Στουρνάρας: Σε 40 χρόνια η… ευημερία

Την απόλυτη αντίφαση του νεοφιλελεύθερου δόγματος στην οικονομία αποκάλυψε, άθελά του, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Σε άρθρο του στο επετειακό τεύχος για τη Μεταπολίτευση του Περιοδικού της Βουλής «Επί του… περιστυλίου», ο Γιάννης Στουρνάρας (κεντρική φωτό) απείλησε πως η χώρα μας θα χρειαστεί δεκαετίες για να επανακάμψει, και την ίδια στιγμή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις αφόρητες πιέσεις που ασκούνται στους εργαζομένους, με άμεση επίπτωση στην ευημερία των πολιτών.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «θα χρειαστούν άλλα 40 χρόνια -και υπό την προϋπόθεση ότι σ’ αυτή την περίοδο θα προχωρήσουν αποφασιστικά ορισμένες βασικές μεταρρυθμίσεις και ότι θα καταφέρνουμε να επιτυγχάνουμε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2% του ΑΕΠ ετησίως- για να διασφαλίσει η Ελλάδα την ευημερία της και να επιστρέψει σε δημόσιο χρέος 60% του ΑΕΠ».

Για τα εργατικά χέρια

Την ίδια ώρα, βέβαια, σημειώνει πως από τη χώρα μας λείπουν 200.000 εργατικά χέρια στον τουρισμό, στην οικοδομή και στον αγροτικό τομέα, και προειδοποιεί πως «η χώρα θα αντιμετωπίσει σύντομα ένα μείζον πρόβλημα, εάν δεν το αντιμετωπίσουμε γρήγορα: την έλλειψη εργατικού δυναμικού».

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στη διασφάλιση της ευημερίας και της κοινωνικής συνοχής, επισημαίνει: «Απώτερος στόχος όλων μας είναι οι άνθρωποι να είναι πιο ευτυχισμένοι. Και πώς θα είναι πιο ευτυχισμένοι; Με το να είναι απαλλαγμένοι από τον φόβο της ανεργίας, της φτώχειας, των ασθενειών, του μέλλοντος των παιδιών τους, της έλλειψης πρόσβασης στην πρόοδο και στα δημόσια αγαθά».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα