Ομολογία εγκλήματος για τα κενά στην εθνική άμυνα

Ο Μητσοτάκης παραδέχθηκε κυνικά, μιλώντας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ότι οι συνεχείς μαζικές αποστολές όπλων στην Ουκρανία δημιουργούν «κενά στις δικές μας αμυντικές ικανότητες»

Αναβρασμό, αναταραχή, αντιπαραθέσεις, αλλά και αμείλικτα ερωτήματα γύρω από την εθνική ασφάλεια της χώρας προκάλεσε η χθεσινή πρωτοφανής ομολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη πως, για χάρη της Ουκρανίας, αποδέχθηκε την αποδυνάμωση των αμυντικών ικανοτήτων της Ελλάδας. Με τρόπο κυνικό -και χωρίς ούτε ο ίδιος να συνειδητοποιεί τι ακριβώς είπε- παραδέχθηκε πως ως πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει αποδεχθεί την απογύμνωση της ελληνικής άμυνας για να στείλει όπλα στην Ουκρανία.

Κοινώς, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως εδώ και χρόνια λειτουργεί με πρώτιστο στόχο όχι την εθνική ασφάλεια σε μια περίοδο γενικευμένων εντάσεων με τη Τουρκία, αλλά με γνώμονα το να είναι αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ομολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πρωτοφανής και σίγουρα προκαλεί ερωτήματα. Ποιοι και με ποια εξουσιοδότηση αποφάσισαν να αφήσουν ανοχύρωτα τα νησιά και τον Εβρο για να σταλούν όπλα στην Ουκρανία; Συμφώνησε η στρατιωτική ηγεσία – και, αν ναι, πάνω σε ποιες εκθέσεις;

Αλλά, κυρίως, πώς είναι δυνατόν ένας πρωθυπουργός να ομολογεί πως άφησε ανοχύρωτη τη χώρα του σε διεθνές μέσο, και ενώ ο ίδιος και η κυβέρνησή του συστηματικά το αρνούνται;

«Παρέχουμε στην Ουκρανία ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα σημαντικό πακέτο που συμφωνήσαμε πριν από λίγους μήνες. Τα κράτη-μέλη συνεισφέρουν όμως και στις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. […] Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να εξετάσουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει αυτό στις δικές μας αμυντικές ικανότητες» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου.

Η αποδυνάμωση της άμυνας της χώρας στον Εβρο και στα νησιά του Αιγαίου αποτελεί… κοινό μυστικό, το οποίο όμως η κυβέρνηση ποτέ δεν επιβεβαίωσε, είτε μιλώντας για fake news είτε ρίχνοντας λάσπη στον ανεμιστήρα κατά των δημοσιογράφων που έκαναν τις αποκαλύψεις ή απλά αποσιωπώντας την είδηση μέσα από τον έλεγχο που ασκεί στα συστημικά μέσα ενημέρωσης.

Η «δημοκρατία», ωστόσο, με απανωτά πρωτοσέλιδα είχε αποκαλύψει τουλάχιστον έξι φορές την αποστολή όπλων προς το Κίεβο εις βάρος της εθνικής άμυνας. Χαρακτηριστικά, στις 15 Απριλίου 2022 υπήρχε στη «δημοκρατία» η αποκάλυψη -με ντοκουμέντα- ότι «στείλαμε έξι φορές όπλα στην Ουκρανία», με ειδική αναφορά και στους Stingers, που έφυγαν από τα νησιά με προορισμό το Κίεβο. Τέσσερις ημέρες μετά, η εφημερίδα μας επέστρεφε με πρωτοσέλιδο «Ψέματα του υπ. Αμυνας για τα όπλα», χαρακτηρίζοντας θλιβερό τον τότε υπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο για όσα είπε στη Βουλή και τα λάθος στοιχεία για τον βαρύ οπλισμό που δωρίσαμε παράτυπα. Στις 4 Ιουνίου 2022, η Κύρα Αδάμ αποκάλυπτε ότι είναι «τρύπια η άμυνα των νησιών» μετά τη συμφωνία για τα τεθωρακισμένα.

Και στις 26 Αυγούστου 2022 η «δημοκρατία» είχε πρωτοσέλιδο τίτλο «Ψέματα (πάλι) για την αποστολή όπλων», αναφερόμενη στα τεθωρακισμένα που έφυγαν από τα νησιά για την Ουκρανία, αλλά δεν αντικαταστάθηκαν. Τον Μάιο του 2022, μάλιστα, όταν ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας είχε «καρφώσει» τις κρυφές αποστολές, ο τότε υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε απαντήσει στη Βουλή σε σχετική ερώτηση ότι «το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της».

Η κοροϊδία μάλιστα της κυβέρνησης συνεχίστηκε και τους επόμενους μήνες, καθώς στις επίμονες ερωτήσεις των κομμάτων μιλούσε για πλεονάζον υλικό το οποίο στέλνεται στα νησιά, κατηγορώντας όσους υποστηρίζουν το αντίθετο ως εθνικά επικίνδυνους.

Το ίδιο φυσικά έκανε η κυβέρνηση κατά των «Financial Times», αλλά και όσων έθεσαν ερωτήματα γύρω από την αποκάλυψη της διεθνούς φήμης εφημερίδας πως η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο της αποστολής S-300 στην Ουκρανία.

Κοπτοραπτική

Ο σάλος ανάγκασε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει για ακόμα μια φορά το μαύρο άσπρο και να πείσει πως όσοι άκουσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη μάλλον δεν κατάλαβαν τι άκουσαν, επαναφέροντας το χιλιοπαιγμένο επιχείρημα της κοπτοραπτικής.

Σε σχετική ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «διάβασα με λύπη τη δήλωση του τομεάρχη Εθνικής Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είχαμε άλλη μία φτηνή αντιπολιτευτική τακτική από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου είτε δεν κατάλαβε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε έκανε πως δεν κατάλαβε τι είπε ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός αναφερόταν στην Ευρώπη, όχι στην Ελλάδα. Αναφερόταν συνολικά δηλαδή στο πώς πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη. Αρα δεν υπάρχει κενό στην ελληνική άμυνα. Δεν αναφερόταν στην άμυνα της Ελλάδας. Δεν υπάρχει καμία κρυφή ατζέντα. Η απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να διαβάζουν πιο προσεκτικά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και να μην κάνουν μια ιδιότυπη κοπτοραπτική».


Αντιδράσεις από τα κόμματα

Κόντρα ξέσπασε στη Βουλή, με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αποδυνάμωση της άμυνας της χώρας για χάρη της Ουκρανίας. Μετά την ανακοίνωση Αποστολάκη ότι «η δήλωση του πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά ανησυχητική, πλην όμως έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις που εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., είχαμε τονίσει σε κάθε δοθείσα ευκαιρία», η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε στη Βουλή, με τον Κυριάκο Βελόπουλο να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «εσχάτη προδοσία», ενώ και οι Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξης Χαρίτσης «πυροβόλησαν» την κυβέρνηση. Τον ρόλο του πυροσβέστη έπαιξε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος, σε γραμμή Μαρινάκη, υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός δεν αναφερόταν στην Ελλάδα αλλά στην Ευρώπη.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα