Εκκωφαντική σιωπή για τους φύλακες του Αιγαίου!

Αμείλικτο το ερώτημα γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη διμοιρία των επίλεκτων κομάντος να συμμετάσχει σε άσκηση του ΝΑΤΟ στην Πολωνία

Αίσθηση προκάλεσε το θέμα που αποκάλυψε χθες η «δημοκρατία» για την αποστολή αμφίβιων επίλεκτων Ελλήνων κομάντος της Ζ’ ΜΑΚ στην Πολωνία, προκειμένου να συμμετάσχουν σε άσκηση του ΝΑΤΟ, ενώ έφυγαν από τη φύλαξη του Αιγαίου, όπου ήταν ο χώρος ελέγχου τους.

Από το αρμόδιο υπουργείο δεν υπήρξε κάποια αντίδραση για την αποκάλυψη αυτή, αλλά, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν μπορεί να υπάρξει επίσημη παραδοχή, δεδομένου ότι πρόκειται για απόρρητη στρατιωτική αποστολή συμμετοχής ελληνικής δύναμης σε άσκηση, αλλά το ερώτημα είναι γιατί επιλέχθηκε αυτή η επιθετική διμοιρία των επίλεκτων κομάντος, που ελέγχουν τα μικρά νησιά και τις νησίδες του Αιγαίου και όχι κάποια άλλη.

Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα ιστοσελίδας, το ΓΕΕΘΑ διαψεύδει ότι εστάλη αυτή η αποστολή, αλλά πρόκειται για δικές τους δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεδομένου ότι το ΓΕΕΥΑ δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση και η «δημοκρατία» δίνει σήμερα συνέχεια στο θέμα -γιατί οι πληροφορίες δεν αμφισβητούνται- περί συμμετοχής των Ελλήνων αμφίβιων κομάντος στην άσκηση αυτή, στην Πολωνία, όπως επίσης και ακόμη ένα γεγονός για το οποίο υπάρχουν ερωτήματα. Είναι πλήρεις οι πέντε ΜΑΚ που ελέγχουν τη θάλασσα του Αιγαίου ή υπάρχουν κενά στην επάνδρωσή τους;

Κάτω από 50%

Σε αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσει το αρμόδιο υπουργείο, γιατί πληροφορίες από το στρατιωτικό ρεπορτάζ αναφέρουν ότι οι πέντε ΜΑΚ του Αιγαίου έχουν ποσοστό επάνδρωσης κάτω από 50%, δηλαδή εάν εμφανίζεται προβλεπόμενη δύναμη, π.χ. 40 άτομα στην κάθε διμοιρία, οι τοποθετημένοι μπορεί να είναι 30 και η παρούσα δύναμη μπορεί να πέφτει στα 20 άτομα, κάτι που δυσχεραίνει τη δουλειά τους και φυσικά δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς όλο το Αιγαίο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ. (Πίνακας Οργανώσεως Υλικού), θα έπρεπε να είναι πλήρεις οι μονάδες, αλλά μάλλον δεν είναι και δεν μπορούν να συμπληρώνονται από επίστρατους, κάτι που δημιουργεί επισφάλεια, έχοντας απέναντι τα τουρκικά δήθεν ψαροκάικα, τα οποία είναι επανδρωμένα με κατασκόπους και Τούρκους στρατιωτικούς και κόβουν βόλτες μέσα στο Αιγαίο.

Αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, βέβαια, είναι το υψηλό φρόνημα των Ελλήνων στρατιωτών και των αμφίβιων, που είναι επίλεκτοι παγκόσμιου επιπέδου και κάνουν πολύ σωστά τη δουλειά τους, έστω και εάν έχουν μείνει οι μισοί από τους προβλεπομένους, ενώ οι ικανότητές τους είναι τέτοιες που μπορούν να επιτεθούν ή να αμυνθούν ανάλογα με τον ρόλο τους, με μεγάλη επιτυχία. Αυτό που ενοχλεί, πάντως, είναι η αποδυνάμωσή τους, που έρχεται ως συνέχεια της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και δημιουργεί επιπλέον υποχρεώσεις στους κομάντος του Ελληνικού Στρατού και των πέντε ΜΑΚ που υπηρετούν την πατρίδα και φυλάνε τα σύνορά μας και το Αιγαίο.

Οσο για το «περίεργο» δημοσίευμα που εμφανίστηκε χθες, τη βεβαιότητα περί fake news, την επιστρέφουμε σε αυτούς, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορεί να γίνει παραδοχή της αποστολής αυτής στην Πολωνία, λόγω της σημασίας και των ικανοτήτων της Ζ’ ΜΑΚ, μιας διμοιρίας η οποία εστάλη στην Πολωνία, για συμμετοχή στην άσκηση του ΝΑΤΟ. Επιπροσθέτως, αναφέρουμε ότι μαζί με την ελίτ διμοιρία της Ζ’ ΜΑΚ υπάρχουν στο κλιμάκιο αξιωματικός συνδέσμου και διοικητικός (Δ.Μ., διοικητικής μέριμνας), ενώ θυμίζουμε ότι η Ζ’ ΜΑΚ αναλαμβάνει πάντα τις πιο επικίνδυνες αποστολές και είναι επιθετική Μοίρα, όχι αμυντική, γι’ αυτό και η απουσία της από το Αιγαίο, σε περίπτωση έντασης, θα είναι πολύ σημαντική για την πατρίδα μας.


Μαρινάκης για Κυπριακό: Ζητάμε λύση που θα κοιτάει στο μέλλον

Κάλυψη στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια πρόσφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για την επίθεση που δέχτηκε από το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας που τον κατηγόρησε ότι με τις δηλώσεις του για την Κύπρο υπονομεύει το κλίμα προσέγγισης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. «Δεν βλέπω καμία υπονόμευση και δεν υπάρχει και κανένα απολύτως θέμα έκφρασης διαφορετικών θέσεων» είπε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Talk 98,9 και πρόσθεσε: «Η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη. Διατυπώνεται από το σύνολο των μελών της κυβέρνησης, αλλά νομίζω και από το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Θα τη διατυπώσει και ο πρωθυπουργός σε μια ιστορικής σημασίας ομιλία του το Σάββατο στην Κύπρο».

Οχι σε δύο κράτη

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη, είναι η θέση η κυπριακή, είναι η θέση η οποία υπαγορεύεται και από την ιστορική αλήθεια. «Ελλάδα και Κύπρος, ένα έθνος, ζητάνε μια λύση η οποία θα κοιτάει στο μέλλον. Πάντοτε, όμως, μια λύση, η οποία θα είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια λύση δύο κρατών. Μιλάμε για μια δικοινοτική, διζωνική Ομοσπονδία. Είναι ανάγκη η Κύπρος να σταματήσει να είναι η τελευταία διαιρεμένη χώρα με ένα μέρος της υπό κατοχή. Ολα αυτά έχουν διατυπωθεί σε όλα τα επίπεδα και από τον Ελληνα πρωθυπουργό και από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, με σαφήνεια και δεν νομίζω ότι υπάρχει και κανένα θέμα -επαναλαμβάνω- διατύπωσης διαφορετικών θέσεων» είπε ο κ. Μαρινάκης και κατέληξε: «Πιστεύουμε στο θετικό κλίμα που υπάρχει με την Τουρκία. Θεωρούμε ότι έχει οφέλη. Ομως, προς Θεού, για να μην παρεξηγήσει κανείς, η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποχωρήσει σπιθαμή από τα κυριαρχικά δικαιώματά της, από τις θέσεις της».


Απογυμνώνουν και τον Εβρο! Εστειλαν μονάδα με πανάκριβο οπλισμό στη Βουλγαρία

Δεν είναι μόνο οι «αμφίβιοι» κομάντος της πατρίδας μας, η διμοιρία της Ζ’ ΜΑΚ που έχει σταλεί στην Πολωνία, αφήνοντας τη θέση της από το βορειοανατολικό Αιγαίο, αλλά υπάρχει κι άλλη μονάδα αντιαρματικών, μαζί φυσικά με τα όπλα και τα πυρομαχικά, που βρίσκονται σε άλλη αποστολή!

Πρόκειται για αντιαρματικά και πυρομαχικά μετά του όπλου, τα οποία μεταφέρθηκαν μαζί με Ελληνες στρατιώτες στη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας, σε μια άλλη άσκηση του ΝΑΤΟ. Ομως, τα οπλικά συστήματα και τα πυρομαχικά, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εστάλησαν από την περιοχή της Θράκης και συγκεκριμένα από τον Εβρο!

Μετά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας, δηλαδή, τώρα θέλουν να «απογυμνώσουν» από οπλικά συστήματα και πυρομαχικά και τον Εβρο; Εκεί, λοιπόν, στη Στάρα Ζαγόρα (πρώην Ειρηνούπολη), βρίσκονται αντιαρματικά τύπου MILAN και STREAM, των ειδικών δυνάμεων και αυτά. Δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλα πυρομαχικά, εκτός από τα εγκεκριμένα από τους Ελληνες πυροτεχνουργούς, που αναγράφουν στον ΚΑΠ (Κανονισμός Αποθήκευσης Πυρομαχικών) ακριβώς ποια πυρομαχικά πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Γι’ αυτό θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι μεταφέρθηκαν ΚΑΙ πυρομαχικά από τον Εβρο στη Στάρα Ζαγόρα, δεδομένου ότι, εάν χρησιμοποιηθούν άλλα πυρομαχικά, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στο όπλο και έτσι να καταστραφεί ή να υποστεί αλλοίωση – κάτι που, φυσικά, δεν θέλει κανένας.

Αγνωστο το κέρδος

Σε αυτήν την κρίσιμη φάση των σχέσεων με την Τουρκία, λοιπόν, η κυβέρνηση (ποιος άραγε;) παίρνει την απόφαση, εκτός από τους αμφίβιους καταδρομείς που έστειλε στην Πολωνία, αφήνοντας κενό ένα σημείο του βορειοανατολικού Αιγαίου, να στείλει στρατιώτες και αντιαρματικά με πυρομαχικά στη Βουλγαρία, για ακόμη μία άσκηση του ΝΑΤΟ, από την οποία δεν γνωρίζουμε τι κέρδος μπορεί να έχει η Ελλάδα, η οποία αποδυναμώνει και τις αποθήκες πυρομαχικών του Εβρου για να υποστηρίξει την εκστρατεία αντιαρματικών στη Στάρα Ζαγόρα.

Ποια μυαλά αποφασίζουν να δημιουργήσουν ακόμη ένα κενό στον Ελληνικό Στρατό και ποιος μπορεί να βεβαιώσει τους Ελληνες πολίτες, που πληρώνουν για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, με τους Τούρκους από απέναντι να παραμονεύουν, ότι αυτά τα πυρομαχικά θα αντικατασταθούν, όπως και ότι τα αντιαρματικά θα επιστρέψουν στη βάση τους; Ηδη έχουν συγκροτηθεί οι μονάδες στη Στάρα Ζαγόρα και οι Ελληνες στρατιώτες με τα αντιαρματικά είναι εκεί, αλλά τα πολεμικά οχήματα άμυνας και τα πυρομαχικά έφυγαν από τον Εβρο…


Αποκάλυψη του Al Jazeera: Η Ελλάδα δίνει στην Ουκρανία μετασχηματιστές ρεύματος

Ακόμα μια φορά η κυβέρνηση βρίσκεται εκτεθειμένη για την εμπλοκή της στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας. Αυτή τη φορά όχι μόνο για την αποστολή όπλων και πυρομαχικών, αλλά για την προμήθεια στην κυβέρνηση του Ζελένσκι με τέσσερις τεράστιους μετασχηματιστές που μετατρέπουν το ρεύμα συνεχούς υψηλής τάσης, που παράγεται από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, στη χαμηλότερη τάση AC που χρησιμοποιείται στα τοπικά δίκτυα διανομής που τροφοδοτούν τα νοικοκυριά. Και την ίδια ώρα, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες μειώνουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία, όπως η Γερμανία. Με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025, η γερμανική βοήθεια προς την Ουκρανία θα περιοριστεί στα 4 δισ. ευρώ, από περίπου 8 δισ. το 2024.

Η αποκάλυψη, φυσικά, δεν έγινε από αρμόδια χείλη, αλλά από τη δημοσιογραφική ομάδα του Al Jazeera, η οποία σε ένα εκτενές ρεπορτάζ δίνει έναν ολόκληρο κατάλογο με τις παροχές Μητσοτάκη στην κυβέρνηση του Ζελένσκι. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμα: «Η Οδησσός χρειάζεται τους μετασχηματιστές, επειδή επτά από τους εννέα μετασχηματιστές που υπήρχαν στην πόλη έχουν χτυπηθεί από τους Ρώσους… Η Ουκρανία φέρεται, επίσης, να ενδιαφέρεται για τις γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκονται τώρα αχρησιμοποίητες σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που έχει παροπλίσει η Ελλάδα». Επίσης επισημαίνεται πως δεν αποκλείεται και η αποστολή των S-300. Το ρεπορτάζ του Al Jazeera περιέχει και σημαντικά στοιχεία για το τι όπλα έχει στείλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ουκρανία, αλλά και τι σκέφτεται να στείλει.

Επισήμως, η Ελλάδα προμήθευσε στην Ουκρανία επιπλέον 20.000 βλήματα πυροβολικού των 155 mm, συστήματα Stinger και 40 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1 της Σοβιετικής. Ανεπίσημα, η Ελλάδα έχει στείλει στην Ουκρανία ακόμα πιο άμεση στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινούμενων όπλων, με ορισμένους αξιωματούχους να υπολογίζουν τη συνολική αξία της βοήθειας στην περιοχή στα 300 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν ενθάρρυνε περισσότερες στρατιωτικές μεταφορές, προσφέροντας στην Ελλάδα 200 εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική χρηματοδότηση, με επιστολή του προς τον Μητσοτάκη τον Ιανουάριο. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να προσφέρει όπλα που μπορούν να αντικατασταθούν» είπε διπλωματική πηγή στο Al Jazeera. «Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να προσφέρουμε αντιαεροπορικά πυροβόλα και συστήματα αεράμυνας S-300».

Η Ελλάδα διαθέτει S-300, που βρίσκονται στην Κρήτη, και κυβερνητικές πηγές είπαν ότι προσφέρθηκε να σταλούν στην Ουκρανία, εάν οι ΗΠΑ τα αντικαταστήσουν με Patriot. Η Ελλάδα και η Ουκρανία διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή μια 10ετή συμφωνία βοήθειας, παρόμοια με αυτές που έχουν υπογράψει πολλά άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα θέλει μια συμφωνία βασισμένη στα πλεονάσματα του στρατιωτικού υλικού που πρέπει να πουλήσει ή να καταστρέψει πριν από την ημερομηνία λήξης της χρήσης τους» είπε διπλωματική πηγή.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα