Παιδεία: Ερχονται 10.000 μόνιμοι διορισμοί πριν από την έναρξη του σχολικού έτους

Σε 10.000 νέους μόνιμους διορισμούς όλων των ειδικοτήτων, σε όλες τις βαθμίδες σχολικής εκπαίδευσης, πριν από την έναρξη του σχολικού έτους 2024-2025 θα προχωρήσουν τα υπουργεία Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Εσωτερικών και Οικονομικών, μέσω των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ.

Και τα τρία υπουργεία αποφάσισαν νέους διορισμούς, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ποιότητας της παρεχόμενης δημόσιας παιδείας και της ενίσχυσης της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης. Αναλυτικότερα, οι 4.451 θέσεις θα αφορούν την κάλυψη κενών λόγω αποχωρήσεων μόνιμων εκπαιδευτικών, με βάση τον δημοσιονομικό κανόνα μία πρόσληψη για μία αποχώρηση (4.050 αποχωρήσεις μόνιμων εκπαιδευτικών και μελών ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού μετά το πέρας του σχολικού έτους 2023-2024 και 401 ήδη υφιστάμενα κενά λόγω αποχωρήσεων μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού κατά το σχολικό έτος 2022-2023). Επιπλέον, προβλέπονται 5.549 νέες θέσεις, καθώς προκύπτει ανάγκη κάλυψης κενών έπειτα από μελέτη των στοιχείων. Οπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία, η συνολική δαπάνη κάλυψης των νέων θέσεων, ύψους 110.000.000 ευρώ, θα καλυφθεί αποκλειστικά από εθνικούς πόρους που έως τώρα διατίθεντο για προσλήψεις αναπληρωτών.

Ακόμη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η κατανομή των θέσεων, ωστόσο, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι διορισμοί θα διενεργηθούν δίνοντας έμφαση από τη μία στην Ειδική Αγωγή, όπου θα καλυφθούν περισσότερες από τετραπλάσιες θέσεις ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε σχέση με το προηγούμενο έτος και οκταπλάσιες θέσεις ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, δεδομένου ότι την προηγούμενη χρονιά οι διορισμοί αφορούσαν αποκλειστικά ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Από την άλλη, θα δοθεί έμφαση στις ειδικότητες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά), αφού σε υπάρχουσες και νεοσυσταθείσες θέσεις ειδικοτήτων τοποθετούνται πενταπλάσιοι σε σχέση με πέρσι εκπαιδευτικοί. Συνολικά, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση οι διορισμοί θα ξεπεράσουν τους 2.800. Τέλος, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα γίνουν περισσότερες από 5.000 προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο ακριβής αριθμός των διορισμών ανά ειδικότητα θα προσδιοριστεί πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

«Η χώρα μας δεν έχει χρόνο για χάσιμο και πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμιστικές τομές το συντομότερο. Εχουμε χρέος να προσφέρουμε στα παιδιά μας την υψηλότερη δυνατή ποιότητα δημόσιας παιδείας, ενώ οφείλουμε στους εκπαιδευτικούς, τη ραχοκοκαλιά του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ένα σταθερό εργασιακό περιβάλλον, όπου θα μπορούν να εξελιχθούν και θα ασκούν απρόσκοπτα το λειτούργημά τους. Σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών δημιουργήσαμε τον χώρο για να προχωρήσουμε στον υψηλότερο αριθμό μόνιμων διορισμών των τελευταίων ετών και δεσμευόμαστε ότι αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης (κεντρική φωτό). Ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος τόνισε πως η δημόσια παιδεία «αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που δίνεται στην ενίσχυση της δημόσιας παιδείας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα