Καταπέλτης η πρότασή του τόσο για τον πρώην υπ. του ΠΑΣΟΚ, τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου όσο και για τον στενό τους φίλο Ανδρέα Μπάρδη
«Καταπέλτης» ήταν χθες για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου, τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου και τον στενό τους φίλο Ανδρέα Μπάρδη ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Αλέξανδρος Σπηλιώτης, ζητώντας από το δικαστήριο να κηρύξει ενόχους και τους τρεις κατηγορουμένους για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Η εισαγγελική πρόταση αφορά τη μεγάλη δικογραφία που θέλει τον άλλοτε ισχυρό υπουργό του ΠΑΣΟΚ να έχει λάβει ως «δώρο» από την Thales Nederland B.V. ποσό ύψους 2.437.962 ευρώ, προκειµένου να βάλει την υπογραφή του στη σύµβαση του 2003 για τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών του Πολεµικού Ναυτικού. Για την υπόθεση αυτή, μάλιστα, ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του είχαν προφυλακιστεί τον Οκτώβριο του 2018, μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια. Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός είχε παραμείνει στη φυλακή για 17 ολόκληρους μήνες, ενώ η σύζυγός του είχε αποφυλακιστεί έπειτα από περίπου πέντε μήνες προσωρινής κράτησης.
Η δίκη για τη συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Ιανουάριο και μετά την εξέταση μαρτύρων και τις απολογίες των κατηγορουμένων, έφτασε χθες η ώρα του εισαγγελέα, ο οποίος πρότεινε την ενοχή του ζεύγους Παπαντωνίου και του στενού φιλικού τους προσώπου, σημειώνοντας ότι η επίμαχη σύμβαση για την αναβάθμιση των έξι φρεγατών ζημίωσε το Δημόσιο με 381 εκατ. ευρώ. «Η σύμβαση αυτή έχει όλα τα στοιχεία της απιστίας» τόνισε στην αγόρευσή του ο κ. Σπηλιώτης, κάνοντας παράλληλα λόγο για δωροδοκία του πρώην υπουργού με μαύρο χρήμα, που έπρεπε να νομιμοποιηθεί.
Αποκάλυψη
«Τα χρήματα έρχονταν στο υπουργείο. Ομως, δεν πήγε κατευθείαν χρήμα στο γραφείο του υπουργού. Πρέπει να είσαι τελείως ερασιτέχνης. Δεν πάει κανείς να αφήσει στο γραφείο υπουργού τη μίζα» είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελικός λειτουργός, για να προσθέσει: «Δεν μπορεί να λέμε ότι η δωροδοκία θα γίνει μέσω web banking! Αλλιώς γίνονται αυτές οι δουλειές, διά της μεταφοράς μετρητού χρήματος. Ο Μπάρδης λάμβανε χρηματικά ποσά μετρητά από τους Παπαντωνίου και Κουράκου, και τα έβαζε στη Eurobank και μετά έφταναν στην Ελβετία. Ο Παπαντωνίου έδωσε στον Μπάρδη περίπου 2,5 εκ. ευρώ. Επρεπε αυτά τα λεφτά να αποκτήσουν νομιμοφάνεια. Εγινε, λοιπόν, μια επένδυση σε ομόλογο που έχει τον ρόλο ξεπλύματος».
Απαντώντας δε στους ισχυρισμούς του Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος αναφέρθηκε σε θεία του, η οποία του έδινε χρήματα, αλλά και στην επιστροφή χρημάτων από την πρώην σύζυγό του, ο εισαγγελέας τούς απέρριψε, λέγοντας χαρακτηριστικά στο δικαστήριο: «Ο κατηγορούμενος μας είπε για κάποια αδελφή του πατέρα του στον Νίγηρα που είχε χρήματα και του έδινε. Αυτά τα χρήματα τα αποταμίευε, μας είπε, και μπόρεσε να εξοικονομήσει το ποσό αυτό. Βέβαια, δεν έφταναν αυτά τα χρήματα για να συμπληρωθεί το ποσό, έμενε ένα ποσό 700.000 ευρώ, το οποίο -μας είπε- προερχόταν από την πρώην γυναίκα του, την οποία είχε διευκολύνει και του το επέστρεψε από το 1993-1997. Ομως, δεν είναι αυτή η προέλευση των χρημάτων. Ο κατηγορούμενος είχε τις χείριστες σχέσεις με την πρώην σύζυγό του (σ.σ.: η οποία έχει αποβιώσει)». Το δικαστήριο θα συνεχίσει τις συνεδριάσεις του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.