Νέο επεισόδιο στον εμφύλιο που μαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ

Επειτα από μακρά αδράνεια συνεδρίασε χθες η Πολιτική Γραμματεία, όπου επτά μέλη της αποδοκίμασαν έντονα και εφ’ όλης της ύλης την εισήγηση Κασσελάκη

Για κάποιον λόγο που δεν στάθηκε δυνατόν να εξηγηθεί τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έπειτα από μακρά αδράνεια συνεδρίασε χθες, υποστήριζαν, με πρώτο τον πρόεδρο του κόμματος, ότι ήταν μια συνεδρίαση «πολιτισμένη και ευγενική».

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Λες και, όπως σχολίασαν κάποιοι αυτόπτες, τα μέλη του κορυφαίου οργάνου θα έπρεπε να έβγαιναν από την αίθουσα με μώλωπες και εμφανή τα σημάδια της ιδεολογικής/πολιτικής πάλης…

Το κλίμα στις ομιλίες των στελεχών, βέβαια, σύμφωνα με συμμετέχοντες, ήταν κατά τι διαφορετικό. Ακούγοντας την ομιλία που διάβασε άχρωμα και με δημοσιοϋπαλληλική βαριεστημάρα η γραμματέας Ράνια Σβίγκου, πιστή στη γραμμή Κασσελάκη, οι διαθέσεις άλλαξαν. Οι περισσότεροι από τους παρόντες (απουσίαζαν μεταξύ άλλων ο Αλέκος Φλαμπουράρης, που αντιμετωπίζει ελαφρύ πρόβλημα υγείας, και ο Διονύσης Τεμπονέρας, που πετούσε την ίδια ώρα για Νίσυρο, όπου θα συμμετάσχει σε εκδήλωση με τον «αποστάτη» Γαβριήλ Σακελλαρίδη και έχει δηλώσει παραίτηση από τα καθοδηγητικά όργανα) συμφώνησαν ότι ο ισχυρισμός «αντέξαμε απέναντι σε όσους μας θεωρούσαν τελειωμένους» δεν ερμηνεύει την προφανή εκλογική αποτυχία μιας λειψής μάχης σε συνθήκες εκλογικής καθίζησης της Ν.Δ.

Την εισήγηση αποδοκίμασαν έντονα και εφ’ όλης της ύλης (αποτίμηση, λουκέτο στην «Αυγή», μαύρο χρήμα, τελεσίγραφα Κασσελάκη κ.λπ.) οι Ολγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ζωή Καρκούλια, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Ελένη Συμεωνίδου. Ωστόσο, η προεδρική πλευρά εκ των υστέρων επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις -κάτι που προκάλεσε οργή και παρατεταμένες αργότερα ζυμώσεις-, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε ψηφοφορία, αλλά διαφορετικές απόψεις, τις οποίες προτίθεται να ενσωματώσει στην εισήγηση εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, η εισήγηση ανέδειξε «επιμέρους θετικές επιδόσεις» (επιρροή στις ηλικίες 17-34, οριακή αύξηση ποσοστών σε λαϊκές περιοχές των αστικών κέντρων κ.ά. αμφίβολης ποιότητας), ενώ σημειώθηκε ότι αυτή τη φορά, έπειτα από ένα κρεσέντο στα όρια της πολιτικής υστερίας, ο Κασσελάκης χαμήλωσε τους τόνους. Απέφυγε να δείξει την πόρτα σε όσους διαφωνούν με το σχέδιό του για μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «μάζεψε» τις ύπουλες αιχμές κατά του Αλ. Τσίπρα για τα οικονομικά, αναγνωρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα προβλήματα, «είναι το κόμμα που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, χωρίς μαύρα χρήματα και κρυφούς χορηγούς».

Για την Κεντροαριστερά

Στο φλέγον ζήτημα της Κεντροαριστεράς επανέλαβε ότι «τα σενάρια ρευστοποίησης δεν μας αφορούν» και ξεκαθάρισε «η κύρια πρόσκλησή μας αφορά το ΠΑΣΟΚ, με ανοιχτές τις πόρτες σε άλλες προοδευτικές δυνάμεις». Ανακοίνωσε ένα οδοιπορικό με μπαράζ κομματικών συνεδριάσεων προσεχώς για τα οργανωτικά, με μεγάλο σταθμό το καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου. Στελέχη των Συμμάχων θεωρούν λάθος την παραπομπή των θεμάτων στην αυριανή Κεντρική Επιτροπή, όπου ο Κασσελάκης με ελεγχόμενη σύνθεση θα σύρει το κόμμα στις επιδιώξεις για μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.


Τον έστησαν στον τοίχο οι εργαζόμενοι της «Αυγής»

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον Στέφανο Κασσελάκη, λίγο προτού αρχίσει χθες στην Κουμουνδούρου η πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, οι «μετέωροι» επαγγελματικά εργαζόμενοι της «Αυγής». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανώς αμήχανος και με κατεβασμένο κεφάλι, δέχθηκε σφοδρή κριτική για τη «λουδοβίκεια» απόφασή του να ανακοινώσει από την άλλη άκρη του Ατλαντικού τον ξαφνικό θάνατο της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς χωρίς να ενημερώσει κανέναν!

Μόνο για συνέντευξη

«Σου ζητήσαμε να έρθεις να μας βρεις από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκες. Εχεις έρθει στην “Αυγή” και στο Κόκκινο μόνο για συνέντευξη» του απευθύνθηκε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και συνέχισε καταιγιστικά: «Πήρες μία απόφαση για κλείσιμο του καθημερινού από την Αμερική. Δεν έχεις έρθει να ακούσεις τους εργαζομένους, να τους συναντήσεις και να ακούσεις τα προβλήματα της εφημερίδας. Μέχρι και σήμερα που μιλάμε δεν έχει έρθει ένας από εσάς να μας εξηγήσει την απόφαση για κλείσιμο. Είμαστε πάρα πολύ δυσαρεστημένοι. Είναι το πρώτο μήνυμα που έλαβες όταν εκλέχτηκες. Εχουμε Ιούλιο του 2024 και δεν έχεις έρθει να βρεθείς μαζί μας. Δεν έχουμε μιλήσει για τα προβλήματα ποτέ. Σε έχουμε καλέσει».

Ο Κασσελάκης αναγνώρισε το λάθος του αιφνιδιασμού και ψέλλισε ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς. «Εχεις απόλυτο δίκιο. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τα χρήματα να πληρώνουμε την εκτύπωση του καθημερινού φύλλου. Είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι μπορούμε».


Επιμένει ότι η καθίζηση της Ν.Δ. οφείλεται στον ίδιο

«Τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να έχουμε συγχωνεύσεις και εξαγορές» δήλωσε από το συνέδριο του «Economist» το βράδυ της Τετάρτης ο Στέφανος Κασσελάκης, αναφερθείς στα σενάρια για την Κεντροαριστερά που παροξύνουν τον πολιτικό εκνευρισμό του. Σε ερώτηση για την εννεάμηνη εμπειρία του στο κόμμα, υποστήριξε: «Εχω μάθει ότι το πιο σημαντικό για έναν ηγέτη είναι να ακούς τους ανθρώπους, ακούγοντας μαθαίνεις και έχεις πυξίδα για το τι πρέπει να πετύχεις. Πρέπει να είσαι αληθινός. Προσπάθησα να μιλήσω στους ανθρώπους, να ξεπεράσω τα στερεότυπα, να ενώσω το κόμμα. Δυστυχώς δεν έχουν όλοι τα ίδια συναισθήματα και δεν λειτουργούν όλοι με καλή πίστη. Από εκεί και πέρα δεν είμαι ανόητος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει να επικαλεστεί κάποια θετική εκλογική επίδοση για το κόμμα του, επιμένει αστήρικτα ότι η εκλογική καθίζηση της Ν.Δ. είναι προϊόν δικής του πίεσης, προκαλώντας ειρωνικά σχόλια. «Ο πρωθυπουργός στο συνέδριό σας παραδέχτηκε ότι είχαν μείωση του ποσοστού τους, λόγω του κόστους διαβίωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε το θέμα της ακρίβειας και κατέθεσε πρόταση. Μετά τις εκλογές η κυβέρνηση υλοποίησε μία από τις δικές μας προτάσεις για τη φορολόγηση των υπερκερδών στα διυλιστήρια. Το ίδιο έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα περιβάλλοντος, ενώ έκανε μεγάλη εκστρατεία για την υγεία» πρόσθεσε…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα