Επιστολή – κόλαφος προς την Κεραμέως

Ο εργατολόγος Λουκάς Αποστολίδης καλεί την υπ. Εργασίας να σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις για τους συνταξιούχους

Να σεβαστεί η κυβέρνηση, επιτέλους, τις δικαστικές αποφάσεις, καλεί την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως ο δικηγόρος – εργατολόγος Λουκάς Αποστολίδης, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων της μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό. Ο κ. Αποστολίδης σταχυολογεί τρεις μόνο περιπτώσεις κατά τις οποίες η Διοίκηση καταστρατήγησε το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις με στόχο επώδυνες περικοπές και αρνείται να συμμορφωθεί σε διαδοχικές δικαστικές αποφάσεις, με συνέπεια την πολύχρονη ταλαιπωρία των συνταξιούχων ώστε να λάβουν αυτά που πραγματικά δικαιούνται.

Ειδικότερα, οι καταγγελίες του αφορούν:

α) Την αδικαιολόγητη συμπεριφορά της Διοίκησης για τα αναδρομικά του 11μήνου 2015-2016.

β) Την αυθαίρετη και παράνομη περικοπή της επικουρικής σύνταξης σε 2.500 έως 3.000 δικαιούχους συνταξιούχους της πρώην ΑΤΕ.

γ) Τις περικοπές των συντάξεων σε χιλιάδες μηχανικούς του ιδιωτικού τομέα, με την εφαρμογή μιας «ψευδοερμηνευτικής» εγκυκλίου, που εισάγει σημαντικές και αδικαιολόγητες ανισότητες μεταξύ των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών του ίδιου ασφαλιστικού κλάδου (τ.ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ).

Και στις τρεις αυτές υποθέσεις έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο πλαίσιο πιλοτικών δικών στην Ολομέλεια ή στην επταμελή σύνθεση τμήματος του εν λόγω δικαστηρίου.

Τα αναδρομικά

Για τα αναδρομικά είναι γνωστά ο δικαστικός γολγοθάς και οι αποφάσεις (2287-2288/2015, 1439/2020 Ολ. ΣτΕ) που έλυσαν αμετάκλητα το εν λόγω νομικό ζήτημα. Οπως αναφέρει ο κ. Αποστολίδης, «η Διοίκηση, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο e-ΕΦΚΑ, η κυβέρνηση οφείλουν να σεβαστούν και να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις.

Ως συνήγοροι αυτής της πολύπαθης κοινωνικής ομάδας των 2.500.000 έχουμε επανειλημμένα οχλήσει και διαμαρτυρηθεί για σεβασμό και εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων. Η αδιαφορία της Διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, η συνέχιση εκ μέρους της του δικαστικού αγώνα, παρότι το νομικό ζήτημα έχει λυθεί με τις άνω αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, καταδεικνύουν την πρόθεση του e-ΕΦΚΑ να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την καταβολή των εν λόγω αναδρομικών ποσών συντάξεων στην καταβαλλόμενη επικουρική σύνταξη καθώς και τα καταργηθέντα επιδόματα των δώρων εορτών και αδείας.

Τα διοικητικά δικαστήρια αναστενάζουν στην κυριολεξία από τις χιλιάδες αγωγές προς εκδίκαση πάνω από 250.000 δικαιούχων. Εξίσου δυσβάσταχτο το βάρος στο ελλιπές προσωπικό του e-ΕΦΚΑ για την προετοιμασία των δικαστικών φακέλων. Επιπλέον επιβαρύνεται το Δημόσιο με την καταβολή τόκων υπερημερίας». Σε ό,τι αφορά την αυθαίρετη περικοπή επικουρικής σύνταξης σε δικαιούχους συνταξιούχους της πρώην Αγροτικής Τράπεζας από το 2014 έως σήμερα, υπολογίζονται σε 2.500 με 3.000 και έχει εκδοθεί απόφαση του ΣτΕ στο πλαίσιο πιλοτικής δίκης, που εν τέλει καλεί τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και να επαναχορηγήσει την παρανόμως διακοπείσα επικουρική σύνταξη.

Το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ

Επιπλέον για χιλιάδες μηχανικούς – ελευθεροεπαγγελματίες, ασφαλισμένους στο τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, όπως σημειώνει ο κ. Αποστολίδης, «με ψευδοερμηνευτική εγκύκλιο, στην ουσία ανυπόστατη κανονιστική πράξη, διαμορφώθηκαν μεγάλες ανισότητες στις συνταξιουχικές αποδοχές μεταξύ μισθωτών και ελευθεροεπαγγελματιών του ίδιου ασφαλιστικού κλάδου. Το ΣτΕ, στο πλαίσιο πιλοτικής δίκης, έκρινε παράνομες όλες τις πράξεις απονομής σύνταξης λόγω γήρατος ως προς τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης εκ της ειδικής προσαύξησης (πρώην ΕΛΠΠ). Παρά την απόφαση του ΣτΕ, η Διοίκηση συνεχίζει να εκδίδει παράνομες ατομικές διοικητικές πράξεις και να απονέμει συντάξεις, με έρεισμα ανυπόστατη κανονιστική πράξη, η οποία εξεδόθη παρά τω νόμω, διατηρώντας την άνιση μεταχείριση σε μισθωτούς και ελευθεροεπαγγελματίες μηχανικούς».

Αυτές μόνο οι τρεις δικαστικές αποφάσεις αφορούν από 250.000 έως 300.000 δικαιούχους.
Καταλήγοντας, ο κ. Αποστολίδης τονίζει στη νέα υπουργό: «Οι συνταξιούχοι δεν θα βάλουν έστω τα λίγα χρήματα που θα πάρουν στα σεντούκια, θα τα δώσουν στα παιδιά και τα εγγόνια σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, όπου η αγοραστική δύναμη του Ελληνα βρίσκεται στην τελευταία θέση της ζώνης του ευρώ και στην προτελευταία των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα