Υβρεις αντί απαντήσεις από την κυβέρνηση!

Ιταμή επίθεση Μαρινάκη στη «δημοκρατία» επειδή στηλίτευσε την επιλογή του πρωθυπουργού να υπακούσει στην εντολή Ερντογάν

Τελικά ο πρωθυπουργός δεν είναι μόνο αποχαυνωμένος, αλλά και… κρυπτόμενος. Ακόμα μια φορά η κριτική φαίνεται πως πέφτει βαριά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στο καθεστώς που επιχειρεί να εγκαθιδρύσει εντός των συνόρων, με αποτέλεσμα να αντιδρά -ξανά- ως πορφυρογέννητος πρίγκηψ στην κριτική που δέχεται από την εφημερίδα «δημοκρατία» για την ανεμική εμφάνισή του στην Κύπρο.

Ο εκνευρισμός του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει αποδείξει πως έχει αλλεργία στην κριτική, φαίνεται πως ήταν διάχυτος. Για αυτόν προφανώς τον λόγο έκανε αυτό που συνηθίζει πάντα: δηλαδή να δίνει εντολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να καθυβρίζει τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης, που αμφισβητούν τον… αλάθητο Μητσοτάκη και, ούτε λίγο ούτε πολύ, να δηλώνει -σαν κρατικός υπάλληλος της Βόρειας Κορέας- πως εξυπηρετούν αλλότριους στόχους. Οσα δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του κρυπτόμενου Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορούσαν να μείνουν στην Ιστορία. Δύσκολα, άλλωστε, θα μπορούσε κάποιος να ανακαλέσει τόσο μεγάλη απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, η οποία όμως να μην εμπεριέχει έστω και μισή λέξη για την ουσία της υπόθεσης. «Η θέση της κυβέρνησης είναι η εθνική, αυτήν ακολουθεί το σύνολο των μελών της κυβέρνησης. Με ενιαία γραμμή η κυβέρνηση τοποθετείται σε κάθε ευκαιρία» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παριστάνοντας πως δεν κατανοεί τη διαφορετική γραμμή που εκφράζουν οι Δένδιας και Γεραπετρίτης στα εθνικά ζητήματα.

Μάλιστα, ο Παύλος Μαρινάκης, ούτε λίγο ούτε πολύ, υπογράμμισε το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στους εορτασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας πως για πρώτη φορά έδωσε σε αυτούς το «παρών» Ελληνας πρωθυπουργός. Μάλιστα, σε πολύ έντονο ύφος συμπλήρωσε πως «η ιστορία δεν θα γραφτεί ξανά». «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εθνική θέση με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Είναι λυπηρό να υπάρχουν μέσα στη χώρα που υιοθετούν την τουρκική προπαγάνδα χωρίς καλά καλά να έχουν ακούσει την ομιλία του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέρα από πρόεδρος της Ν.Δ., είναι και πρωθυπουργός. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν κάποιοι μέσα στην Ελλάδα που να μιλάνε έτσι, υιοθετώντας και αποδεχόμενοι αυτό που λέει ο Ερντογάν» τόνισε, παίζοντας ξανά το χαρτί του εσωτερικού εχθρού, μια πρακτική τόσο παλιά αλλά και τόσο χυδαία. Μάλιστα, χαρακτήρισε και όσους επισημαίνουν τα αυτονόητα πως έχουν τον ρόλο του χρήσιμου ηλιθίου, επαναφέροντας την ανάγκη να δούμε τα όρια, όπως χαρακτηριστικά είπε. Αλήθεια, όμως, για ποια δημοσιογραφικά όρια μπορεί να μιλήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της λίστας Πέτσα και της θέσης 108 στην ενημέρωση;

Μέτωπο

Ο λόγος που ακόμα μια φορά η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει μέτωπο με τη «δημοκρατία» έχει να κάνει με το γεγονός πως είναι η εφημερίδα η οποία πρώτη κατήγγειλε την αφωνία της κυβέρνησης στην ωμή παρέμβαση του Ερντογάν, ακόμα και τη μαύρη επέτειο των 50 χρόνων Κατοχής της Κύπρου. Αν και αργοπορημένη, έντονη ήταν και η αντίδραση της αντιπολίτευσης. Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, η Βούλα Κεχαγιά «καταδίκασε απερίφραστα τις τουρκικές φιέστες μίσους στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, όπως και τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση «να αντιδράσει σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου οι νέες προκλήσεις να έχουν αντίκτυπο στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Σημείωσε, μάλιστα, πως «απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα η κυβέρνηση οφείλει σθεναρά να διεκδικήσει η όποια βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να συνοδεύεται με προσπάθεια για συμμόρφωση της Τουρκίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού». Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Βελόπουλος θίγει τη σιωπή Μητσοτάκη για τις αποκαλύψεις Ερντογάν αναφορικά με τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για αποφυγή προκλητικών δηλώσεων, μιλώντας για ενδοτική και εθνικά επικίνδυνη στάση. Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε πως με τη δεδομένη στάση της Τουρκίας είναι πολύ δύσκολη η όποια διαδικασία εξεύρεσης λύσης. «Οταν ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτηρίζει “ειρηνική επιχείρηση” τον “Αττίλα”, που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς και μια τεράστια καταστροφή, καταλαβαίνουμε ότι οι ελπίδες είναι λιγοστές. Δυστυχώς, η Τουρκία παραμένει αμετανόητη» τόνισε.


Βέλη από τον Χριστοδουλίδη κατά Τουρκίας

Βέλη κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας όμως πως θα κάνει τα πάντα ώστε η Μεγαλόνησος να μπορέσει να ενωθεί ξανά. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν άφησε αναπάντητες τις προκλήσεις Ερντογάν, τονίζοντας πως αντικατοπτρίζουν την αδυναμία του. «Δεν μπορώ να γνωρίζω τις προθέσεις του κ. Ερντογάν, αλλά σίγουρα είναι ένδειξη αδυναμίας να προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις.

Εξάλλου, είδαμε και στην πράξη τις προσπάθειες της Τουρκίας, για παράδειγμα, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία παρουσίασε και στη συνέχεια υλοποίησε τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα, η γνωστή πρωτοβουλία Αμάλθεια, που χαιρετίστηκε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, τις απεγνωσμένες προσπάθειες του κ. Ερντογάν να το αποτρέψει. Δεν τα κατάφερε, όπως και πολλές άλλες πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ωφέλιμες αποφάσεις

Ο ίδιος όμως δήλωσε αποφασισμένος να λάβει τολμηρές, αλλά ωφέλιμες αποφάσεις, που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη λύση και επανένωση της Κύπρου, ξεκαθαρίζοντας πως «γι’ αυτό και η μη λύση δεν είναι λύση και η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού».

Παράλληλα μίλησε και για την πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, λέγοντας πως μόνο θετικά μπορεί να επενεργήσει στο Κυπριακό. «Εξάλλου, δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό. Είμαι ενθαρρυμένος από το γεγονός ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης έθεσε πάλι το θέμα της ανάγκης επανέναρξης των συνομιλιών και επίτευξης προόδου στο Κυπριακό σε σχέση και με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων».


Ο Γεραπετρίτης ανακάλυψε κινητικότητα στο Κυπριακό

Χείριστες εντυπώσεις προκαλεί η στάση του Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος μόλις μία ημέρα από τα ελεεινά σχόλια του ψυχικά ασταθούς ψευτοσουλτάνου Ερντογάν εις βάρος του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια πρόσθεσε και αυτός το… λιθαράκι του, ισχυριζόμενος ότι παρέλαβε από εκείνον το Κυπριακό σε πλήρη ακινησία, αλλά τώρα, χάρη προφανώς στις δικές του προσπάθειες, παρατηρείται οργασμός διπλωματικής κινητικότητας.

Το πιθανότερο, εικάζουν καγχάζοντας στους διαδρόμους του ΥΠΕΞ, είναι ότι ο αδαής περί τις εξωτερικές υποθέσεις Γεραπετρίτης, που λύγισε τη μέση του σκύβοντας μέχρι τα πατώματα στη θέα του Ερντογάν, όταν επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα, είναι ότι τελεί εν πλήρει συγχύσει αθώος.

Ανοικτός εκβιασμός

Συγχέει, όπως παρατηρούν, τον ανοικτό εκβιασμό που ξεδιπλώνεται προς την πλευρά Αθήνας και Λευκωσίας, ώστε να συρθούν σε ολέθριο συμβιβασμό υπό την ωμή απειλή «είναι η τελευταία σας ευκαιρία!» με μια προσπάθεια εθνικών προτεραιοτήτων, η οποία θα άρχιζε από την αποχώρηση του τουρκικού στρατού κατοχής και των εποίκων και την κατάργηση του αποικιοκρατικού καθεστώτος των εγγυήσεων. «Πριν από έναν χρόνο βρισκόμασταν σε μια φάση σχετικής ακινησίας, αδράνειας, όπου το Κυπριακό δεν συζητείτο στα διεθνή φόρα. Είχε περιέλθει σε μία σχετική ύπνωση. Εκτοτε έχουμε μία σειρά από γεγονότα, τα οποία επαναφέρουν το Κυπριακό στην πρώτη γραμμή της διεθνούς προσοχής, στην πρώτη γραμμή της διεθνούς παράστασης» είπε ο Γεραπετρίτης (ΝΕΤ).

Πρόσθεσε, δε, με αδικαιολόγητο στόμφο ότι «στον ΟΗΕ πλέον έχει προτεραιοποιηθεί το θέμα του Κυπριακού. Με την προσωπική φροντίδα του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος διόρισε προσωπική απεσταλμένη, η οποία κατέθεσε και την έκθεσή της». Κατά τον ίδιο, το γεγονός ότι η Ε.Ε. υπόσχεται να… παρακολουθεί το Κυπριακό «σε όλα τα στάδια της εξέλιξής του» σημαίνει ότι «πλέον αποτελεί μείζονα πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης»… Και όταν ρωτήθηκε για την άκαμπτη στάση της Αγκυρας υπέρ δύο χωριστών κρατών, δείχνοντας την πρωτοφανή διπλωματική αμηχανία της χώρας και την έλλειψη επιλογών, είπε μεταξύ άλλων: «Εκείνο το οποίο εμείς θεωρούμε ότι είναι σημαντικό είναι αυτή τη στιγμή να υπάρξει συζήτηση»…

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα