Ράπισμα Δένδια σε Αγκυρα αλλά και Μαξίμου!

Διαφοροποιούμενος από τη γραμμή κατευνασμού, ο υπ. Αμυνας έδωσε πληρωμένη απάντηση στους Τούρκους, που ενοχλήθηκαν επειδή μίλησε για βάρβαρο εισβολέα

Τα «ήρεμα νερά» του Αιγαίου μπορεί να έχουν καθηλώσει όλη τη κυβέρνηση στον δρόμο του κατευνασμού της Αγκυρας, όμως για τον Νίκο Δένδια φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Στην Ελλάδα της λήθης και της παραποίησης της πραγματικότητας ακόμα και τα αυτονόητα έχουν αρχίσει να αποκτούν σημασία και, φυσικά, πολιτική βαρύτητα.

Ενώ κυβέρνηση, μέσα ενημέρωσης και διάφοροι ειδικοί προσπαθούν να μετονομάσουν το ζήτημα της τουρκικής κατοχής στη Μεγαλόνησο σε ζήτημα… διαίρεσης του νησιού, χθες ο Νίκος Δένδιας, ευρισκόμενος στην Κύπρο για τα πενήντα χρόνια από τον «Αττίλα Ι», έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, προκαλώντας την αντίδραση της Αγκυρας αλλά και… εκνευρισμό στο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο, δήλωσε πως «είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο που 50 χρόνια μετά δεν έχουν αρθεί οι συνέπειες αυτής της παράνομης, παντελώς αντίθετης με το Διεθνές Δίκαιο, εισβολής», συμπληρώνοντας πως «ως υπουργός Εθνικής Αμυνας όμως της Ελληνικής Δημοκρατίας και ερμηνεύοντας τις σκέψεις όλων των Ελλήνων, απανταχού της Γης, θέλω να πω ότι για εμάς η Κύπρος κείται απολύτως πλησίον. Για τον Ελληνισμό, για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, η Κύπρος κείται πλησίον».

Νωρίτερα ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, στις κοινές του δηλώσεις με τον Κύπριο ομόλογό του Βασίλη Πάλμα, είχε μιλήσει για βάρβαρο εισβολέα, που καραδοκούσε να εισβάλει στην Κύπρο. Οι Τούρκοι, μαθημένοι στους χαμηλούς τόνους κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, έβγαλαν μια ανακοίνωση-ντροπή, όπου μίλησαν για «χαμηλού επιπέδου δηλώσεις, γεμάτες ψέματα και συκοφαντίες, με στόχο τους Τουρκοκύπριους και τον ηρωικό τουρκικό στρατό».

Κατηγορίες

Ακόμη, υπάρχουν κατηγορίες εναντίον του κ. Δένδια ότι προσπαθεί «να κάνει πολιτική καριέρα, σπέρνοντας διχόνοια μεταξύ τουρκικού και ελληνικού λαού». Τονίζουν, τέλος, ότι η εν λόγω δήλωση «καταδικάστηκε έντονα» και ότι «ο τουρκικός στρατός ανέλαβε δράση σύμφωνα με το εγγυητήριο δικαίωμα της Τουρκίας, που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες και έσωσε τον τουρκοκυπριακό λαό, που υπέστη κάθε είδους καταπίεση από την ελληνική πλευρά το 1963-1974, από απόπειρα γενοκτονίας»!

Η απάντηση των Τούρκων, όπως ήταν φυσικό, δεν έμεινε αναπάντητη από τον Νίκο Δένδια, ο οποίος, σεβόμενος την Ιστορία αλλά και τις ημέρες που ζούμε, απάντησε μέσω του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σημειώνοντας τα εξής: «Λυπούμαστε ειλικρινώς που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο παρέλειψε να “ευχαριστήσει” τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και κατοχής για τις “υπηρεσίες” τους στην προάσπιση των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στην εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τη Δημοκρατία». Η σκληρή στάση του υπουργού Εθνικής Αμυνας σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει τις ήπιες και χαμηλών τόνων ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και του Μαξίμου.

Πολλοί μάλιστα αναλυτές επισήμαναν αυτήν τη διαφορά, αναγκάζοντας τον Παύλο Μαρινάκη να «καπελώσει» τη στάση Δένδια. «Εγώ δεν βλέπω καμιά υπονόμευση και δεν υπάρχει και κανένα απολύτως θέμα διαφορετικής έκφρασης, διαφορετικών θέσεων. Η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη, διατυπώνεται από το σύνολο των μελών της κυβέρνησης, αλλά νομίζω κι από το σύνολο των Ελλήνων πολιτών».


Ιταμή πρόκληση από τους τουρκόψυχους του κόμματος ΚΙΕΦ στη Θράκη

Ενα άρθρο του στρατηγού Μπολώση στη «δημοκρατία», που αναδημοσιεύτηκε και στον ιστότοπο «newsbreak», προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των… χειραγωγούμενων του Ερντογάν, που βγήκαν από τις τρύπες τους πληγωμένοι από τις αλήθειες του στρατηγού και αρθρογράφου της εφημερίδας για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης αποφάσισε λοιπόν να βγει μπροστά, με στόχο να μεταφέρει την ανιστόρητη και επικίνδυνη θέση για ύπαρξη τουρκικής μειονότητας. Με άλλα λόγια, να επαναφέρει τη θεωρία Ερντογάν και μάλιστα από την πλευρά που βρίσκεται εντός των συνόρων.

«Σύμφωνα με τη Λωζάννη, εφόσον υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, τότε και στην Τουρκία υπάρχουν μη μουσουλμανικές μειονότητες. Θα ήθελα να θέσω την εξής ερώτηση στον κ. Μπολώση. Αν δεν υπάρχουν Τούρκοι στην περιοχή μας, γιατί τότε έχουμε τουρκόφωνα σχολεία και τουρκόφωνες εφημερίδες; Συνιστώ στον κ. Μπολώση να κοιτάξει τον αριθμό των ψήφων που πήρε στις εκλογές το ΚΙΕΦ, που λέει ότι συμμετείχαμε στις εκλογές με το τουρκικό κόμμα, ποιος έδωσε τις ψήφους στο ΚΙΕΦ αν δεν υπήρχαν Τούρκοι στην περιοχή;»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλήτ Χαμπίπ Ογλού έκανε και επίθεση κατά του ομίλου, επειδή στηρίζει τη διεθνή τάξη και τις συμβάσεις του Διεθνούς Δικαίου. «Το Newsbreak είναι ένας διαδικτυακός ειδησεογραφικός ιστότοπος γνωστός για τα άρθρα του που στοχεύουν στην κοινότητά μας, ωστόσο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η μήνυση που καταθέσαμε εναντίον του, λόγω προβολής αβάσιμων και ψευδών ειδήσεων κατά της ομοσπονδίας μας.

Αυτή τη φορά το Newsbreak, το οποίο δημοσίευσε ένα άρθρο το οποίο συντάχθηκε από έναν απόστρατο στρατιώτη, συμπεριέλαβε στη σελίδα του μια προκλητική δήλωση που στοχεύει ολόκληρη την τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε: «Αν δεν υπάρχουν Τούρκοι στην περιοχή μας, γιατί τότε έχουμε τουρκόφωνα σχολεία και τουρκόφωνες εφημερίδες; Συνιστώ στον κ. Μπολώση να κοιτάξει τον αριθμό των ψήφων που πήρε στις εκλογές το ΚΙΕΦ, που λέει ότι συμμετείχαμε στις εκλογές με το τουρκικό κόμμα, ποιος έδωσε τις ψήφους στο ΚΙΕΦ, αν δεν υπήρχαν Τούρκοι στη περιοχή;

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι οι τουρκικές μας ενώσεις ιδρύθηκαν αμέσως μετά τη Λωζάννη, επειδή ζούμε σε αυτή τη γη ως Τούρκοι εδώ και αιώνες, καθώς εδώ είναι η πατρίδα μας. Σήμερα, το κλείσιμο των συλλόγων μας με τη λέξη “τουρκικά” στο όνομά τους και η αλλαγή χαρακτηρισμού των σχολείων μας που ονομάζονταν τουρκικά σχολεία σε μειονοτικά σχολεία δεν αλλάζει το γεγονός ότι υπάρχουμε!»

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα