Οι επικύψεις Κυριάκου έχουν εκτοξεύσει το θράσος του Ερντογάν

Εθεσε χθες εκ νέου ζήτημα μειονότητας στη Θράκη και χαρακτήρισε την εισβολή στην Κύπρο ειρηνευτική επιχείρηση

Η υποχώρηση είναι μια κίνηση αποδεκτή, όταν γίνεται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής. Οταν όμως η υποχώρηση είναι άτακτη, τότε δεν μπορούμε παρά να μιλάμε για ακόμα μία εθνική υποχώρηση. Δυστυχώς, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει γίνει συνώνυμο του κατευνασμού, των υποχωρήσεων και της διαλλακτικότητας έναντι του καθεστώτος Ερντογάν. Αποτέλεσμα αυτής της συνειδητής επιλογής, που ακόμα μία φορά έλαβε χώρα στα ανοιχτά της Κάσου και της Καρπάθου, είναι η δυναμική επανεμφάνιση της Αγκυρας, το άνοιγμα της βεντάλιας των τουρκικών διεκδικήσεων και φυσικά η απομείωση του γεωπολιτικού αποτυπώματος της χώρας.

Συγκεκριμένα, η απόφαση της κυβέρνησης να μη σηκώσει το γάντι στις τουρκικές προκλήσεις είχε ως αποτέλεσμα ο Τούρκος πρόεδρος να θέσει χθες εκ νέου ζήτημα μειονότητας στη Θράκη, αλλά και να χαρακτηρίσει την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ειρηνιστική επιχείρηση. Κατά συνέπεια, και ενώ η Ελλάδα βρίσκεται «εγκλωβισμένη» στα ήρεμα νερά του Αιγαίου, ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε τη μουσουλμανική μειονότητα τουρκική, χαρακτήρισε την εισβολή στη Κύπρο ειρηνευτική, λέγοντας χαρακτηριστικά πως στις Ιουλίου 1974 η Τουρκία έσπασε τα βρώμικα και αιματοβαμμένα χέρια που άπλωσαν κατά του τουρκοκυπριακού λαού, ενώ, τέλος, προεξόφλησε πως δεν θα διστάσει να βγάλει ξανά στην ανατολική Μεσόγειο τα τουρκικά πλοία, τονίζοντας πως «η Τουρκία παρακολουθεί όλα τα βήματα που κάνει η Ελλάδα και επεμβαίνει σε περίπτωση ανάγκης».

Με άλλα λόγια, σε μόλις τρεις ημέρες η Τουρκία έχει ζητήσει την απομάκρυνση του Νίκου Δένδια με ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, έχει επαναφέρει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο με το δίκαιο των… ερπυστριοφόρων, έθεσε εκ νέου το ζήτημα της μειονότητας, ενώ προεξόφλησε πως η κυβέρνηση θα βρίσκεται υπό τη στενή της επιτήρηση. Και το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι πώς μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει στον ελληνοτουρκικό διάλογο και στο δήθεν καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Ποια στρατηγική ακολουθεί και κυρίως με ποιον απώτερο στόχο, αλλά και φυσικά τι δεσμεύσεις έχει από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να ανέχεται αυτό το κρεσέντο προκλήσεων από την Αγκυρα, μένοντας επί της ουσίας αμέτοχη και απαθής; Τα ερωτήματα αυτά γιγαντώνονται αν αναλογιστεί κάποιος το γεγονός πως η απάντηση της Αθήνας σε αυτή την πρωτοφανή κλιμάκωση είναι οι διαρροές του υπουργείου Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με το Κυπριακό, το ΥΠΕΞ ανέφερε πως «η διαιώνιση του σημερινού status quo, της κατοχής του ενός τρίτου του νησιού, και η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελούν λύσεις. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη λύση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προβλέπουν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και της προσωπικής του απεσταλμένης για την επανένωση του νησιού».

Σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, σημείωσε πως «τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας. Ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών δεν τίθενται, ούτε θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση». Το εντυπωσιακό είναι πως χθες ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, δεν βρήκε να πει έστω μισή λέξη για τις τουρκικές προκλήσεις, με τους πλέον δύσπιστους να σκέφτονται πως ο πρωθυπουργός τίμησε τον λόγο του έναντι του Ερντογάν.


Παρέμβαση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Μπορεί εντός των συνόρων το ΠΑΣΟΚ να δοκιμάζεται από την κούρσα διαδοχής, όμως στο εξωτερικό η πράσινη ευρωομάδα κινείται στον δρόμο της υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος. Ετσι, οι ευρωβουλευτές Γ. Μανιάτης, Ν. Παπανδρέου και Σ. Αρναούτογλου έστειλαν επιστολή στον ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, όπου ζητούν την παρέμβαση της Ε.Ε. για την προστασία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.


Το ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο που επιθυμεί ο Μητσοτάκης

Στο… όργιο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρώπης έπειτα από την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν αναφέρεται το Politico, το οποίο μάλιστα φιλοξενεί και δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο το οποίο επιθυμεί.  «Σίγουρα, θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που να αναδεικνύει, αφενός, την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα οικονομικά, αλλά και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο. 

Μάλιστα, ερωτηθείς εάν η χώρα μας στοχεύει στον νεοσύστατο ρόλο του Επιτρόπου της Μεσογείου, ο πρωθυπουργός υποστήριξε: «Δεν λέω αυτό, αλλά λέω ότι υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να ταιριάζουν. Σίγουρα, πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να έχουμε έναν Επίτροπο για τη Μεσόγειο. Υποθέτω ότι τελικά θα είναι μια μεσογειακή χώρα. Δεν σηκώνω το χέρι μου, επειδή υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα για εμάς και στο τέλος της ημέρας είναι μια απόφαση που λαμβάνεται από την πρόεδρο». 

Αυτό που προκαλεί αίσθηση πάντως είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Βουλή αυτή τη φορά, και όχι μέσω συνέντευξης, επέλεξε να διαψεύσει ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές, δίχως ωστόσο να υπάρχει κάποιο τέτοιο σενάριο το οποίο να κυκλοφορεί εσχάτως. Παρεμβαίνοντας στην ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια για τα πενήντα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το 2027, «όταν θα ξανασυναντηθούμε στις κάλπες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα θα είναι πολύ καλύτερη από σήμερα, χαρακτηρίζοντας ως μονόδρομο η χώρα να τεθεί σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης και θέτοντας ως νούμερο ένα στόχο τη σύγκλιση με τις πιο αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα