρυα στα μάτια ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για τη σκαιά συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη.

«Θέλω να ζητήσω προσωπικά συγγνώμη από τη συνάδελφο που υπέστη αυτή τη μορφή βίας και νομίζω ότι δεν μπορούμε να επιτρέπουμε τέτοια συμπεριφορά, δεν έχει σημασία από ποιον προέρχεται, σε καμία γυναίκα και κανέναν άνθρωπο» δήλωσε βαθιά συγκινημένη. Η κλεψύδρα για τον Π. Πολάκη είχε ήδη αδειάσει. Υστερα από εισήγηση του προέδρου του κόμματος, ανακοινώθηκε ότι ο βουλευτής τίθεται εκτός της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα