Σε δεινή θέση για τα όπλα ο Κυριάκος

Συνεχίζει τις προσπάθειες να δικαιολογήσει τη δήλωσή του για τα κενά στην άμυνα, επιχειρώντας μάλιστα διάχυση των ευθυνών του και στους αρχηγούς των Επιτελείων

Στα σχοινιά βρίσκεται για δεύτερη μέρα η κυβέρνηση μετά την ωμή παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη πως απογύμνωσε την ελληνική άμυνα για να στηρίξει την Ουκρανία και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και στελέχη εν αποστρατεία των Ενόπλων Δυνάμεων «πυροβολούν» την κυβέρνηση, ζητώντας εξηγήσεις για αυτήν την πρωτοφανή παραδοχή εθνικής μειοδοσίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όντας με την πλάτη στον τοίχο και μη έχοντας καταφέρει να κατευνάσει τις αντιδράσεις με την πρώτη γραμμή άμυνας που έπαιξαν από κοινού Βορίδης και Μαρινάκης, έριξε χθες το μπαλάκι των ευθυνών στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ την ίδια ώρα ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται ζήτημα μεταφοράς ούτε αεροσκαφών F-16 ούτε αντιπυραυλικών συστημάτων (οι «F.T.» είχαν μιλήσει για αποστολή των S-300).

Συγκεκριμένα, το Μαξίμου εδώ και λίγες ώρες «δείχνει» σε όποιον αναζητά ευθύνες τους Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρο και Δ. Χούπη. Είναι οι Α/ΓΕΕΘΑ -ειδικά ο πρώτος- που, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο του ΝΑΤΟ, έδωσαν το πράσινο φως για την αποστολή όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία. Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης: «Μα δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο. Θα ήθελα με την ευκαιρία να υπενθυμίσω σε όλους όσοι διακινούν τέτοιου είδους παραπληροφόρηση δύο δεδομένα. Το πρώτο είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει πλεονασματικό υλικό για να υποστηρίξει την Ουκρανία, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, κι έχω πει πάρα πολλές φορές ότι σε καμία περίπτωση οι κινήσεις που κάνουμε δεν θέτουν σε αμφισβήτηση την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας».

Με άλλα λόγια, το Μαξίμου επιχειρεί να κάνει έναν επιμερισμό των ευθυνών για την απογύμνωση της άμυνας για χάρη των Ουκρανών, θυμίζοντας -ορθά, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν διαψεύσει- πως είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους για την αποστολή όπλων εις βάρος της άμυνας σε νησιά και Εβρο. Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης φαίνεται πως δεν έπεισαν κανέναν -που να μην ανήκει στα περιβόητα payrolls της-, με αποτέλεσμα και το ΠΑΣΟΚ να επαναφέρει με ορμή το ζήτημα.

«Οι εκ των υστέρων δικαιολογίες τονίζουν περισσότερο την επικινδυνότητα όσων σε διεθνές ακροατήριο είπε. Εξηγεί επίσης, πέραν της γνωστής αλαζονείας, το γεγονός ότι παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής η κυβέρνησή του αρνείται να ενημερώσει, όπως έχει υποχρέωση θεσμικά, την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Εν κρυπτώ τα πάντα, μέχρι να αποκαλυφθούν» ανέφερε, μεταξύ άλλων, το ΠΑΣΟΚ.


Φοβικός απέναντι και στους Σκοπιανούς

Νέα… παρακάλια με τη μορφή ανώδυνων απειλών στην κυβέρνηση των Σκοπίων, για να τηρήσουν την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης! «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον και, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος, ενημέρωσε τους ηγέτες της Συμμαχίας για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων έχει επιλέξει να μην εφαρμόζει ένα κρίσιμο άρθρο της Συμφωνίας ως προς το ενιαίο όνομα της γειτονικής χώρας έναντι όλων και να αποκαλεί τη χώρα του Δημοκρατία της Μακεδονίας εντός των συνόρων.

Επισήμανε ωστόσο ότι «εντός της αίθουσας και παρουσία όλων των ηγετών του ΝΑΤΟ δεν ακολούθησε αυτή την τακτική και χρησιμοποίησε τη συνταγματική ονομασία της χώρας του. Θεωρώ ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική είναι παντελώς αντιπαραγωγική». «Εμείς θέλουμε η Βόρεια Μακεδονία να κάνει βήματα ευρωπαϊκής προσέγγισης. Αυτό προϋποθέτει, όμως, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και τον σεβασμό των συμφωνιών που προφανώς η χώρα έχει υπογράψει», επέμεινε, δίχως ωστόσο να ανοίγει τα χαρτιά του για τα επόμενα βήματα της χώρας μας, δηλώνοντας πως «η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει αυτή τη στιγμή τα όπλα τα οποία έχει στη διάθεσή της για να απαντήσει σε μία ενδεχόμενη επιμονή της ηγεσίας της γειτονικής χώρας σε αυτή την τακτική».


Συνάντησε τον Γκουτέρες με θέμα το Κυπριακό

Υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών «μεταξύ των δύο κοινοτήτων στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» τάχθηκε χθες από την Αμερική ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως αυτή «είναι μία θέση από την οποία η Αθήνα και η Λευκωσία δεν αποκλίνουν».

Στον απόηχο της προχθεσινής συνάντησής του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξής του εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα μία πρωτοβουλία του ΟΗΕ, ενώ αργά χθες το απόγευμα συνάντησε και τον γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα και της προσωπικής απεσταλμένης του Μαρία Ανχελα Ολγκίν για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως το γεγονός ότι η Κύπρος 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 παραμένει διαιρεμένη είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση και τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ερωτηθείς για τις φήμες περί πολυμερούς συνάντησης προσεχώς, ο κ. Μητσοτάκης είχε επαναλάβει ότι δεν γνωρίζει καν τις λεπτομέρειες του περιεχομένου της έκθεσης της κυρίας Ολγκίν και πρόσθεσε ότι «αυτό το οποίο είναι επιβεβλημένο αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα