Το αφήγημα για «ήρεμα νερά» πνίγηκε στην Κάσο

Την ώρα που η Αγκυρα έστηνε σκηνικό έντασης στο νησί με πέντε πολεμικά, ο Μαρινάκης μιλούσε για… διάλογο

Νότια της Κάσου και της Καρπάθου ξεγυμνώθηκε χθες όλο το κυβερνητικό αφήγημα περί ενίσχυσης της χώρας, της αποτρεπτικής της ισχύος, αλλά και του αναβαθμισμένου γεωπολιτικού της αποτυπώματος. Στην πραγματικότητα, αποδείχθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως η κατευναστική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι της Τουρκίας αλλά και η πολιτική του δεδομένου συμμάχου έναντι της Ευρώπης μάς έχει μετατρέψει στον καρπαζοεισπράκτορα της ανατολικής Μεσογείου.

Η Ρώμη, για να ποντίσει καλώδια μισό μίλι εκτός των χωρικών υδάτων της χώρας, ζήτησε την άδεια της Τουρκίας, αποδεχόμενη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η Αγκυρα, σε απάντηση και επειδή ζητήθηκε και η άδεια της Αθήνας, προχώρησε στην αποστολή πέντε φρεγατών στην περιοχή, στήνοντας πρόβα επανάληψης του ταραγμένου καλοκαιριού του 2021. Αντίθετα, η Αθήνα και η ελληνική κυβέρνηση έστειλαν μόλις δύο φρεγάτες, επέμειναν στο πνεύμα διαλόγου και ζήτησαν την αποκλιμάκωση της έντασης για να μη χαλάσουν τα «ήρεμα νερά» του Αιγαίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μάλιστα, έδειχνε να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, την ώρα που οι Τούρκοι ανέβαζαν το θερμόμετρο στο Αιγαίο, δείχνοντας το πραγματικό τους πρόσωπο. «Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα ότι επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Ο διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία, δεν σημαίνει αφέλεια. Επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά στον διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ερωτήματα

Και τα ερωτήματα που τίθενται είναι αμείλικτα. Πρώτον, στο καλό κλίμα και στα «ήρεμα νερά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν εξασφαλίστηκε ούτε η απενεργοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου; Δεύτερον, δεν έχει υπάρξει ούτε η μίνιμουμ συμφωνία που λέει πως μισό μίλι πέρα από τα χωρικά μας ύδατα δεν είναι αυτονόητο πως μιλάμε για ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ; Τρίτον, στην κινητοποίηση των τουρκικών πλοίων γιατί υπήρξε τόσο αργή αντίδραση; Υπήρξε καθυστέρηση στην έλευση των πληροφοριών ή συνειδητή προσπάθεια αποφυγής της έντασης με την ψευδαίσθηση πως οι Τούρκοι θα αποχωρήσουν σύντομα; Τέταρτον, στην παρουσία των Τούρκων με πέντε φρεγάτες απαντήσαμε μόνο με δύο;

Σημειωτέον, νότια της Κάσου έχουν αναπτυχθεί η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και η κανονιοφόρος «Αήττητος», μαζί με ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος. Απέναντι βρίσκονται οι τουρκικές φρεγάτες «Gοkova» και «Gοksu» κλάσης Gabya, η κορβέτα «Beykoz» κλάσης Burak και ακόμη δύο τουρκικά πολεμικά πλοία, που συμμετείχαν στη φιέστα Ερντογάν στην Κύπρο.

Οι στοχεύσεις

Οσον αφορά τις στοχεύσεις της Τουρκίας, είναι προφανές ότι η Αγκυρα επιχειρεί να επιβάλει επί του πεδίου το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τη διεκδίκηση επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αυτό φαίνεται από το γεγονός πως από το ιταλικό σκάφος Ievoli Relume ζητήθηκε να μην προχωρήσει στην ολοκλήρωση των εργασιών του, καθώς -όπως υποστήριξαν- πρόκειται για περιοχή της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Συγκεκριμένα, η παρουσία του ιταλικού ερευνητικού «Ievoli Relume» προκάλεσε αρχικά την ανάπτυξη δύο φρεγατών και μιας κορβέτας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού («Gokova», «Gokcu» και «Beykoz»), σε περιοχή η οποία βρίσκεται μόλις έξω από τα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ Κάσου και Καρπάθου.

Απάντηση

Η ελληνική απάντηση ήταν αρχικά με την παρουσία της κανονιοφόρου «Αήττητος» και στη συνέχεια με την αποστολή της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς». Τα δύο ελληνικά πολεμικά πλοία βρέθηκαν στα στενά Κάσου – Καρπάθου, σε ικανή δηλαδή απόσταση από τις έρευνες του ιταλικού πλοίου.

Η Τουρκία, όμως, συνέχισε να ενισχύει τις δυνάμεις της στην περιοχή, καθώς μετά τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας έφτασαν στην ίδια περιοχή άλλες δύο πυραυλάκατοι, με την Αθήνα να μην επιλέγει περαιτέρω κλιμάκωση, στέλνοντας και ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού. Σημειώνεται ότι το «Ievoli Relume» κινείται βάσει NAVTEX του σταθμού Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας (693/24), με στόχο επιχείρηση έρευνας για την εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα