Παρακάλια τώρα Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ για τα Σκόπια!

Σύμφωνα με τον Π. Μαρινάκη, στη σύνοδο στις ΗΠΑ «θα θέσει θέμα Βόρειας Μακεδονίας» λόγω των προκλητικών δηλώσεων της νέας ηγεσίας της γειτονικής χώρας

Στον… αέρα άφησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Χριστιάν Μίτσκοσκι, υποστήριξε όμως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα θέσει θέμα Βόρειας Μακεδονίας στο NATO», λόγω των προκλητικών δηλώσεων της νέας ηγεσίας των Σκοπίων…

Ο Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών αναφορικά με τη συμμετοχή του κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του NATO στις ΗΠΑ, που αρχίζει αύριο, είπε αρχικά ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Χριστιάν Μίτσκοσκι, ούτε με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά διευκρίνισε ότι δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να κάνει κάποιες διμερείς συναντήσεις εκτός προγράμματος. Στη συνέχεια πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα των Σκοπίων στο NATO, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να θυμηθούμε πώς μπήκε στο ΝΑΤΟ η χώρα αυτή, αλλά «και την υπευθυνότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής». «Εχουν υπάρξει μια σειρά από πολύ σοβαρές δηλώσεις, οι οποίες αντίκεινται στα διεθνώς συμφωνηθέντα και ψηφισθέντα από τα δύο κράτη. Ολα αυτά ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα τα θέσει με την ευκαιρία και της παρουσίας του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως έχει πει επανειλημμένως» είπε και πρόσθεσε: «Θα θέσει το ζήτημα σε ανώτατο επίπεδο, θα αναφερθεί στη συμφωνία η οποία δεν τηρείται και κυρίως στο ζήτημα της σύνθετης ονομασίας erga omnes.

Δηλώσεις

Θα αναφέρει μια σειρά από δηλώσεις οι οποίες αντίκεινται στη Συμφωνία των Πρεσπών, σε όσα, δηλαδή, έχουν ψηφίσει τα δύο κράτη, γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, η παρουσία της Βόρειας Μακεδονίας, που είναι πλέον δεδομένη, στο ΝΑΤΟ είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας αυτής, αλλά η γειτονική μας χώρα δεν σέβεται ούτε την πρώτη σελίδα αυτής της συμφωνίας και είναι κάτι που είναι δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα το θέσει».

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, σήμερα στις 12.15 το μεσημέρι (ώρα Αμερικής) είναι προσκεκλημένος του Council on Foreign Relations, όπου θα έχει δημόσια συζήτηση με τον Ντάνιελ Σπέκχαρντ, πρώην πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα. Θα έχει ακόμα επαφές με μέλη του Κογκρέσου, ενώ το απόγευμα θα συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια ίδρυσης της Συμμαχίας.

Αύριο, Τετάρτη, στις 11.30 (ώρα Αμερικής), λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, θα έχει δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο του NATO Public Forum με τη Νάντια Σάντλοου, πρώην αναπληρώτρια σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο γεύμα που παραθέτουν προς τιμήν των ηγετών ο πρόεδρος και η πρώτη κυρία των ΗΠΑ. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή, 12 Ιουλίου, στις 11.15 θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα