Μητσοτάκης: Πειθήνιο όργανο του Ερντογάν!

Καμία απάντηση από την Κύπρο στον «σουλτάνο» για την απαράδεκτη παρέμβασή του στα εσωτερικά της Ελλάδας

H εξωτερική πολιτική του κατευνασμού και της υποχωρητικότητας, του δεδομένου συμμάχου και της γονυκλισίας στις επιταγές των ισχυρών έχει αυτά τα αποτελέσματα του τελευταίου τριημέρου. Η ελληνική κυβέρνηση, αποχαυνωμένη και παραιτημένη, όχι από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα αλλά από τις συνεχείς υποκλίσεις και επικύψεις, παρατηρεί τους Τούρκους όχι μόνο να προκαλούν, αλλά να παρεμβαίνουν και στο εσωτερικό της Ελλάδας, με σκοπό να επιβάλουν τον τρόπο και τον τόνο με τον οποίο θα εκφράζονται τα κυβερνητικά στελέχη. Ολα αυτά στην «πλάτη», ξανά, της μαρτυρικής Κύπρου, τις μέρες της μαύρης επετείου των 50 χρόνων από την εισβολή των Τούρκων.

Η εικόνα του Ελληνα πρωθυπουργού στη βασική ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου μόνο τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί. Καμία απάντηση στον Ερντογάν και στην απαράδεκτη παρέμβασή του στα εσωτερικά της Ελλάδας. Καμία κάλυψη στον υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Νίκο Δένδια, ο οποίος είναι στο στόχαστρο των Τούρκων. Μάλλον ως άδειασμα του Δένδια μπορούν να χαρακτηριστούν οι «διπλωματικές πηγές» μετά την πρώτη παρέμβαση Ερντογάν, αλλά και η ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη χθες, μετά τη δεύτερη παρέμβαση του Τούρκου προέδρου.

Ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην κατεχόμενη Κύπρο και στις φιέστες των ανδρεικέλων του, είπε επί λέξει: «Πρόσφατα, δυστυχώς, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας έκανε και πάλι παράλογες δηλώσεις. Συναντηθήκαμε με τον κ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό και τους είπαμε: “Στις 20 του μήνα θα είμαστε στη Βόρεια Κύπρο. Ακουσα ότι θα είσαι και στον Νότο. Υποθέτω ότι δεν θα μας κοροϊδέψεις, όπως ο Δένδιας από εκεί”. Είπε (σ.σ.: ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν) ότι δεν σκέφτηκε να κάνει κάτι τέτοιο! Είπαμε: “Αν δεν σκέφτεσαι κάτι τέτοιο, δεν πειράζει”, οπότε συνεχίζουμε τον δρόμο μας».

Η απάντηση σε αυτήν την απίστευτη πρόκληση ήρθε μέσω διπλωματικών πηγών: «Οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό είναι σαφώς διατυπωμένες και πάγιες εδώ και δεκαετίες». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ελληνικές θέσεις εκφράζονται «ενιαία από τον Ελληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη λύση της επανένωσης της Κύπρου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει. Δεν τίθεται, ούτε θα μπορούσε να τεθεί, ζήτημα παρέκκλισης από τη σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο θέση αυτή».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, που αποτελεί καρφί για τον «σουλτάνο» και τις επιδιώξεις του, σε ανάρτησή του για τα 50 χρόνια κατοχής της Κύπρου έγραψε μεταξύ άλλων: «50 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Δεν ξεχνάμε. Τιμάμε κι ευγνωμονούμε τους πεσόντες, τους αγνοουμένους και όσους υπερασπίστηκαν την ελευθερία της Μεγαλονήσου. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη συνέχιση της παράνομης κατοχής, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις η Κύπρος κείται πλησίον. Αγωνιζόμαστε σε απόλυτη σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Αφωνία

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να απαντήσει στον Ερντογάν στην ομιλία του, δεν το έκανε, αδειάζοντας ουσιαστικά τον Νίκο Δένδια. Αυτή η συνεχιζόμενη αφωνία του κ. Μητσοτάκη στις προκλήσεις Ερντογάν είχε ως αποτέλεσμα ο Τούρκος πρόεδρος να επανέλθει και να ζητήσει από τον Ελληνα πρωθυπουργό να «μαζέψει» τον Δένδια: «Δυστυχώς, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας είχε άλλες προθέσεις, προφανώς δεν γνώριζε τη συνάντησή μας με τον Μητσοτάκη, έκανε δηλώσεις πέρα δώθε. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο θρασεία και αγενής δήλωση από το να πει ότι οι Τούρκοι είναι κατοχική δύναμη εκεί. Επομένως, ο κ. Μητσοτάκης χρειάζεται να βάλει αυτόν τον υπουργό στη θέση του. Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε πολύ περισσότερο πάντως. Ο,τι είχαμε να πούμε το είπαμε. Συνεχίζουμε τον δρόμο μας».


Καταδίκη από την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία του τόπου

Η πολιτειακή και η πολιτική ηγεσία του τόπου στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων στεκόμενες δίπλα στον κυπριακό λαό και καταδικάζοντας την τουρκική εισβολή και την παράνομη κατοχή, που παραμένει μια ανοιχτή πληγή στο… σώμα του Ελληνισμού. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε το δικό της μήνυμα, τονίζοντας ότι «η οριστική δικαίωση του ιερού κυπριακού αγώνα αποτελεί κορυφαία επιδίωξή μας και χρέος μας».

Ο Στέφανος Κασσελάκης, στρέφοντας το βλέμμα του στο τεράστιο ζήτημα των αγνοουμένων της εισβολής, σε χθεσινό του μήνυμα από την Κύπρο δήλωσε πως «η Κύπρος βρίσκεται στην καρδιά μας», ενώ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση «να πάρει ξεκάθαρη θέση». «Εδώ, στους αδερφούς μας, στέκομαι δίπλα τους. Για μια λύση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι η επιλογή της διχοτόμησης του νησιού και λύσης δύο κρατών δεν μπορεί να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Συνεχίζουμε σταθερά τον αγώνα μας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, ώστε να ζει κάθε πολίτης στο νησί με σεβασμό των δικαιωμάτων του. Με σεβασμό της προοπτικής όλων των γενεών» είπε χαρακτηριστικά.

Για τον Κυριάκο Βελόπουλο «η απελευθέρωση της Κύπρου είναι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό», ενώ για τη ΝΙΚΗ «η 20ή Ιουλίου είναι η κορύφωση των μειοδοσιών και προδοσιών που υπέφερε η μαρτυρική Μεγαλόνησος και η απαρχή της μεγαλύτερης ταπείνωσης του Ελληνισμού τον τελευταίο μισό αιώνα». Τέλος, το ΚΚΕ καταδίκασε την τουρκική εισβολή, αναδεικνύοντας τον διεθνή χαρακτήρα του Κυπριακού, ενώ ο Αλέξης Χαρίτσης μίλησε για τους υπερπατριώτες και τους εθνικιστές που φέρουν ακέραια την ιστορική ευθύνη.


Φοβική και χωρίς ξεκάθαρα μηνύματα η ομιλία Κυριάκου

Υποχρέωση ήταν και… πάει. Την αίσθηση αυτή έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου για τη συμπλήρωση των πενήντα χρόνων από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής. Ο πρωθυπουργός καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του φαινόταν να ακροβατεί μεταξύ τριών διαφορετικών στόχων: ο πρώτος ήταν να μη διαταράξει τα «ήρεμα νερά» του Αιγαίου, ο δεύτερος να μη χαλάσει το ευρωπαϊκό προφίλ του και ο τρίτος να δείξει -στα λόγια- πως στέκεται δίπλα στην Κύπρο.

Κάπως έτσι, από την ομιλία του πρωθυπουργού, που θύμισε έναν ψοφοδεή αρχηγό -αναντίστοιχο των αναγκών και της εποχής-, έλειπαν τα ξεκάθαρα μηνύματα κατά της Τουρκίας, που λίγα χιλιόμετρα παραπέρα και πίσω από τα συρματοπλέγματα της ντροπής έστηνε το δικό της πανηγύρι για τον βιασμό της Κύπρου, οι ευθείες και ξεκάθαρες αναφορές στην εισβολή και κατοχή, αλλά και οι καταδίκες του τουρκικού εθνικισμού, που συνεχίστηκαν ακόμα και αυτή τη μέρα, με προσβολές και ύβρεις κατά των Ελλήνων και των Κυπρίων.

«Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα»

Από μία φορά ακούστηκαν στην ομιλία Μητσοτάκη οι λέξεις «εισβολή» και «Τουρκία». Εδωσε και το δικό του στίγμα, αναφέροντας «δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα», ενώ ξεκαθάρισε: «Επιδίωξή μας είναι μια Κυπριακή Δημοκρατία με μία ιθαγένεια σε διζωνική κοινοτική ομοσπονδία». Μάλιστα, επιχείρησε να πείσει για συμπόρευση μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. «Οι δύο πόλοι είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ. Αθήνα και Λευκωσία απορρίπτουμε το πεπαλαιωμένο δόγμα. Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος» τόνισε καταληκτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως από την προσπάθεια αυτή «δεν μπορεί να απουσιάζει η Ευρώπη, αφού η Κύπρος είναι κομμάτι της».


Κατεχόμενα: Τουρκική φιέστα προσβολής και χυδαιότητας

Με μια γεμάτη από προκλήσεις ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν και με μια στρατιωτική φιέστα μνημείο προσβολής και χυδαιότητας, οι Τούρκοι γιόρτασαν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου την 50ή επέτειο από την εισβολή. Ο Τούρκος πρόεδρος απέκλεισε με εμπρηστικό τρόπο ακόμη μια φορά την ομοσπονδιακή λύση και ζήτησε αναγνώριση ξεχωριστής κυριαρχίας του παράνομου μορφώματος των Κατεχομένων.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το μέρος για να λυθεί το περιουσιακό είναι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» και είναι λάθος να επιδίδονται σε άλλα μέσα και να ασκούν πιέσεις, εννοώντας τις συλλήψεις. Ο «σουλτάνος» εξήρε την παρουσία και της τουρκικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί ένδειξη της σημασίας που αποδίδουν η Τουρκία και ο τουρκικός λαός στο Κυπριακό. «Η Βόρεια Κύπρος είναι η κόρη οφθαλμού για εμάς, ένα κομμάτι της ψυχής μας. Είναι επίσης η κληρονομιά των ηρωικών προγόνων μας που κατέκτησαν αυτά τα εδάφη. Αν θέλει ο Θεός, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αυτήν την παρακαταθήκη» ανέφερε στο προκλητικό του κρεσέντο.

Οπως αναμενόταν, ο Τούρκος πρόεδρος υπερασπίστηκε την ανείπωτη τραγωδία της τουρκικής εισβολής, υπογραμμίζοντας: «Αυτή έγινε με βάση τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα, και με την ευθύνη που επωμιστήκαμε στους ώμους μας από την Ιστορία». Κατά τη διάρκεια της παρέλασης του «Αττίλα» τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν σε αλλεπάλληλες παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου. Ειδικότερα απογειώθηκαν πέντε αεροσκάφη τύπου F-5, γνωστά ως «Αστέρια», καθώς και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου «Μπαϊρακτάρ Ακιντζί», που εδρεύουν στο παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου. Πάνω από τη στρατιωτική παρέλαση πέταξαν ακόμη και δύο ελικόπτερα Κούγκαρ.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα