Ραντεβού στα τυφλά

Παρότι δεν ήταν αρχικώς προγραμματισμένο, Μητσοτάκης και Ερντογάν θα έχουν σήμερα τετ α τετ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Τη δεύτερη συνάντησή τους μέσα σε δύο μήνες (η προηγούμενη ήταν τον Μάιο στην Αγκυρα) αναμένεται να έχουν σήμερα εκτός απροόπτου στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος. Μπορεί οι συναντήσεις τους να έχουν πυκνώσει τους τελευταίους μήνες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει σταματήσει τις προκλητικές δηλώσεις κατά της χώρας μας και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η περιβόητη «Διακήρυξη των Αθηνών» του Δεκεμβρίου 2023 επί της ουσίας δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα. Η συνάντηση των δύο ηγετών οριστικοποιήθηκε αργά το μεσημέρι της Τρίτης, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι θα διεξαχθεί στις 16.00 (τοπική ώρα), άρα 23.00 ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.

Κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα τον περασμένο Μάιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι η κοινή παρουσία με τον Τούρκο πρόεδρο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα είναι μια καλή ευκαιρία για σύντομη ανασκόπηση της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων εν όψει της ήδη προγραμματισμένης συνάντησης στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, όπου θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα του πολιτικού διαλόγου.

Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την έντονη κριτική που δέχτηκε ο πρωθυπουργός από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά για την πολιτική του στα Ελληνοτουρκικά, με τον κ. Καραμανλή να προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην προσφύγει στη Χάγη. Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμα πως «όποια συγκυριακή ύφεση στη ρητορική και τις έμπρακτες προκλήσεις, υπαγορευόμενη από πρόσκαιρες σκοπιμότητες, δεν πρέπει να συσκοτίζει την αλήθεια. Οτι δηλαδή η Τουρκία έχει ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο για την περιοχή και ευθέως απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο».

Ανοιχτό ωστόσο παραμένει και το ενδεχόμενο μιας συνάντησης του πρωθυπουργού με τον νέο πρωθυπουργό των Σκοπίων Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αν και δεν έχει προγραμματιστεί κάποιο ραντεβού. Πάντως, όπως έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει στη σύνοδο τη στάση της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων, που δεν τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, κυρίως όσον αφορά το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας erga omnes.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός θα αναφέρει μια σειρά από δηλώσεις, οι οποίες αντίκεινται στη Συμφωνία των Πρεσπών, σε όσα δηλαδή έχουν ψηφίσει τα δύο κράτη, καθώς η συμμετοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είναι αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας.

Χθες το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης παρευρέθηκε σε εκδήλωση για τα 75 χρόνια της Συμμαχίας. Στην ατζέντα της συνόδου θα βρεθούν η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στη δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους.


Στις ΗΠΑ και ο Γεραπετρίτης

Στις ΗΠΑ βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης προκειμένου να συμμετάσχει στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στην Ουάσινγκτον. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στις εργασίες της συνόδου και στις επαφές του με ξένους αξιωματούχους και με μέλη του Κογκρέσου. Παράλληλα θα πραγματοποιήσει χωριστές διμερείς επαφές με ομολόγους του που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, αφιερωμένη στην ασφάλεια, με έμφαση στην ατζέντα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», και θα παρευρεθεί στην εκδήλωση για τον εορτασμό της 75ης επετείου της Συμμαχίας. Σήμερα, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί σε δείπνο που θα παραθέσει ο κ. Μπλίνκεν προς τους ομολόγους του στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου

Αυτό που επισημαίνουν σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση είναι πως η επετειακή Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, λόγω της 75ης επετείου ίδρυσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της επικείμενης επικύρωσης του ορισμού ως νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ του τέως πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ και θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Οκτωβρίου 2024, όπως επισημαίνουν από πλευράς κυβέρνησης.


Ο Δένδιας υπογράφει συμφωνίες με Βουλγαρία και Ρουμανία

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα συμμετάσχει και ο Νίκος Δένδιας, καθώς θα παραστεί απόψε στο δείπνο το οποίο παραθέτει ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Lloyd J. Austin III στους ΥΠΑΜ των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Το πρόγραμμα του Νίκου Δένδια στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού θα είναι σφικτό, με τις συναντήσεις να είναι εξαιρετικά σημαντικές. Αύριο, εξάλλου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα υπογράψει με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας Atanas Zaprianov και Angel Tîlvar, αντίστοιχα, επιστολή προθέσεων για τη δημιουργία εναρμονισμένου στρατιωτικού διαδρόμου κινητικότητας. Πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας επισημαίνουν πως η δημιουργία του εν λόγω διαδρόμου έρχεται σε συνέχεια της υπογραφής από τους υπουργούς Αμυνας της επιστολής προθέσεων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την επέκταση του δικτύου αγωγών του NATO προς την ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας τον Οκτώβριο του 2023.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα